CB primopredajnik STABO SH 7000


Danas je nabavljen par ručnih CB AM/FM primopredajnika njemačkog proizvođača STABO pod oznakom SH 7000 iz 1984. godine. Brand STABO počeo se razvijati od 1962. godine unutar njemačke tvrtke HANS KOLBE & CO. Tvrtka STABO i danas je prisutna na tržištu, a kroz čitavo razdoblje najpoznatija je po proizvodnji različitih primopredajnika i druge opreme prvenstveno za rad na CB području.

 


Antena na primopredajnicima SH 7000 do kraja razvučena ima dužinu 150 cm (uključujući i dio koji je unutar kućišta primopredajnika). Također se može koristiti i skraćena antena (spiralna žica unutar gumene zaštite) dužine 32 cm koja se jednostavno natakne na vrh sklopljene razvlačive antene. Ukupna dužina tako montirane antene iznosi 53 cm (uključujući i dio koji je unutar kućišta primopredajnika).

Primopredajnici STABO SH 7000 omogućuju komunikaciju na standardnih 40 CB kanala i to FM ili AM modulacijom. Frekvencije radnih kanala kontrolirane su PLL petljom. Sukladno tadašnjim njemačkim zakonima predaja AM modulacijom je ograničena na 12 CB kanala. Jednako tako puna snaga predajnika je 4W pri radu sa FM modulacijom, dok je za AM modulaciju snaga reducirana na 1W. Primopredajnici SH 7000 imaju i mogućnost odašiljanja smanjenom snagom (HI-LO) koja tada iznosi 0,5W za FM i 0,2W za AM. Jačina audio signala na zvučniku je oko 0,5W. Primopredajnici se napajaju naponom 12-15V (deset komada punjivih baterija 1,2V ili deset komada standardnih baterija 1,5V), a moguće je i vanjsko napajanje/punjenje preko utičnice LADEN. Od ostalih kontrola ugrađena je sklopka kojom je moguće ugasiti LED displej pokazivača radnog kanala u cilju uštede baterija, ugrađen je indikacijski instrument (S-metar i provjera stanja baterija), zatim zeleni i crveni LED za indikaciju prijema i predaje, a sa tipkom za predaju (PTT) kombinirana je i tipka za tonski poziv. Naravno tu su i standardni potenciometri za jačinu zvuka i za prigušivač šuma (squelch).

 

Curenje starih baterija te nagrizanje kontakata čest je slučaj kod elektroničkih uređaja pa te pojave nisu bili pošteđeni niti naši primopredajnici. Na sreću, ovdje nastala šteta nije toliko velika pa će kontakte biti dovoljno samo očistiti.

 

U primopredajnike STABO SH 7000 ugrađena su dva integrirana kruga specijalizirana za CB primopredajnike: LC 7132 je kompletni PLL frekvencijski sintesajzer, a ULN 3859 objedinjuje kompletna sklopove dvostrukog heterodinskog prijemnika nakon prve međufrekvencije, uključujući i FM demodulator te kontrolu prigušivača šuma (squelch). Ostala dva integrirana kruga su NF pojačala: TDA 2002 za AM modulaciju predajnika, a LM 386 je pojačalo za zvučnik.

 

Svi VF sklopovi primopredajnika zalemljeni su u metalne oklope koje je potrebno odlemiti prilikom servisa. Pri dnu antene uočava se priladodna antenska zavojnica kojom se skraćena štap antena dovodi na rezonantnu frekvenciju 27 MHz.

Pločica primopredajnika ima dvostrane tiskane veze, no unatoč tome potrebna je još šuma žica za povezivanje svih elemenata. Elementi su gusto naslagani na pločici no to je i za očekivati kod ručnih i prenosivih uređaja gdje su bitne vanjske dimenzije i kompaktnost.

 

Već smo spomenuli da su sheme svih CB PLL primopredajnika iz 1980-tih godina vrlo slične, tako da detaljan opis rada PLL petlje možete pročitati u objavi CB primopredajnik HY-GAIN. Specifičnost našeg primopredajnika je u tome što su VCO oscilatori za prijemne i predajne frekvencije izvedeni tranzistorski, pri čemu se u kasnijim sklopovima predajnika ne radi miješanje nego udvostručivanje frekvencije VCO-a kako bi se dobile radne frekvencije u CB opsegu. Zanimljivo je da oba integrirana kruga (LC 7132 i ULN 3859) sadrže oscilatore kojima je samo potreban vanjski kristal, tako da je u našoj shemi zajednički samo kristal 10,240 MHz, a ne i kompletni oscilator.

 

 

Iz blok sheme SH 7000 vidimo da ovaj ručni primopredajnik ne zaostaje puno kvalitetom za mobilnim ili stacionarnim CB primopredajnicima srednje klase. Na malu pločicu naguran je kompletan dvostruki heterodin i predajnik sa tri stupnja pojačanja što je standard i za gotovo sve druge stacionarne CB primopredajnike. Istina da su zbog svega ovoga (kao i zbog baterijskog napajanja) ukupne dimenzije primopredajnika SH 7000 nešto veće, no zato dobivamo vrlo kvalitetan uređaj koji nije samo jednostavan voki-toki ograničenog dometa već može poslužiti i za ozbiljniji rad na CB-u. Prema nekim testovima primopredajnicima  STABO SH 7000 postignuti su dometi 5-15 kilometara. Svakako možemo zaključiti da se radi o vrlo kvalitetnim (a svojevremeno zasigurno i vrlo skupim) CB primopredajnicima koje je istina odavno pregazilo vrijeme, no ne toliko zbog njihove zastarjele tehnologije koliko zbog napuštenosti opsega na kojem rade i seljenja radio prometa na neke puno više frekvencije, gdje su svi uređaji maleni, tanki, lagani i još kraćeg vijeka trajanja 🙂


U međuvremenu je nabavljena originalna knjižica sa uputstvima i shemom CB primopredajnika Stabo SH 7000 koju možete preuzeti klikom na donju sliku.


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 thoughts on “CB primopredajnik STABO SH 7000

 • crowave Post author

  If you have no experience in electronics, purchasing a backup device was the best solution for you:-)
  I wish you lots of fun moments in communication on the CB band!

 • Pablo

  Thx for your quick response, Crowave.I sent an Email to Stabo ( during their vacations ) so they answered a few days ago, and told me they cannot help me as there is more than 20 years they went out of production of this CB model and its spare parts. On the meantime , i saw dozens of these CB on sale for spare parts , in Germany. So i ordered 2 of them for spare parts and 1 more in excellent condition.( eBay ).
  Opened one of the CB and soldered the + and the – to the car cigarette lighter adapter , and is working fine. The idea of using the contacts of an AA battery holder came to me, but did not find any similar contacts that fits firmly. You must take into account that I am 0 in electronics and welding, ja ja.
  Definitely, i love this transceiver.
  Thx again , your web is really awesome.
  Very kind of you.

  Greetings from Buenos Aires, Argentina.

 • crowave Post author

  There is no easy way to solve this problem. It is definitely necessary to make new metal contacts manually. You can also search for a cheap “AA battery holder” on e-bay and then use metal parts to repair your transceiver …
  Greetings, Crowave

 • Pablo

  Hello, name is Pablo from Argentina. I reached your web tring tofindsome help in order to repair my CB Stabo SH7000. I am searching fotr the battery contacts , thatare almost destroyed.
  Any info i will be glad to receive it.
  Greetings from Buenos Aires