Radio-kasetofon Hornyphon SX 8470 (Philips 22AR470)


Danas je nabavljen radio-kasetofon Hornyphon SX 8470, proizvod nizozemske tvrtke Philips iz 1978. godine.

 

 

Hornyphon SX 8470 radi na mrežno napajanje ili na šest baterija od 1,5 V tipa R14.   

 

Kod snimanja programa sa AM radija na kasetofon, može doći do interferencije između frekvencije bias oscilatora kasetofona i prijemne AM frekvencije. To će izazvati snažno i neugodno zavijanje (cviljenje) u zvučniku. Da se to spriječi, moguće je promijeniti frekvenciju bias oscilatora pomoću sklopke RIF smještene na zadnjoj strani kućišta.

 

 

Robna marka Hornyphon izvorno pripada austrijskoj tvrtki za proizvodnju radio prijemnika Horny koju je 1923. godine osnovao inženjer Friedrich Horny. Tvrtka Horny je registrirala više patenata vezanih uz razvoj elektronskih cijevi i drugih komponenti za konstrukciju cijevnih radio prijemnika. Mnoge elektroničke komponente za radio prijemnike je tvrtka Horny proizvodila sama (promjenjivi kondenzatori, transformatori) ali je također bila i generalni zastupnik britanske tvrtke Brown te ostvarila ekskluzivna prodajna prava za komponente više drugih elektroničkih tvrtki. Godine 1933. naziv tvrtke je promijenjen je u “Radiowerk Horny”. Od 1934. godine vlasnik tvrtke Friedrich Horny više ne može sam financijski podupirati razvoj svoje tvrtke te je istu odlučio prodati Philipsu. Time je tvornica radio aparata Horny preimenovana u Philips Radiorohren GmbH, bivši vlasnik Friedrich Horny je zadržan kao član uprave tvrtke sa gotovo potpunom tehničkom i komercijalnom slobodom upravljanja, a robna marka Horny (Hornyphon) se i dalje koristi za nove Philipsove uređaje. Tijekom 2. svjetskog rata pogonima Horny je dopušten nastavak civilne proizvodnje i prodaje radijskih aparata, no ostvareni su i vojni ugovori, prvo za proizvodnju detonatora za bombe, a kasnije uređaja za radio komunikaciju. Godine 1940. Horny je razvio magnetski detektor mina. Krajem 1944. godine potpuno su izgorjela dva velika skladišta i zgrada tvornice. Do tada je Horny proizveo ili plasirao na tržište oko 550 000 radio prijemnika. Inženjer Friedrich Horny umire 1945. godine.

Nizozemska tvrtka Philips osnovana je 1891. godine te je do danas prerasla u jednu od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju elektronike. Poslovanje je započela proizvodnjom električnih žarulja, a 1916. godine Philips je proizveo i svoju prvu rendgensku cijev. Od 1927. godine Philips započinje proizvodnju radio aparata, a zatim i elektronskih cijevi. U 1930-tim godinama tvrtka već proizvodi medicinsku rendgensku opremu, predstavlja svoj prvi TV prijemnik te pionirski električni aparat za brijanje sa rotirajućim noževima (Philishave). 1963. godine Philips uvodi standard za snimanje zvuka na audio kazetu – Compact Audio Cassette, koji postaje globalni prihvaćen, a 1970-te godine obilježio je inovacijama poput štednih žarulja, optičkih telekomunikacijskih sustava, optičkog diska LaserVision i vrlo uspješnog Compact Disc (CD) sustava razvijenog u suradnji sa tvrtkom Sony. Sa istom tvrtkom je krajem 1990-tih godina razvijen i DVD sustav, a oba standarda doživjela su globalni uspjeh i najbrže rastući proizvod za kućnu elektroniku u povijesti. Philips danas proizvodi širok i raznolik spektar komercijalnih i profesionalnih elektroničkih uređaja i komponenti.

 

 

 

Hornyphon SX 8470 je mono radio-kasetofon osnovnog tipa, no ipak lijepog vanjskog dizajna i sa ugrađenim nekim specifičnim kontrolama. Radio pokriva dva frekvencijska područja:

  • MW (srednji val): 520 – 1605 kHz
  • FM (ultrakratki val): 87,5 – 104 MHz

Specifičnost su dvije vezane kontrole (sigurnosno tipkalo i potenciometar sa automatskim povratom) koje su nazvane POST FADING. To su funkcije koje služe za postepeno dinamičko brisanje nekog dijela snimljenog zapisa na kaseti. Elektronički gledano, POST FADING je samo potenciometar kojim se regulira amplituda VF napona na magnetskoj glavi za brisanje. Što je taj napon manji to će snimak biti manje prebrisan i jače će se čuti kod slijedeće reprodukcije. Naravno vrijedi i obrnuto, odnosno snimak će biti do kraja izbrisan (prebrisan nečujnim VF signalom cca 48 kHz) samo ako je amplituda VF napona za brisanje dovoljno velika.

POST FADING se primjerice može koristiti ukoliko imate na kaseti snimljene dvije pjesme, odmah jednu iza druge bez pauze između njih. U tom slučaju se pomoću ove funkcije može ublažiti dinamički prijelaz s jedne pjesme na drugu tako da se završetak prve pjesme postepeno stišava sve dok se potpuno ne utiša, a zatim normalno započinje nova pjesma. Prvo se kaseta premota unatrag na poziciju od koje želimo početi stišavati audio zapis i pusti se reprodukcija. Zatim se pritisne sigurnosno tipkalo (ON/OFF) koje oslobađa potenciometar POST FADING. Kako se više pritišće potenciometar (od 0 do 5) tako se sve više stišava snimljeni audio zapis na mjestu koje se trenutno reproducira. Potenciometar je na opruzi i nakon pritiska se automatski vraća u početni položaj (nula) gdje nema utišavanja zapisa i sigurnosno tipkalo ga zaključava. Stoga kad se dođe do kraja zapisa kojeg želimo stišati potenciometar se samo otpusti. Funkcije POST FADING se isto tako može koristiti primjerice za brisanje glasa radio spikera ako se ubacio tijekom snimanja nekog muzičkog zapisa i slično. Jasno da je ovdje potrebno malo truda da se traka dovede na točno željenu poziciju (uz kontrolu preko brojčanika), a onda treba imati i osjećaj sa upravljanje kontrolom da se ravnomjerno utiša zapis. Pogreške se ovdje najčešće više ne mogu ispraviti.

Hornyphon SX 8470 ima i opciju miksanja zvuka sa ugrađenog electret mikrofona (kondenzatorski mikrofon sa internim tranzistorskim pojačalom) tijekom snimanja sa radija ili nekog vanjskog audio uređaja/komponente spojene preko DIN priključnice na bočnoj strani. Također, natpis Public Address Sistem sugerira da se uređaj može koristiti kao megafon, odnosno govor u mikrofon se čuje preko pojačala na zvučniku uređaja. Naravno, da se izbjegne mikrofonija, svakako je treba koristiti vanjski mikrofon i/ili zvučnik tako da su dovoljno udaljeni jedan od drugoga.

Zanimljivo je da je Philips ugradio ove opcije čak i u ovaj mali mono kasetofon koji svakako nije zamišljen ni za posebno kvalitetno snimanje, ni za neku hi-fi reprodukciju, a niti za neku veliku izlaznu audio snagu. Ovakve kontrole za manipulaciju zapisima na audio kasetama se inače češće nalaze samo kod kvalitetnijih linijskih ili boombox radio-kasetofona.

 


 

Unutrašnja struktura je vrlo slična već opisanom radio-kasetofonu Philips 774 (22AR774). To je karakterističan dizajn tiskanih pločica (strana elemenata sa bijelom maskom, tiskane veze zaštićene lemom) gdje su RF elementi prijemnika smješteni na jednoj pločici (lijevo), a audio pojačala na drugoj pločici (desno).

 

 

 

Na elektroničkoj shemi vidimo kako je Hornyphon SX 8470 načelno tranzistorski uređaj, a jedini ugrađeni integrirani krug TBA810S je samo izlazno audio pojačalo.

FM tuner prijemnika se bazira na dva tranzistora: RF pojačalo (TS425) i samooscilirajući mješač (TS426). Slijede tri stupnja selektivnog tranzistorskog MF pojačanja na 10,7 MHz (TS427, TS428b, TS428c) i ratio-detektor (D466a, D466b) za FM demodulaciju. Uočava se povratni krug sa zadnjeg FM MF transformatora preko varikap diode D463 na sekciju lokalnog oscilatora FM tunera. To je krug automatske kontrole frekvencije (AFC), odnosno krug automatskog podešavanja frekvencije LO na najjači prijemni signal kada se gumbom za namještanje postaja dovoljno približimo istom.

AM tuner se bazira na jednom tranzistoru (TS428a) koji radi kao samooscilirajući mješač. Slijede dva stupnja selektivnog tranzistorskog MF pojačanja na 460 kHz za koje se koriste isti tranzistori kao i za FM MF pojačanje (TS428b, TS428c). AM demodulator je diodni (D465).

FM/AM radio se tako bazira na svega šest tranzistora i kao što vidimo nema ugrađenih keramičkih filtara ni integriranih VF sklopova. Ovo svakako nije neki posebno kvalitetni visoko osjetljivi i selektivni radio prijemnik, no sasvim je dovoljan za čist prijem jačih lokalnih FM/AM radio postaja.

 

 

Pločica AM/FM prijemnika.

 

 

Demodulirani signali se vode na tranzistorsko pretpojačalo (TS445) i zatim preko pasivne tonske kontrole na izlazno audio pojačalo sa integriranim krugom TBA810S. Na naponu napajanja od 9 V i ugrađenom zvučniku impedancije 4 Ω ovo pojačalo može isporučiti do 2,5 W snage.

 

 

Izlazno audio pojačalo sa TBA810S.

 

 

Kasetofonska pojačala su tranzistorska. Pojačalo za snimanje uključuje mikrofonsko pojačalo sa TS444, zatim pretpojačalo sa TS445 (audio signal sa radija) i pojačalo za magnetsku glavu sa tranzistorima TS447 i TS448. Pojačalo za reprodukciju uključuje pretpojačala sa TS444 i TS445 te izlazno pojačalo sa TBA810S. Pojačalo za miješanje mikrofonskog signala se bazira na tranzistorima TS449 i TS450. Bias oscilator za brisanje i predmagnetizaciju 48 kHz se bazira na krugu sa TS411.

Elektromotor kasetofona ima elektronički krug za regulaciju brzine vrtnje i elektronički krug za automatsko zaustavljanje sa indikatorskom lampicom.

Mrežno napajanje iz transformatora je punovalno ispravljeno, filtrirano i stabilizirano na 9 V preko serijskog tranzistorskog stabilizatora.

 

Pločica sa mikrofonskim, kasetofonskim i izlaznim pojačalom, regulacija brzine vrtnje i elektronički auto-stop za elektromotor kasetofona, te elementi ispravljača i regulatora napona napajanja.

 

 

 


 

Mehanizam kasetofona je uglavnom plastični.

 

Pinch roller sa Capstanom, kombinirana mono glava za reprodukciju/snimanje i glava za brisanje. Ovo je uobičajeni set magnetskih glava za standardne kasetofone.

 

 

Naš primjerak radio-kasetofona Hornyphon SX 8470 je u dobro očuvanom stanju i sve funkcije još uvijek rade. Vizualno je to lijep mali radio-kasetofon koji je trebao kupce privući svojim kompaktnim dizajnom i niskom cijenom. U 1970-tim godinama cijene originalnih kaseta i ploča su još bile prilično visoke za veliki broj ljubitelja popularne muzike tako da je snimanje pjesama sa radija i slaganje vlastitih audio kompilacija bilo vrlo rašireno posebno među mladima. Funkcije POST FADING i ELECTRET MIX koje pri tome omogućuju naknadno uređivanje snimaka na kaseti su svakako dobrodošle, tako da je Philips ovime vjerojatno ciljao na mlađe kupce koji su si uglavnom mogli priuštiti ili nagovoriti roditelje samo na neki jeftiniji radio kasetofon.

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.