CB primopredajnik Zodiac Contact-12 CE


Danas je nabavljen mali mobilni CB AM primopredajnik švicarske tvrtke Zodiac, oznake Contact-12 CE iz 1977. godine.

 

 

Tvrtka Zodiac osnovana je 1969. godine te se do zatvaranja 1998. godine težišno bavila proizvodnjom primopredajnika, opreme i uređaja vezanih uz komunikaciju na CB radio opsegu. Osim u Švicarskoj proizvodnju i prodaju imala je organiziranu i u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Hong Kongu. Kao nasljednica tvrtke Zodiac u razdoblju od 1998. do 2005. godine na tržištu je bila prisutna tvrtka “Zodiac Communications AG”.

 

Na kućište je otisnut broj odobrenja njemačkog Središnjeg ureda za telekomunikacije (FTZ – Fernmeldetechnische Zentralamt) iz 1977. godine pa možemo pretpostaviti da je ovaj uređaj uvezen iz Njemačke. Naljepnica sa upozorenjem pak je na engleskom jeziku: pročitati upute prije upotrebe, paziti na polaritet priključivanja napona napajanja, ne odašiljati bez opterećenja 50 Ω na antenskom priključku.  

 

Za CB primopredajnik Zodiac Contact-12 CE nemamo nikakvih tvorničkih podataka. Vidimo da je riječ o 12-kanalnom CB AM primopredajniku koji je osim kanalne sklopke opremljen još samo potenciometrom za jačinu zvuka u kombinaciji sa sklopkom napajanja i potenciometrom za prigušivanje razine šuma (squelch). Ugrađen je i mali indikacijski instrument koji radi kao S-metar u prijemu, Power-metar u predaji i indikator napona napajanja.

 

Indikacijski instrument je vrlo malen i teško vidljiv u nekom praktičnom radu iz vozila. Kao što se vidi ima tri skale: P – izlazna snaga pri odašiljanju, S – jačina ulaznog signala pri prijemu (S-metar) i B – indikacija visine napona napajanja.

 

Na zadnjoj strani je priključak za napajanje (13,8 V), antenu i vanjski zvučnik. Prema nekim podacima sa interneta, Zodiac Contact-12 CE radi na 4. do 15. standardnom CB kanalu (na sklopki su kanali numerirani od 1 do 12), a izlazna snaga predajnika je 0,5 W. Uređaj je 1977. godine koštao 198 DEM što bi danas bilo ekvivalentno vrijednosti od 266 Eura.

 

 


 

 

 

Vidimo da je riječ o kristalnom primopredajniku koji za svojih 12 kanala sadrži 12 kristala. Ovo je prvi kristalima kontrolirani CB primopredajnik u našim objavama koji nema zasebne parove RX/TX kristala za svaki kanal. Uobičajeno bi za 12 kanala trebalo ugraditi 24 kristala, no uz pomoć dodatnih oscilatora i miješača u prijemniku i predajniku broj kristala za dobivanje 12 TX/RX kanala je moguće reducirati na svega 11. Evo kako to funkcionira.

 

 

Tablica prikazuje kombinaciju od tri kristala koji se uključuju za svaki pojedini CB kanal. Vidimo da je prijemnik sa dvostrukim miješanjem (dvostruki superheterodin), gdje je prva MF u rasponu 10,595 – 10,615 MHz, a druga MF je uvijek 455 kHz. Kod predajnika pak kombinacijom zajedničkih i TX kristala uvijek dobivamo točnu izlaznu kanalnu frekvenciju.

 

Kristalne grupe u CB primopredajniku Zodiac Contact-12 CE: gornji red za RX oscilator, sredina za TX oscilator, donji red za zajednički RX/TX oscilator.

 

 

Od ostalih elemenata na pločici nalazimo keramički filtar 455 kHz za drugu MF prijemnika te smo isti uvrstili u prijemni MF lanac. Riječ je o čistom tranzistorskom uređaju bez integriranih krugova te smo izbrojali ukupno 22 tranzistora. Na predajnik otpada vjerojatno pet tranzistora (oscilator, mješač, VF pojačala). Pogonski (driver) i izlazni  tranzistor montirani su na šasiju radi hlađenja. Oznake su vidljive na samo jednom tranzistoru, to je 2SC495 kojeg nalazimo u više tipova CB primopredajnika iz 1970-tih godina.

Dalje su uočljiva tri transformatora. Dva transformatora svakako pripadaju izlaznom NF pojačalu u push-pull spoju koje služi kao zvučničko pojačalo kod prijema i kao modulacijsko pojačalo kod predaje. Ovo smo već vidjeli kod mnogih sličnih CB primopredajnika iz istog razdoblja. Treći transformator je vjerojatno prigušnica za filtraciju napona napajanja.

Nigdje na pločici ne uočavamo nikakve releje što znači da je antena preko standardnog nisko-propusnog antenskog filtra stalno vezana i na ulaz prijemnika i na izlaz predajnika. To znači da će tijekom predaje, VF energija osim na antenu dolaziti i na ulaz prijemnika. Da se izbjegne oštećenje ulaznog RF pojačala isto je zaštićeno diodnim limiterom koji ograničava amplitudu ulaznog signala u prijemnik. Takvi ulazni limiteri obično su kombinirani sa funkcijom automatske regulacije pojačanja (AGC, ARP) na način da se naponom regulacije djeluje i na prednapon ulaznih dioda.

 

Slika lijevo – Elementi zajedničkog NF audio pojačala za zvučnik (RX) i za amplitudnu modulaciju izlaznog stupnja predajnika (TX). Uočavaju se dva tranzistora izlaznog protufaznog (push-pull) stupnja montirani na šasiju radi hlađenja. Mali plavi transformator je pogonski (driver), a veliki plavi transformator je izlazni u krugu NF pojačala. Mali crveni element sličan transformatoru je vjerojatno prigušnica za filtraciju napona napajanja.

Slika desno – Elementi predajnika i kristalne grupe. Uočavaju se dva tranzistora montirani na šasiju radi hlađenja koji rade u pogonskom i izlaznom stupnju VF pojačala predajnika. Elementi prijemnika razmješteni su uzduž središnjeg dijela tiskane pločice.  

 

 

U 1970-tim godinama proizvodnja kristala je još uvijek bila relativno skupa. Isti su se često zasebno dokupljivali uz primopredajnik, ovisno o tome koliko je korisnik želio imati (ili si mogao priuštiti) radnih kanala. Vidimo kako se proizvođačima isplatilo sklopovima primopredajnika dodati još jedan oscilator i dva mješača, samo kako bi se uštedjelo na broju potrebnih kristala. Sa ovih naših 12 kristala zapravo možemo dobiti ukupno 16 CB kanala, dodatkom još jednog kristala dobivamo 20 kanala, dodatkom još jednog kristala dobivamo 24 kanala i tako dalje. Naravno, povećanjem broja kanala povećava se i složenost kanalne sklopke kojom se preklapaju kombinacije kristala, tako da kristalni primopredajnici rijetko podržavaju više od 24 kanala. Širokom uvođenjem PLL-a od 1980-tih godina u potpunosti su riješeni problemi i broja kristala i složenih kanalnih sklopki.

 


 

Do sada smo već proučili na desetke različitih CB primopredajnika i koliko god se svi oni generalno gledano temelje na istoj tehnologiji, svaki nas opet iznenadi nekim specifičnim rješenjima pojedinih sklopova. Kod CB primopredajnika Zodiac Contact-12 CE to je redukcija broja kanalnih kristala uvođenjem dodatnih oscilatora i stupnjeva za miješanje. Međutim, za 1970-te godine prednost ispred konkurencije najviše se očituje u vrlo malim dimenzijama ovog mobilnog primopredajnika, manjeg čak i od većine ručnih CB primopredajnika toga doba, koji se onda kao takav mogao lako montirati i uklopiti u kokpit bilo kojeg vozila. Dimenzije su mu svega 150 x 40 x 150 mm.

S druge strane, deklarirana izlazna snaga od svega 0,5 W je prilično mala i više karakteristična za ručne nego za mobilne radio uređaje. Izlazni tranzistor 2SC495 je istina predviđen za snage 0,5 – 2 W, no ovaj naš uređaj ima dva (moguće ista) tranzistora u izlaznom stupnju pa ćemo provjeriti izlaznu snagu.

Test je ipak potvrdio da je izlazna snaga na svim kanalima deklariranih 0,5 W (točnije tek koji miliwat više, cca 505 mW). Napajanje smo podesili na prosječnih 13 V koliko bi dobivali iz akumulatora vozila i pri tome je potrošnja struje na predaji ne prelazi 0,3 A. Šteta što u ovaj mali primopredajnik nije ugrađen još jedan tranzistor za postizanje izlazne snage reda barem 2-3 W. Moguće da je zbog svojih dimenzija bio predviđen za ugradnju na motocikle i slična manja vozila koja imaju akumulatore malog kapaciteta i ne bi mogli dugo napajati snažne predajnike. Očekivani domet CB primopredajnika snage 0,5 W montiranog sa antenom na vozilo je do nekoliko stotina metara, praktično iznad 200 metara više ne možemo računati na dobru vezu. Može se primjerice koristiti za komunikaciju između motorističke grupe na nekoj zajedničkoj vožnji otvorenom cestom ili između dva vozila koja putuju jedno iza drugog. Nama to sada možda izgleda besmisleno ali u 1970-tim godinama imati nešto takvo svakako nije bila mala ni jeftina stvar, a ako ništa drugo mogla je učiniti zanimljivijim neko dugotrajno grupno putovanje 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.