Komunikacijski prijemnik Albrecht AE 300


Danas je nabavljen ručni komunikacijski prijemnik Albrecht AE 300, proizvod njemačke tvrtke Alan Electronics iz 1996. godine.

 

 

 

Albrecht, Albrecht Audio i Midland su trgovačke marke njemačkog proizvođača i dobavljača komunikacijske i zabavne elektronike Alan Electronics. Tvrtka Alan Electronics osnovana je 1989. godine sa sjedištima u Njemačkoj (Dreieich blizu Frankfurta i Trittau blizu Hamburga), a međunarodno je dio CTE grupe tvrtki sa sjedištem u Italiji. Pod trgovačkom markom Albrecht (kao i Midland) tvrtka Alan Electronics uglavnom prodaje različite primopredajnike, antene i opremu za CB, PMR, 2-metra i radioamaterske opsege, bežične baby-alarme,  te radio-skenere.

 

 

Naziv “komunikacijski prijemnik” “širokopojasni prijemnik” ili “radio-skener” odnosi se na prijemnike dizajnirane da pokrivaju što širi frekvencijski opseg i što više različitih modulacija. Takvi prijemnici redovno imaju ugrađene funkcije ručnog i/ili automatskog skeniranja i memoriranja frekvencija. Često su opremljeni konektorima za priključivanje audio snimača, računala, spektralnih analizatora, vanjskih demodulatora i sličnih uređaja za indikaciju, praćenje, snimanje i registraciju prometa na širokom radio-frekvencijskom opsegu.

 

 

Komunikacijski prijemnik Albrecht AE 300 pokriva kompletni frekvencijski opseg od 100 kHz do 2060 MHz i podržava sve standardne analogne modulacije: FM-N, FM-W, AM, USB, LSB, CW. Moguće je odabrati bilo koji frekvencijski korak skeniranja u opsegu 1 do 999 kHz sa rezolucijom 0,5 kHz. U memoriju je moguće upisati 1000 frekvencija sa svim parametrima te 10 programskih skeniranja. Može se napajati preko četiri standardne AA punjive baterije (4 x 1,2V) ili preko vanjskog istosmjernog izvora napona do 12 V. Naravno, kao i svaki radio-skener tako i Albrecht AE 300 omogućuje više vrsta programskih, memorijskih i prioritetnih skeniranja, podešavanje vremena zadrške nakon nailaska na aktivnu frekvenciju, preskakanje neželjenih frekvencija i slično. Posebno zgodna je izvedba uključenja SSB modulacije. U AM modu rada uključi se posebna sklopka BFO-a, a zatim se pomoću potenciometra može kontinuirano mijenjati propusnost bočnih pojaseva u opsegu ±1,5 kHz.

 

 

Za Albrecht AE 300 smo uspjeli pronaći neku djelomičnu elektroničku shemu na osnovu koje smo nacrtali blok shemu. Vidi se da se radi o vrlo sličnoj konstrukciji kakvu smo imali i kod Komunikacijskog prijemnika AOR AR-3000A. To možda i ne čudi jer je Albrecht AE 300 elektronički istovjetan ručnom radio-skeneru AOR AR-1500 tako da je moguće da je Albrecht zapravo rađen po AOR-ovoj licenci, a to je tvrtka koja se specijalizirala za radio-skenere. Također se nalaze i drugi radio-skeneri vrlo sličnog izgleda te istih kontrola i karakteristika pod primjerice nazivima Camnis HSC-050, Fair Mate HP-100, a i Albrecht AE 400 je istovjetan modelu AE 300 osim što mu je dodana funkcija dekodiranja tonskog poziva.

Što se blok sheme tiče, najveća razlika Albrechta AE 300 u odnosu na naš prethodno opisani AOR AR-3000A je u demodulatorskim stupnjevima gdje su kod Albrechta AE 300 upotrijebljena dva specijalizirana integrirana kruga: MC3372 koji objedinjuje mješač i FM-N demodulator, te TA7640 koji objedinjuje FM-W i AM demodulator. BFO oscilator za SBB bazira se na keramičkom filtru 455 kHz kojemu se frekvencija može kontinuirano mijenjati u rasponu ±1,5 kHz.

Dobivanje frekvencijskog koraka od 1 kHz vrši se promjenom frekvencije 3. lokalnog oscilatora elektroničkim preklapanjem pet kristala u opsegu 57,620-57,624 MHz. Opseg širine 5 kHz koji generira PLL na taj je način podijeljen na 5 frekvencija sa razmakom 1 kHz.

 

 

Naš primjerak komunikacijskog prijemnika Albrecht AE 300 je krajem 1996. godine u Njemačkoj plaćen 790 DEM što bi odgovaralo današnjoj vrijednosti od 565 Eura. Danas je u ponudi pet modela radio-skanera marke Albrecht sa cijenama u rasponu 90-180 Eura. Zanimljivo je da su svi ograničeni samo na nekoliko standardnih bandova (CB, 10m, 4m, 2m , 70cm, eventualno 900 MHz Band) te imaju daleko skromnije mogućnosti memoriranja i programiranja parametara skeniranja. S druge strane, zbog uskih frekvencijskih pojasa koje pokrivaju lakše je postići bolju osjetljivost prijemnika, a moderne tehnologije omogućuju i veće brzine skeniranja (neke brzine su deklarirane čak do 180 frekvencija/kanala u sekundi).

Svakako je razumljivo da s obzirom na današnje trendove digitalnih kriptiranih radio komunikacija širokopojasni skeneri gube na svom nekadašnjem značaju. Najjači AOR-ovi modeli sa kontinuiranim opsegom 9kHz to 6 GHz i rezolucijom 1 Hz pokušavaju implementirati digitalne demodulatore za neke digitalne standarde (D-STAR, GMSK, AMBE, C4FM, D-CR, C4FM, P25, dPMR, DMR, TETRA, ACELP) no s obzirom da se na digitalnim modulacijama promet odvija uglavnom kriptirano (zaštićeno) slobodno slušanje na kakvo smo navikli kod analognih modulacija ovdje nije moguće. Analogni radio-skeneri danas mogu još poslužiti kao kakav simpatičan radio prijemnik komercijalnih radio postaja ili kao nostalgični kolekcionarski primjerci dobre stare tehnologije iz koje se još puno toga može naučiti 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.