CB primopredajnik Midland 77-861


Danas je nabavljen 40-kanalni CB AM primopredajnik oznake 77-861, proizvod američke tvrtke Midland iz 1980. godine (prvi primjerci su izašli na tržište 1977/78. godine).

 

Tvrtka Midland (Midland Radio, Midland Radio Corporation) osnovana je 1959. godine i predstavlja prvu američku tvrtku za proizvodnju CB primopredajnika. Danas je Midland multinacionalna kompanija koja nudi širok spektar različitih radio primopredajnika i opreme za sve komercijalne namjene.

 

 

Midland 77-861 je PLL-om kontroliran 40-kanalni AM CB primopredajnik izlazne snage predajnika od 4 W. Opremljen je kontrolama za jačinu zvuka, squelch, redukciju izlazne snage predajnika i osvjetljenje skale i instrumenta. Instrument okvirno pokazuje napon (stanje) baterija, izlaznu VF snagu kod predaje i jačinu ulaznog RF signala kod prijema. Uređaj se napaja istosmjernim naponom od 12 V preko osam standardnih AA baterija od 1,5 V ili preko deset punjivih AA baterija od 1,2 V. Također je preko priključnica na zadnjoj strani moguće neko drugo vanjsko napajanje od 12 V ili “akumulatorski” napon od 13,8 V.

 

Izvlačiva štap antena je ukupne duljine 153,5 cm. Na središnjem dijelu je skraćena zavojnicom, a na dnu se spaja na prilagodni Pi-filtar kako bi se dobila potrebna impedancija od 50 Ω.

 

Da bi vertikalna štap antena na CB opsegu najbolje zračila trebala bi biti duljine oko 270 cm (četvrtina valne duljine). Za ručne, prijenosne, pa čak i mobilne primopredajnike vrlo nespretno je izvesti tako dugačke antene. Stoga se na jednom dijelu štap antene (dno, sredina, vrh) stavlja zavojnica za skraćenje ili se čitava antena izvede u obliku zavojnice. Ovakvo skraćivanje štap antene uvijanjem u zavojnicu ima tri negativna efekta: smanjuje se učinkovitost antene, smanjuje se frekvencijska propusnost i smanjuje se impedancija antene. Što se antena više skraćuje zavojnicom to se povećavaju sva tri navedena negativna efekta. Praktično je najpogodnije zavojnicu za skraćivanje staviti na dno antene jer može biti izvedena kao jaka opruga koja onda služi i kao izvrstan konstrukcijski (amortizirajući) element. Međutim, antene skraćene pri dnu imaju manju učinkovitost od antena skraćenih na sredini ili pri vrhu. Od ove pak dvije antene, zavojnicu na vrhu je mehanički najteže izvesti jer svojom težinom najviše savija antenu. Stoga su najčešće štap antene skraćene na središnjem dijelu. Naravno, namatanjem većeg dijela antene se lako može dobiti i 1/2, 3/8, 5/8 i 3/4 valna antena. Mnogi proizvođači CB antena to koriste kako bi prezentirali svoje antene da su električki dulje od 1/4 vala, a fizički jednako kratke kao i 1/4 antene, što zvuči impresivno. Međutim, skraćivanje nosi svoje i u praksi više skraćene antene većih valnih duljina nemaju bolje performanse od manje skraćenih 1/4 valnih antena.

 

Zavojnica za skraćivanje je postavljena otprilike na sredinu naše štap antene i ima 33 navoja žice na tijelu promjera 9 mm. Tako zavojnica duljine 1,5 cm produljuje antenu za oko 94 cm.

 

Jednostavni LC “Pi” filtar prilagođava ulaznu impedanciju antene na 50 Ω.

 

 

Na primopredajniku Midland 77-861 zvučnik se koristi ujedno i kao mikrofon.

 


 

 

Prijemnik je tranzistorski dvostruki heterodin sa MF na 10,695 MHz i 455 kHz, te sa jednim stupnjem RF i dva stupnja MF pojačanja. Specifično je što su ugrađena tri keramička filtra, jedan za 1. MF i dva za 2. MF. Slijedi diodni demodulator i AGC detektor, nakon čega se signal pojačava u NF audio pojačalu. Karakteristično za sve primopredajnike do kraja 1970-tih godina, audio pojačalo je protufazno (push pull) sa transformatorima. Manji transformator je pogonski i okretač faze, a veći transformator je izlazni u kojem se ponovno spajaju dva zasebno pojačana protufazna signala u jedan. Izlazni transformator ima dva sekundarna namota, jedan za zvučnik kod prijema, a drugi za amplitudno moduliranje predajnika. Filtarska prigušnica napajanja je vrlo slične konstrukcije kao i audio transformatori. Također, pošto se zvučnik koristi ujedno i kao mikrofon potreban je još jedan transformator impedancije i za tu ulogu. Predajnik ima tri stupnja VF pojačanja za dobivanje izlazne snage 4 W.

 

Komponente prijemnika smještene su u donjem dijelu lijevo, a komponente predajnika su u gornjem dijelu pločice. Zajedničko pojačalo za zvučnik i mikrofon je u donjem desnom dijelu.  

 

Izlazni stupanj predajnika sa tranzistorima 2SC1166, 2SC1760 i 2SC1239.

 

Protutaktno audio pojačalo sa transformatorima i izlaznim parom tranzistora 2SC1096 koji su pričvršćeni za šasiju radi hlađenja.

 

 

Kontrola frekvencije (radnih kanala) je preko PLL petlje koja se bazira na integriranom krugu 5104. Ovaj čip je proizvodilo više proizvođača: SM5104 (NPC), MC145104 (Motorola), MM55104 (National), MN6040A (Panasonic), ECG1255 (Sylvania), te je i ugrađivan u više tipova CB primopredajnika raznih proizvođača. PLL sklopovi uključujući referentni oscilator na 10,240 MHz, VCO, mješač i propadajući filtri i pojačala smješteni su u zasebnom metalnom oklopu. Potrebno je odlemiti čitav modul kako bi se vidjeli ti elementi pa to sada nećemo raditi. Elektronička shema dostupna na internetu je teško čitljiva i neki ključni podaci nisu navedeni. No bez obzira na to može se razlučiti da je blok shema vrlo slična primjerice opisanom CB AM primopredajniku Midland 3001 kao i mnogim drugim CB AM PLL primopredajnicima toga doba.

 

PLL krugovi montirani su na posebnu pločicu u zasebnom metalnom oklopu.

 


 

Prethodnik CB primopredajniku Midland 77-861 bio je gotovo posve identičan primopredajnik oznake Midland 13-861, a razlika je bila samo u tome što je 77-861 nadograđen sa 23 na 40 radnih kanala. To se dogodilo upravo u vrijeme kada je i CB opseg proširen sa 23 na 40 kanala (1977. godine) i u vrijeme najveće ekspanzije i popularnosti CB primopredajnika uopće. Zato proizvođači CB opreme nisu imali puno vremena za razmišljanje i čim se dogodio (odobrio) neki novitet glede CB propisa (broj kanala, vrste modulacija, izlazna snaga) proizvođači su morali što je brže moguće izbaciti na tržište nove modele koji podržavaju nove mogućnosti. Uostalom, to forsiranje stalnih noviteta (iako često ne i poboljšanja) kao i opće globalno natjecanje u proizvodnji i prodaji potrošačke elektronike se zadržalo i do danas 🙂

 

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.