Elektroterapijski uređaj WOHLMUTH-VERTRIEB


Danas je nabavljen uređaj za medicinsku terapiju galvanskim (istosmjernim) strujama, proizvod njemačke tvrtke WOHLMUTH-VERTRIEB iz 1960-tih godina. Tvrtka Wohlmuth-Vertrieb referira se na njemačkog inženjera Augusta Wohlmutha koji je 1900. godine osnovao tvrtku Wohlmuth za proizvodnju elektroterapijskih uređaja baziranih na liječenju galvanskim strujama. Tijekom idućih gotovo 70 godina Wohlmuth je u suradnji sa drugim istraživačima na tom području promovirao primjenu galvanskih struja za liječenje i preventivu od različitih bolesti, te je dizajnirao i proizvodio nekoliko modela uređaja za tu namjenu.

 

 

O elektroterapijskim, elektrostimulacijskim i sličnim uređajima za terapiju i liječenje električnim strujama napravili smo pregled na stranici GALERIJA te ovdje nećemo ponovno ulaziti u rasprave o načinu djelovanja i stvarnoj učinkovitosti pojedinih takvih uređaja i aparata. Više ćemo se pozabaviti elektroničkom izvedbom i izlaznim naponima i strujama koje generiraju ti aparati.

 

Na gornjoj polovici ploče nalazi se prostor za smještaj akumulatora 24V i elektroda.

Mjerni instrument ugrađen u ovaj njemački proizvod nosi oznaku MODUTEC – MADE IN USA. Modutec je američka tvrtka za proizvodnju različitih ugradbenih senzora i električnih mjernih instrumenata. Nastaja je u 1950-tim godinama te je i danas prisutna na tržištu (Jewell Modutec).

Priključnice za akumulatore 24V. Jedna priključnica je odvojena te je vjerojatno bilo moguće spojiti dva takva akumulatora paralelno za povećanje kapaciteta napajanja. S obzirom na nominalni napon i dimenzije vjerojatno se radi o tipu akumulatora koji su i u to vrijeme bili rijetkost u uređajima.

Kao što smo vidjeli u prijašnjim objavama uređaji za terapiju galvanskim strujama vrlo su jednostavne izvedbe i od njih se očekuje da na izlazu daju istosmjerni napon te veličine i sa toliko ograničenom strujom da ni u kom slučaju površinske primjene ne mogu biti opasni za ljude. Uređaj WOHLMUTH-VERTRIEB napaja se akumulatorskim baterijama napona 24 V koji se dovodi na potenciometar spojen kao djelitelj napona. Tako na izlazu dobivamo regulirani napon u rasponu 0-24 V, s time da je najveća struja kratkog spoja oko 84 mA. Potenciometar je logaritamski te će struja kratkog spoja biti postignuta tek pri kraju njegovog punog okreta, a kod praktične primjene uređaja gdje su uključeni prijelazni otpori između elektroda (cca 10 kΩ) struje ne prelaze vrijednost od 2-3 mA. Kao elektrode koristile bi se galvanske kupke, navlažene platnene tkanine prislonjene na kožu, a kasnije i tzv. suhe elektrode od vodljivog gumastog materijala.

 


Električna shema uređaja za terapiju galvanskim strujama vrlo je jednostavna. Sastoji se od djelitelja napona (potenciometar) i otpornika za ograničenje struje (270 Ω ). Radi jednostavnosti nije nacrtana sklopka za zamjenu polariteta na izlaznim priključnicama (komutator). U položaju sklopke N-NORMAL crvene priključnice (ANODE) su na pozitivnom, a zelene (KATHODE) na negativnom polu napona, dok je u položaju sklopke W-WENDEN polaritet obrnut. Tijekom terapije ovaj polaritet se periodički ručno izmjenjuje kako bi učinak terapije bio veći.

Najranije zapise o ideji liječenja istosmjernim strujama nalazimo već na samom početku 19. stoljeća, a od sredine 19. stoljeća zabilježeni su i neki eksperimenti na tom području (liječenje grčenja mišića). Početkom 20. stoljeća razvojem elektrotehnike (izvora napona) razvijaju se i aparati za liječenje električnim strujama i to traje sve do danas. Što se tiče terapije galvanskim strujama zanimljivo je to da zapravo nema nikakve bitne razlike između uređaja proizvedenih danas i onih koji su proizvedeni prije stotinu godina. Istosmjerna električna struja je istosmjerna električna struja, uvijek ista od njenog otkrića do danas, te je ljudskom tijelu potpuno svejedno kako izgleda njezin izvor. Čak i ako usporedimo literaturu o elektroterapiji iz 1920-tih godina sa ovom iz 21. stoljeća nećemo naći ni neke bitne razlike u tumačenju njezinog blagotvornog učinka na ljudsko zdravlje. Za “stručna” objašnjenja djelovanja struja na ljudsko tijelo inspiracije nikad ne nedostaje, ubrzani razvoj tehnologije i elektronike omogućava stalno lansiranje novih uređaja koji su vizualno ljepši, a time i moćniji od prethodnika, zdravlje cijenu nema, a odnos uloženog i dobivenog kod elektroterapijskih uređaja je itekako povoljan za proizvođača. Sva sreća da su barem elektrošokovi ipak s vremenom odbačeni kao uspješna metoda liječenja 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Elektroterapijski uređaj WOHLMUTH-VERTRIEB

  • arhangel

    Ovaj uredjaj je meni izuzetno pomogao i još ga koristim protiv znojenja ruku .
    Ja mogu samo da iznesem sve pozitivne strane ovoga aparata .