Vlagomjer Feutron Typ 2002


Danas je nabavljen mjerač vlage (Feuchtemessgerät) u zrnatim poljoprivrednim kulturama (pšenica, raž, ječam, zob) oznake Typ 2002, proizvod njemačke tvrtke VEB Feutron Greiz iz 1986. godine.

 

Vlagomjer Feutron Typ 2002 može raditi preko mrežnog napona ili preko baterijskog napajanja 8 x 1,5V.

 

Tvrtka VEB Feutron Greiz osnovana je 1941. godine pod imenom “Ingenieurbüro Karl Weiß”, zatim je 1960. godine preimenovana u “Feutron Karl Weiß KG”, a zatim u “VEB Feutron Greiz”. Od 1990. godine naziv tvrtke je “Feutron GmbH”, a tri godine kasnije tvrtka je ponovno privatizirana i danas posluje pod imenom FEUTRON Klimasimulation GmbH. Primarni proizvodi tvrtke Feutron kroz čitavo razdoblje do danas bili su mjerači vlage u zraku i krutim tvarima te različiti ispitni klimatizacijski ormari i komore sa kontrolom temperature (jedno vrijeme proizvodili su se i varijabilni transformatori za komercijalnu primjenu).

 

Na mjernom instrumentu (nul-metru) uočavamo logo tvrtke Excelsior-Werk. Tvornicu Excelsior-Werk  je 1908. godine osnovao Rudolf Kiesewetter. To je bila prva njemačka tvornica za proizvodnju električne mjerne opreme.  Tvornica je uništena tijekom 2. svjetskog rata i ponovno obnovljena nakon njega. Nakon smrti Rudolfa Kiesewettera 1958. godine tvornica je potpala pod suvlasništvo države (bivša DDR) te je nastavila s proizvodnjom električnih mjernih uređaja ali i druge elektroničke opreme. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine tvornica mijenja naziv u “Rudolf Kiesewetter Messtechnik GmbH” te je i danas prisutna na tržištu.  

 

 

Do sada smo opisali tri mjerača vlage. Vlagomjer HYGROMETTE I – Karl Weiss Greiz je sličnog porijekla kao i ovaj naš Feutron Typ 2002 i u toj objavi smo ukratko opisali čemu služe vlagomjeri te vrste vlagomjera i princip njihovog rada. U objavi Vlagomjer PIK opisali smo jedan vlagomjer domaće proizvodnje, također namijenjen za mjerenje vlage u poljoprivrednim kulturama, odnosno u krutim tvarima. Nešto drugačiji tip vlagomjera opisali smo u objavi SHAW Automatic Dewpoint Meter (SADP), a tu je bila riječ o vlagomjeru za mjerenje količine vlage (vode) u plinovima.

Vlagomjer Feutron Typ 2002, kao što se vidi na prednjoj ploči, kalibriran je za mjerenje vlage u četiri poljoprivredne kulture: Weizen – pšenica, Roggen – raž, Gerste – ječam, Hafer – zob. Za svaku ovu kulturu uz instrument se isporučuje zasebna kalibrirana skala prema kojoj se pomoću dva potenciometra i nul-metra vrši prvo temperaturna korekcija (KORREKTION), a zatim i mjerenje udjela vlage u postocima (%) na odabranom mjernom opsegu (MESSBEREICH).

Naš primjerak vlagomjera došao je bez mjernih skala, a također nedostaje i posudica sa elektrodama u koju se stavlja testni uzorak i koja se zatim spaja na utičnicu u gornjem lijevom kutu. Uređaj je već netko rastavljao pa nedostaju i neki vijci te gumbi kontrola, no pogledajmo ovo što je od svega preostalo.

 

Fino napravljeno drveno kućište sa otisnutim datumom proizvodnje 10. 02. 1986.

Iznenadila nas je neuobičajeno složena ploča za jedan vlagomjer koja sadrži 30-tak diskretnih tranzistora, zatim dvostruke MOSFET tranzistore u DIL10 kućištima oznake SMY60 (dva komada), operacijska pojačala A109D (dva komada), te jedan je logički krug oznake D100D (četverostruka NAND vrata). Sasvim sigurno je riječ o vrlo preciznom mjeraču namijenjenom za industrijska laboratorijska mjerenja.

 

Bolji pogled na mrežni transformator (lijevo) i potenciometre za kompenzaciju temperature i za mjerenje (desno).  

 

Bočna pločica sa prekidačima i ostalim kontrolama.

 

Između potenciometara se ističe transformator u feritnoj jezgri koji bi mogao raditi u krugu stabilnog generatora izmjeničnog mjernog napona (reda nekoliko kHz ili više) koji napaja kapacitivni mjerni most (s obzirom na mjerenje pomoću nul-metra). Ovo vodi na zaključak da je ovdje riječ o kapacitivnom tipu vlagomjera kod kojih se mjeri promjena dielektrične konstante u ovisnosti od vlažnosti ispitivane tvari. Za precizne kapacitivne vlagomjere su potrebni različiti filtarski te precizni ispravljački i (diferencijalni) mjerni krugovi uključujući buffer stupnjeve tako da to može opravdati složenu shemu našeg vlagomjera.  

 

Vlagomjer Feutron Typ 2002 popraviti ćemo koliko je to moguće, no bez originalne mjerene posudice sa kapacitivnim senzorskim elektrodama i bez kalibriranih skala teško ćemo moći vršiti precizna mjerenja za koje je namijenjen. No, bez obzira na nekompletnost uređaja i ovdje smo uživali proučavati jedan vintage mjerni instrument kao odličan primjer početaka prelaska sa diskretne tranzistorske na integriranu analognu i digitalnu tehnologiju. Po vanjskom izgledu, kućištu i dizajnu nikad ne bi rekli da se radi o naprednom mjernom uređaju iz 1980-tih godina, no kako to u životu (i elektronici) biva, izgled zna ponekad i prevariti 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.