CB AM primopredajnici Zodiac P-3003


Danas je nabavljen par ručnih CB AM primopredajnika švicarske tvrtke Zodiac, oznake P-3003 iz 1974. godine. Tvrtka Zodiac osnovana je 1969. godine te se do zatvaranja 1998. godine težišno bavila proizvodnjom primopredajnika, opreme i uređaja vezanih uz komunikaciju na CB radio opsegu. Osim u Švicarskoj proizvodnju i prodaju imala je organiziranu i u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Hong Kongu. Kao nasljednica tvrtke Zodiac u razdoblju od 1998. do 2005. godine na tržištu je bila prisutna tvrtka “Zodiac Communications AG”.

 


Na gornjoj strani uočavamo kontrolnu žaruljicu ALARM. Vjerojatno se radi o indikaciji povezanoj sa opcinalnim modulom selektivnog tonskog poziva.


Potpuno razvučena antena kod CB AM primopredajnika Zodiac P-3003 dužine je 165 cm i pri radu predajnika ona mora biti do kraja izvučena kako bi bila rezonantna na 27 MHz i prilagođena na izlaznu impedanciju predajnika (za što su naljepljena i upozorenja na dnu prednje strane kućišta).


Na poleđini CB primopredajnika nalazimo naljepnicu radne frekvencije od 29,830 MHz što izlazi iz 11-metarskog CB frekvencijskog opsega (26.965 – 27.405 MHz) pa čak i iz radio amaterskog 10-metarskog radio opsega. Unutar uređaja našli smo pomiješane kristale za 27 i 30 MHz. Ovakve primopredajnike svojedobno su koristile civilne i vojne službe službe te je moguće da su pojedini modeli (po vanjskom izgledu vrlo slični) bili prilagođeni za frekvencije oko 30/31 MHz tako da izlaze iz građanskih radio opsega. Ne možemo biti sigurni na koji je način prijašnji vlasnik eksperimentirao sa ugradnjom kristala, odnosno da li su ovo primopredajnici za CB frekvencije ili oko 2 MHz više službene/vojne frekvencije.

Prema jednom njemačkom katalogu iz 1974/75. godine primopredajnik Zodiac P-3003 opisuje se kao model sa ugrađenih 12 tranzistora, izlazne snage predajnika od 2W i osjetljivosti prijemnika od 0,6 µV. Od kontrola ugrađen je indikator stanja baterija, tonski poziv, potenciometar za jačinu zvuka i prigušivač šuma (squelch). Također ima ugrađene priključke za vanjsku antenu, slušalice, mikrofon i napajanje (sa sklopkom kojim je moguće odabrati i istovremeno punjenje baterija uz vanjsko napajanje). Napajanje je preko osam baterija 1,5V (12V). Ima tri radna kanala, a uz uređaj se isporučuje jedan par kristala za jedan radni kanal. Primopredajnicima je moguće postići domet 2-10 km. Dimenzije uređaja su 215x90x40 mm, težina 1,2 kg.

 

 

Primopredajnici Zodiac P-3003 gotovo su identični primopredajnicima Sommerkamp TS-1605G. Oba su smještena u gotovo istovjetna metalna kućišta i imaju gotovo iste kontrole. No, Zodiac P-3003 je tri godine kasniji uređaj pa ima nešto napredniju električnu shemu te modernije i kvalitetnije elektroničke komponente. Najveća razlika je u tome što Zodiac P-3003 ima u sklopu prijemnika kristalni filtar za MF od 455 kHz. Zahvaljujući tom kristalnom filtru u prijemniku je reduciran jedan stupanj MF pojačanja, čime se uštedjelo na jednom tranzistoru i dva MF transformatora. Tako u Zodiacu P-3003 imamo jednostavniji, a moguće i nešto kvalitetniji (selektivniji) prijemnik nego kod Sommerkampa TS-1605G.

 

 

Predajnik Zodiaca P-3003 bazira se na dva tranzistora jednako kao i kod Sommerkampa TS-1605G, ali su ugrađeni nešto noviji i kvalitetniji tranzistori. U oscilatoru radi 2SC 1017, a izlazno VF pojačalo temelji se na tranzistoru 2SC 1018. Ovi tranzistori tvrtke Mitsubishi često se susreću u izlaznim VF krugovima CB predajnika iz 1970/1980-tih godina. Uz maksimalni napon i dobro hlađenje u idealnim uvjetima 2SC 1018 može proizvesti najviše 2W izlazne VF snage, no u ručnim CB primopredajnicima uz baterijski napon od najviše 12V realno možemo očekivati oko 1W izlazne snage.

 

 

Prigušivač šuma (squelch) na Zodiacu P-3003 radi jednako kao na Sommerkampu TS-1605G, dakle bazira se na jednom tranzistoru koji upravlja audio pojačalom, a okidan je RF signalom koji se uzima sa odvojka MF transformatora kojim su spregnuta dva stupnja tranzistorskih MF pojačala. Za tonski poziv pak naš Zodiac P-3003 po svemu sudeći koristi dodatni opcionalni modul sa audio oscilatorom koji se spaja na poseban 10-pinski konektor koji nalazimo unutar uređaja. Ova mogućnost ostavljena je kao opcionalna i nalazimo je na više inačica ručnih primopredajnika Zodiac gdje je osim običnog tonskog poziva moguće spajanje i modula sa selektivnim tonskim pozivom. Module selektivnih tonskih poziva susretali smo kod VHF primopredajnika RIZ i ELTING 2000, 4000, 8000.

 

U donjem dijelu pločice uočava se 10-pinski konektor za spajanje modula za tonski poziv (audio oscilator s jednim tranzistorom) ili modula za selektivni tonski poziv. Mogućnost ugradnje ovih dodataka ukazuje da su se ovi primopredajnici predviđali (i) za službenu upotrebu.

 

Za današnje pojmove, držati u ruci primopredajnik dužine 21 cm iz kojeg još izlazi 150 cm antene može se činiti vrlo nespretno. Komunikacija takvim primopredajnicima mogla bi biti posebno nespretna u ograničenom prostoru ili u pokretu (npr. hodanje kroz šumu) no ako smo u 1970-tim godinama željeli za neke svoje privatne potrebe voki-toki vezu na udaljenost od nekoliko kilometara druge alternative (VHF ili UHF) niti su bile jeftine, niti su bile dostupne. Sve u svemu, kvalitetna antena za 27 MHz (valna dužina 11 metara) trebala bi imati dužinu jednog kraja od barem 275 cm, tako da onda naše skraćene antene od 150 cm zapravo i nisu baš toliko dugačke 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “CB AM primopredajnici Zodiac P-3003

  • Petre

    Super vremena Obavestavali smo se gde ika ptaska zejtina benzina mleka… ali bilo je lepo ne samo zato sto smo bili mladi i isli u Trst, bezbrizniji je bio zivot neopterecen ekranima telefona laptopa pa i u TV manje smo buljili pozz Samovcima profpetre@yahoo.com