CB AM Sommerkamp TS-1605G


Danas je nabavljen par ručnih CB AM primopredajnika tvrtke Sommerkamp oznake TS-1605G iz 1971. godine. Pod imenom Sommerkamp od početka 1960-tih do sredine 1980-tih u evropi (Njemačka, Švicarska) prodavali su se CB i radioamaterski uređaji japanske tvrtke YAESU.

 

CB primopredajnici Sommerkamp TS-1605G nabavljeni su u dosta lošem stanju. Čvrsto metalno kućište pretrpjelo je mnoge udarce, ogrebotine i loše intervencije popravaka. Ipak, svi dijelovi (osim vrha jedne antene) su na broju, a upravo zahvaljujući metalnom kućištu moguća je i potpuna restauracija vanjštine koju je na mjestima već načela i hrđa.

 

Za primopredajnike Sommerkamp TS-1605G uspjeli smo pronaći jedino reklamne podatke iz jednog švicarskog kataloga iz 1970-tih godina. Ondje se TS-1605G opisuje kao ekonomični model sa visokih 2W izlazne snage, koji ima ugrađen indikator stanja baterija, tonski poziv, filtar smetnji (NL) i prigušivač šuma (squelch). Također ima ugrađene priključke za vanjsku antenu, napajanje, slušalice i mikrofon. Ugrađena antena je dužine 150 cm (ukupna dužina razvučene antene sa dijelom koji je unutar kućišta iznosi čak 165 cm). Međufrekvencija prijemnika je 455 kHz. Napajanje je preko osam baterija 1,5V (12V). Ima tri radna kanala, a uz uređaj se isporučuje jedan par kristala za jedan radni kanal. Također se isporučuje sa kožnom futrolom. Dimenzije su 210x90x40 mm, težina 1,2 kg.

 

Po unutrašnjosti uređaja također su se radili zahvati, najviše na dijelu baterijskog napajanja koje je uvijek problematično. Kvalitetne baterije nisu jeftine i na ovakvim se uređajima brzo potroše pa se uvijek traže alternativna rješenja. S druge strane, često se dogodi da se ispražnjene baterije ostave u uređaju, koje vremenom procure i nagrizu unutrašnjost uređaja.

Tranzistori predajnika bi prema specifikacijama trebali isporučiti 2W VF snage. Tranzistor u krugu oscilatora je 2SC150, no na izlazni VF tranzistor je navučen hladnjak pa oznake nisu vidljive. Pokušaji skidanja hladnjaka kod ovako starih uređaja često završe mehaničkim oštećenjima tranzistora jer su materijali kućišta i nožice vremenom oslabili, a s druge strane hladnjak se često slijepi sa kućištem zbog kemojskih promjena nastalih na dodiru dva materijala.
Uočavaju se VF prigušnice na dovodnim žicama za napajanje, mikrofon i slušalice, što je dodatak koji susrećemo samo kod kvalitetnijih uređaja svojeg doba.

 

Na prednjoj ploči TS-1605G je jasno istaknuto da je ugrađeno 13 tranzistora, a to već puno govori o sklopovlju primopredajnika. Na tiskanoj pločici s elementima se dobro ističu komponente oscilatora  i izlaznog stupnja predajnika (tranzistori snage na hladilima) te antenskog filtra (u metalnim odjeljcima). Predajnik se bazira na dva tranzistora od kojih jedan radio kao kristalni oscilator, a drugi kao izlazni VF stupanj pojačala.

Nadalje, audio pojačalo se kod radio uređaja iz 1970-tih godina najčešće gradi sa protufaznim (push-pull) izlaznim stupnjem. Obično prvo idu dva stupnja tranzistorskog pojačanja (pretpojačala) nakon čega slijedi transformator za okretanje faze signala, odnosno na sekudarnom namotu sa srednjim izvodom dobivamo dva protufazna NF signala. Slijedi izlazni ssupanj sa dva tranzistora od kojih svaki pojačava jednu poluperiodu amplitude signala, a ta dva signala se ponovno u cjeloviti signal spajaju u izlaznom audio transformatoru. Sekundar izlaznog transformatora ima više izvoda tako da se dobiva više impedancijski prilagođenih “kanala” izlaznih audio signala kojima se kod prijema napaja zvučnik, a kod predaje se vrši AM modulacija istovremeno na više stupnjeva predajnika. Na pločici se jasno ističu spomenuta dva audio transformatora gdje je uz veći (izlazni) na hladila montiran par izlaznih tranzistora za protutaktni izlazni audio stupanj. To znači da se pojačalo bazira na najmanje tri ili četiri tranzistora. Tri tranzistora u audio pojačanju su obično kod primopredajnika sa ukupno 9 ili manje tranzistora, tako da možemo pretpostaviti da su u našem slučaju upotrijebljena dva tranzistora u stupnjevima pretpojačala i dva tranzistora u izlaznom stupnju.

Treći najmanji transformator koji se vidi na pločici služi za prilagodbu impedancije zvučnika na ulaz pojačala (niske impedancije na visoku), kada se prilikom predaje zvučnik koristi kako mikrofon.

S obzirom da TS-1605G ima squelch kontrolu, za ovu funkciju je potreban barem jedan tranzistor. Taj tranzistor radi kao sklopka za napajanje audio pojačala. Uzorak napona šuma potreban za okidanje tranzistora može se uzeti iz detektora ili iz stupnjeva MF pojačala. S obzirom da smo na cijeloj tiskanoj pločici uočili samo jednu diodu (demodulatorsku) možemo pretpostaviti da se napon šuma uzima iz MF pojačala. TS-1605G ima i tonski poziv. Za tonski poziv se može koristiti poseban tranzistorski oscilator koji radi na nekoj audio frekvenciji (obično oko 1 kHz) ili se tipkalom za tonski poziv spoji pozitivna povratna veza između izlaza i ulaza NF pojačala, čime isto počne oscilirati, te se frekvencija osciliranja pojačala koristi kao tonski poziv. Kod našeg primopredajnika vjerojatno se koristi upravo taj princip.

 Do sada imamo 2 tranzistora u predajniku, 4 tranzistora u prijemniku i 1 za squelch, dakle ostaje još 6 tranzistora za prijemnik. Na pločici TS-1605G nigdje ne nalazimo kristalni filtar 455 kHz što znači da je za postizanje selektivnosti potreban veći broj MF pojačala. Ovakvi primopredajnici obično imaju dva ili tri stupnja MF pojačanja. Uočavamo da se na pločici nalazi ukupno sedam VF transformatora u lončićima, od čega su dva veća, a pet ih je manjih. Neki puta boje pomažu u određivanju vrste VF transformatora, no tu može biti različitih standarda i lako može doći do zabune. Standard za MF 455 kHz su žuto (1. MF pojačalo), bijelo (2. MF pojačalo) i crno (3. MF pojačalo) obojane VF jezgrice na MF transformatorima, a takvu situaciju imamo i kod naših primopredajnika. Dva veća VF transformatora vjerojatno vežu RF pojačalo na antenu i mješač prijemnika, dok su preostala dva transformatora (plavi i crni) za vezanje mješača i oscilatora. Kad se sve zbroji, možemo zaključiti da se kod našeg prijemnika jedan tranzistor koristi za ulazno RF pojačanje antenskog signala, zatim slijede po jedan tranzistor za mješač i kristalni oscilator, te preostaju tri tranzistora za tri stupnja MF pojačanja. Za točnu identifikaciju sheme prijemnika trebali bi iscrtati istu na osnovu gotovog sklopa (što je prilično zamoran posao) ili bi trebali napraviti mjerni krug sa signal generatorom te identifikacijom signala i frekvencija na pojedinim točkama utvrditi razmještaj sklopova prijemnika. Ovo ćemo i morati napraviti u slučaju da se pokaže da prijemnik ne radi.

 

 

Sommerkamp TS-1605G je primjer jednog ranog tranzistorskog primopredajnika baziranog na kristalnim oscilatorima gdje je za promjenu radne frekvencije potrebno mijenjati (prebacivati) prijemne i predajne kristale. Kristalne CB AM ručne primopredajnike viđali smo i sa samo 3 tranzistora (CB AM primopredajnik Radialva 3), tako da deset tranzistora više mora donijeti i određena poboljšanja. U prvom redu to je osjetljiviji i selektivniji prijemnik (superheterodin u odnosu na direktni prijemnik), zatim stabilniji i snažniji predajnik (dvostupanjski u odnosu na jednostupanjski), te na kraju jače NF pojačalo koje osigurava bolju AM modulaciju i jači zvuk u zvučniku. Može se reći da je TS-1605G početkom 1970-tih godina bio vrlo kvalitetan ručni CB primopredajnik, gdje se nije štedjelo ni na robusnosti i kvaliteti izrade čitavog kućišta i kontrola.

Za usporedbu imamo ručni CB primopredajnik STABO SH 7000 koji je nastao desetak godina kasnije i koji je u 1980-tim godinama predstavljao jednako kvalitetan CB primopredajnik kao i Sommerkamp TS-1605G u 1970-tim godinama (čak su i gotovo istih dimenzija i težine). Dakle, deset godina kasnije u STABO SH 7000 je sad već ugrađen dvostruki superheterodin sa kristalnim filtrima za obje međufrekvencije, trostupanjski predajnik i tri zasebna integrirana audio pojačala za zvučnik, mikrofon i AM modulaciju. Kristalne oscilatore zamijenili su VCO upravljani PLL-om, a dodana je i mogućnost rada FM modulacijom. Ovo može poslužiti kao jedan mali pokazatelj napretka elektronike u prošlom stoljeću, djelomice zahvaljujući i tom svjetski popularnom “građanskom valu” na kojem se uvijek tražio koji kanal više i koji kilometar dometa dalje 🙂

 


U međuvremenu je nabavljen još jedan par CB primopredajnika Sommerkamp TS-1605G koji su vizualno u nešto boljem stanju, a došli su i sa originalnim kožnim futrolama.

 

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 thoughts on “CB AM Sommerkamp TS-1605G

 • Harald Tögel

  Hallo Crowave,
  aus Zufall bin ich auf Deine homepage gestossen( Google-Suche nach Manual für Sommerkamp TS1605)!
  HERVORRAGENDE Studien Deiner Geräte!
  Eines meiner Geräte sieht aus wie neu, das zweite fiel dem Klassiker zum Opfer, nämlich, ausgelaufene Batterien 🙂
  Da scheint es ein Problem mit dem Squelch zu geben!
  Deine Beschreibungen des Sommerkamp TS1605 werden mir bestimmt weiterhelfen!
  Stromlaufplan gibts leider nicht im Netz, Leider!
  Frage:
  Mit dem Trimmpolti für den Squelch ( nahe am Batteriekasten) wird wohl die Einsatzschwelle des Squelch erweitert.
  Ich meine darauf 602R zu lesen können, messen tue ich jedoch im eingebauten Zustand 250 OH.
  Hast Du vielleicht einen Teilausschnitt des Squelchstromlauf? oder vll. den Widerstandswert?
  Besten Dank für Infos!
  Viele Grüsse aus Deutschland
  Harald

  • crowave Post author

   Ich habe kein elektronisches Schema für dieses Gerät. Ein Trimmerpotentiometer zum Einstellen von Squelch beträgt 500 Ohm (Gemessen auf meinem Gerät, wenn sie nicht mit anderen Elementen verbunden sind).
   Gruß,
   Ljubomir

 • crowave Post author

  Unfortunately, i don’t have any documentation for these transceivers. However, this is a classic technology for the production of portable CB transceivers from 1960/70, and the TS-1605G electronic circuit is in principle no different from any other CB transceiver circuit with 13 transistors from that period.
  If there is no characteristic noise from the speakers on the radio TX, first you need to check all the connections (power supply, potentiometers, switches) especially if your device is in poor condition (rust, dust, moisture …), and then you need to check the transistor in the audio amplifier…
  In my opinion, the TS-1605G is a very simple transceiver with relatively few components, so it’s no big deal to check each component individually until a fault is found. My picture of the position of the elements of the individual stages of the transceiver can be very helpful.

 • Johan Klausen

  hi.
  do you have the manual and schematic for the Sommerkamp TS-1605B ? i have got hold on one that is powering up bot not outputting any sound, just an extremely low static noise in the speaker.