CB AM primopredajnik IRET Zodiac P-3006


Danas je nabavljen CB AM primopredajnik Zodiac P-3006 iz sklopljen u domaćem splitskom poduzeću IRET (Industrija za radio elektroniku i telekomunikacije). Primopredajnika Zodiac P-3006 ima više inačica, a proizvodili su se u razdoblju 1976-1989. godine.

Švicarska Tvrtka Zodiac osnovana je 1969. godine te se do zatvaranja 1998. godine težišno bavila proizvodnjom primopredajnika, opreme i uređaja vezanih uz komunikaciju na CB radio opsegu. Osim u Švicarskoj proizvodnju i prodaju imala je organiziranu i u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Hong Kongu. Kao nasljednica tvrtke Zodiac u razdoblju od 1998. do 2005. godine na tržištu je bila prisutna tvrtka “Zodiac Communications AG”.

Nastanak splitske tvrtke IRET (Industrija za radio elektroniku i telekomunikacije) vezan je uz suradnju sa talijanskom tvrtkom IRET Trieste koja je proizvodila radio komunikacijske uređaje i opremu. Korijeni splitskog IRET-a sežu u 1956. godinu kada je osnovano poduzeće „Svjetlost“ Split (kasnije „Rade Končar“ Split) namijenjeno za montažu i održavanje brodskih elektroničkih uređaja (radio primopredajnika, radara, dubinomjera, radio lokatora i drugo). U daljnjem razvoju industrije elektronike, kroz suradnju sa Tehničkom školom „Nikola Tesla“ Split i godinu dana nakon otvaranja Elektrotehničkog fakultet u Splitu 1960. godine, formira se samostalno poduzeće „Elektronski centar“ Split u kojem je započela i prva proizvodnja nekih elemenata brodske elektronike (brodski interkom, vodootporni zvučnici). Također, u suradnji sa danskom tvrtkom Dansk Radio proizvodi se i dio brodske radio opreme (prijemnici i predajnici), a zatim se proizvodni program šiti i na elektroakustiku i brodsku automatiku. Do 1965. godine proizvodnja je bila orijentirana isključivo na brodsku opremu, no tada se ukazala potreba za širenjem prodajnog asortimana. Tako je „Elektronski centar“ Split započeo suradnju sa talijanskom tvrtkom IRET Trieste u proizvodnji nekoliko tipova mobilnih i portabl radio primopredajnika. 1967. godine „Elektronski centar“ Split mijenja naziv u IRET Split – Industrija za radio elektroniku i telekomunikacije, te se razvija u poduzeće za proizvodnju elektronike iz područja telekomunikacija, akustike, brodske elektronike i automatike. Sredinom 1970-tih godina IRET nasljeđuje ETAS – Elektroakustika, telekomunikacije i automatika Split.

Iz svega se može zaključiti da splitsko poduzeće IRET sklapalo ove primopredajnike u suradnji sa talijanskim IRET-om koji je opst imao neku poslovnu suradnju (licencu) sa švicarskom tvrtkom Zodiac.  

 

 

 

IRET Zodiac P-3006 ima malo specifične kontrole te smo morali izvršiti testiranje uređaja kako bi utvrdili pojedine funkcije:

  • sklopka sa četiri položaja:
    • AUS (LADEN) – uređaj isključen ali je moguće punjenje baterija preko vanjskog adaptera 12V
    • EIN – uređaj uključen, prigušivač šuma (squelch) prijemnika isključen
    • RAUSCHSPERRE – uređaj uključen, prigušivač šuma (squelch) otvara prijemnik samo za signale jače od -80 dBm
    • SEL. EMPF. – uređaj uključen, samo selektivni tonski poziv otvara prijemnik
  • sklopka 2×6 položaja:
    • LAUTSTÄRKE – sklopka za regulaciju jačine zvuka na internom zvučniku
    • LAUTSTÄRKE/EXT. – sklopka za regulaciju jačine zvuka na vanjskom zvučniku
  • sklopka sa 6 položaja KANAL – odabir jednog od šest radnih kanala

Na gornjoj ploči je još SO-239 priključnica za antenu, te 8-pinska DIN priključnica za pripadajuću Zodiac mikrofonsko-telefonsku kombinaciju (MTK). Na prednjoj strani je mali voltmetar za kontrolu napona baterija i kontrolna žaruljica selektivnog tonskog poziva- Na bočnim stranicama su tasteri za PTT i selektivni tonski poziv, a na dnu su DC priključnice za vanjsko napajanje i punjač baterija.

 

 

Kad smo već radili testiranje, izmjerili smo i izlaznu snagu predajnika koja iznosi 500 mW, te potrošnju struje koja kod prijema iznosi 20-90 mA (ovisno o otvorenoj jačini zvučnika), a kod predaje 230 mA.

Regulacija jačine zvuka skokovito preko sklopke u samo šest položaja umjesto kontinuirano preko potenciometra prilično je neuobičajena kod radio uređaja, jednako kao i samo jedna fiksna pozicija squelcha. U kompletu primopredajnika IRET Zodiac P-3006 vjerojatno se nalazi i MTK, antena te mrežni adapter, a opcionalno se može ugraditi i modul audio oscilatora tonskog poziva, odnosno modul selektivnog tonskog poziva. Sve ovo IRET Zodiac P-3006 čini vrlo prilagodljivim za mobilni rad uz domet ograničen izlaznom snagom od 500 mW. Vjerojatno je bio namijenjen za upotrebu unutar različitih javnih službi i kod izvođenja terenskih radova za komunikaciju na kratkim udaljenostima, odnosno za privremenu upotrebu od strane osoba kojima radio veze nisu struka i koje po potrebi trebaju za što kraće vrijeme savladati rad sa radio uređajima. S obzirom na sve rečeno, moguće je da su se IRET Zodiac P-3006 koristili i izvan standardnog CB opsega frekvencija, vjerojatno u granicama 26 – 31 MHz.

 

 

Na pločici s elementima primopredajnika IRET Zodiac P-3006 nalazimo ukupno 20 tranzistora i integrirani krug µPC 575C2 (NEC) koji sadrži audio pojačalo snage 2W (na impedanciji 8Ω i uz napajanje 13,2V).

Ako pomnije pogledamo sklopovlje vidimo da se predajnik sastoji od svega dva tranzistora, jedan u oscilatoru i jedan u izlaznom pojačalu (2SC 1018) te ne čudi da je izlazna snaga svega 500 mW. No pored izlaznog tranzistora ugrađen je hladnjak na kojeg nije vezana niti jedna komponenta, te je vrlo vjerojatno ovdje ostavljen prostor za nadogradnju još jednog stupnja tranzistorskog VF pojačanja čime bi se dobilo i povećanje izlazne snage.

Što se tiče prijemnika, nalazimo uobičaje komponente za superheterodin sa jednim miješanjem i međufrekvencijom od 455 kHz. Koliko možemo zaključiti po elementima prijemnik se vjerojatno sastoji od dva stupnja antenskog RF pojačanja, zatim dolaze oscilator, mješač i kristalni filtar, te dva stupnja MF pojačanja, što uključuje ukupno šest tranzistora.

Glede audio pojačala uočavamo dva karakteristična audio transformatora koji upućuju na protufazno (push-pull) pojačalo sa izlaznim tranzistorima 2SD 235. Tu je također i treći (najmanji) transformator koji služi za prilagodbu impedancije kad se zvučnik koristi kao mikrofon. Audio pojačalo je dakle sagrađeno sa najmanje 4 tranzistora, te ako pribrojimo još jedan tranzistor za squelch ostaje nam još neidentificiranih sedam tranzistora i µPC 575C2.

Prvo što upada u oči je PTT sklopka koja je obični jednopolni mikroprekidač. PTT sklopke ili releji su obično višepolni jer je prilikom prebacivanja s prijema na predaju potrebno prespojiti više krugova. Moguće je da se u našem slučaju ova preklapanja vrše tranzistorskim sklopkama, čime je riješena i opcionalna mogućnost TX/RX prebacivanja pomoću sklopke na vanjskoj MTK kombinaciji spojene preko DIN konektora.

Integrirani krug µPC 575C2 je moguće mikrofonsko pojačalo za amplitudnu modulaciju, odnosno dodatni krugovi tranzistorskih pojačala vjerojatno se koriste kod rada sa vanjskom MTK kombinacijom.

Selektivni tonski poziv je opcija koja se ugrađuje preko dodatnog modula, a na pločici se jasno uočava karakteristični 10-pinski konektor za njegovo spajanje kakav nalazimo kod svih Zodiac ručnih primopredajnika koji imaju tu opciju.

 

 

Robusno, veliko i teško metalno kućište ručnog primopredajnika IRET Zodiac P-3006 na prvi pogled ostavlja dojam snažnog i izdržljivog radio uređaja za profesionalnu upotrebu. No unutar istog kućišta moglo je biti ugrađeno različito sklopovlje, ovisno o namjeni i potrebama krajnjeg korisnika. Selektivni tonski poziv dobro zvuči, no ni u jednom primopredajniku nismo pronašli modul za tu opciju, pa možemo pretpostaviti da isti niti je bio jeftin, a niti je korisnicima u 1970-tim godinama bio nužno potreban u ručnim primopredajnicima malog dometa. IRET Zodiac P-3006 je specifičan po skokovitoj promjeni jačine zvuka u samo šest položaja sklopke što svakako nije najsretnije rješenje, pa nije ni čudo što u reklamama i katalozima sa primopredajnicima iz 1970-tih godina često među istaknutim pozitivnim karakteristikama nalazimo i onu koja se odnosi na kontinuiranu promjenu jačine zvuka 🙂  


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

6 thoughts on “CB AM primopredajnik IRET Zodiac P-3006

  • Nermin

    Pozdrav. Pokušavam da pronađem kontakt na stranici ali ne ide. 🙂 Posjedujem sličan CB uređaj. IRET ZODIAC P-36, koji je u vrhunskom stanju. Još uvijek na sebi ima one najlone preko slova.

    • crowave Post author

      P-36 i P-3006 su isti uređaji s time što je P-36 oznaka uređaja namijenjenih za domaće tržište (sve oznake su na hrvatskom jeziku), a P-3006 je bio namijenjen za izvoz (u našem slučaju njemačke oznake). Očuvan i kompletan primopredajnik sa svim dodacima može biti lijep kolekcionarski primjerak, no s obzirom na slabe performanse i mogućnosti ovaj ručni uređaj danas više nema praktično nikakvu uporabnu vrijednost.

        • Arek

          Dlaczego wartość użytkowa jest znikoma ?, jest ona przecież normalna, to standardowa radiostacja starszego typu.

      • Anonimno

        Slažem se u potpunosti. Upotrebna vrijednost je zanemariva. Jedino što je interesantno je što je ovaj moj primjerak u odličnom stanju. Hvala na odgovoru, lijep pozdrav.

        • Nermin

          Zaboravih da kažem. Ukoliko imate mogućnost da udomite ovaj uređaj u neki muzej ili neko drugo pametno mjesto, rado ću vam ga pokloniti, jer je logično da bude u zemlji iz koje je potekao. Ne znam da li Split ima neku svoju kolekciju pa da im se pošalje. Nema smilsa da bezveze stoji ovdje kod mene u BiH . 🙂