Zidni sat Gustav Becker 666732


Danas je dobiven na popravak zidni sat Gustav Becker proizveden oko 1920. godine u tvornici Gustav Becker u gradu Broumov (njem. Braunau) koji se nalazi u današnjoj Češkoj, a tada je bio na području Austro-Ugarske monarhije.

 

 

 

Gustav Eduard Becker (1819-1885) je bio njemački urar izučen u Beču i Frankfurtu, a koji je 1847. godine u Freiburgu (tadašnja Donja Šleska) otvorio svoju malu urarsku trgovinu i radionu sa nekoliko zaposlenika koje je podučavao urarskom zanatu. Prvi veći uspjeh postigao je na sajmu u Šleskoj 1852. godine gdje je dobio zlatnu medalju za najbolji sat sajma. Ubrzo su slijedile velike narudžbe za potrebe Britanske kraljevske pošte i Šleskog telegrafskog centra, a zatim je dobio i veći novac kojim je mogao platiti izradu kućišta satova za željezničke postaje.

Nakon smrti Gustava Beckera 1885. godine vođenje poslovanja je preuzeo njegov sin Paul Albert Becker (1850-1923). Isti je 1890. godine osnovao podružnicu u Broumovu, Češka. Vlastite satove Becker je počeo dizajnirati u 1860-tim godinama, a prodaja je dosegla vrhunac 1875. godine s preko 300000 narudžbi satova. Pobijedio je na sajmovima satova u Londonu, Parizu, Sydneyu, Melbournu, Berlinu i Amsterdamu. Tijekom 1880-ih švicarski proizvođači satova počeli su uspješno konkurirati na tržištu sa svojim kvalitetnim i jeftinim modelima te je prodaja tvrtke Gustav Becker počela opadati, prestali su se izrađivati složeni satovi i proizvodnja se orijentirala na  jednostavniji i jeftiniji dizajn. Kako je kriza rasla od 1899. godine Gustav Becker udružuje se u dionička društva sa drugim urarskim poduzećima te nastaje “Vereinigte Freiburger Uhrenfabriken Aktiengesellschaft vormals Gustav Becker”. Godine 1926. ovo udruženje se spojilo sa hamburško-američkom tvornicom satova, a zatim su obje ove organizacije 1930. godine pripojile tvrtki Junghans. Međutim, u kriznoj 1932. godini Junghans nije imao drugog izbora nego potpuno zatvoriti tvornice Gustava Beckera.

Najvažniji sat (satni mehanizam) Gustava Beckera bio je jubilarni sat sa serijskim brojem 500000 koji je posvećen njemačkom državniku Otto von Bismarcku (1815-1898)  na njegov 70. rođendan. To je veličanstveni sat s raskošno ukrašenim monumentalnim kućištem u historicističkom stilu koji se sada nalazi u Bismarckovom muzeju u Schönhausenu.

 


 

Prvi problem koji se uočava kod ovog sata to je loše prepravljeno i prebojano njihalo (klatno). Njihalo za ovaj sat mora imati ukupnu dužinu od 48 cm.

 

Drugi problem je loše restauriran i obojan brojčanik (cifer). Brojčanik bi ovdje trebao biti najljepši dio sata, a ovakvom obnovom to on zasigurno više nije. Na slici desno pak se vidi da nedostaje dio njihala preko kojeg se isto vješa na oprugu i preko kojeg se onda pokreće unutrašnji mehanizam. 

 

Vidi se puno neoriginalnih elemenata (čavlića) kojima se priručno popravljao mehanizam sata. Na slici desno se vidi uobičajeni kvar kod satova sa njihalom, a to je puknuta opruga (elastična traka) njihala. Ovo je potrošni materijal i prije ili kasnije pukne kod svakog njihala.

 

 


 

Utvrđivanje porijekla našeg sata

 

 

Na prvom žigu su otisnuti nazivi gradova gdje su se nalazile dvije tvornice GUSTAV BECKER. To je grad Freiburg koji se nalazi u današnjoj Njemačkoj (blizu granice sa Francuskom), a nekad je pripadao u područje Šleske (njem. Schlesien) pa otuda otisak FREIB. SCHL. Drugi grad je Broumov (njem. Braunau) koji se nalazi u današnjoj Češkoj (blizu granice s Poljskom), a njemački naziv za Češku je bio Böhmen (Bohemija) pa otuda otisak BRAUNAU BOEHM. Oba ova grada su na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće bila u sastavu Austro-Ugarske monarhije.

Drugi pečat s oznakom MEDAILLE D’OR (zlatna medalja) odnosi se na osvojenu prvu nagradu za najbolji sat na Trgovačkoj izložbi Šleske 1852. godine. Gustav Becker je na svoje proizvode uz žig tvrtke često isticao i ovu nagradu kao priznanje da se radi o uspješnoj tvrtki i kako bi time privukao kvalitetne majstore u svoje radionice.

Gustav Becker je kroz godine mijenjao izgled svojih žigova koji su se utiskivali na satove, a kombinacija žigova koju vidimo na ovom satu koristila se u razdoblju od 1888. do 1926. godine. Točnije razdoblje proizvodnje moglo bi se odrediti prema serijskom broju, međutim tvornice u Broumovu i Freiburgu utiskivale su svaka svoje serijske brojeve za satove. Serijski brojevi satova iz Broumova još uvijek nisu precizno razvrstani po godinama proizvodnje. Najveći poznati serijski broj završava negdje oko 930000 i datira s početka 1926. godine tako da je naš serijski broj 666732 temeljem toga prilično visok i svakako svrstava ovaj sat u 20. stoljeće.

 

 

Ovdje imamo još jedan orijentir za preciznije datiranje sata. To je mehanizam zvona sa otisnutim nazivom Trio Gong (OEST. PAT.). Riječ je o tzv. harfa tipu gonga sa četiri vibrirajuće šipke koje nakon udarca daju srednje dubok zvuk sličan onom iz harfe. Po otisku OEST. PAT. znamo da je riječ o austrijskom patentu, a taj patent je odobren 1911. godine. Ovo sužava datiranje našeg sata u razdoblje između 1912. i 1925. godine.

Oznaka P48 označava duljinu njihala za koju je građen satni mehanizam (48 cm).

 


 

Kolekcionarska vrijednost

 

Općenito gledano, naš primjerak sata vanjskim dizajnom izgleda vrlo jednostavno, bez nekih bogatih ukrasa, odnosno spada u masovno proizvedene satove za široku potrošnju sa osnovnom namjenom pokazivanja vremena, ali ne i pokazivanja bogatog statusa vlasnika. Tvrtka Gustav Becker je inače izrađivala i vrlo bogato i luksuzno ukrašene satove ali jednako tako i velike serije jednostavnih satova za široku upotrebu. Ormarić od tvrdog drva i fazetirana stakla (koso brušeni rubovi) u mjedenim okvirima kakve vidimo kod našeg sata inače su karakteristika satova iz tvornice u Broumovu. Kod skupljih satova mjed bi bio pozlaćen.

Satovi Gustav Becker danas se smatraju njemačkim satovima srednje kvalitete. Od kasnih 1850-ih do početka 1930-tih tvornice Gustav Becker proizvele su preko milijun satova. Veliki broj tih satova sačuvan je do danas u vrlo dobrom i funkcionalnom stanju tako da čak i bogato ukrašeni primjerci u izvrsnom stanju imaju prilično skromnu kolekcionarsku vrijednost. Gotovo uvijek se mogu naći u ponudi po stranim i domaćim internetskim oglasnicima i aukcijama. Ovaj naš primjerak zbog neispravnosti, lošeg pokušaja restauracije i nedostajućih dijelova gotovo da i nema neku vrijednost. Ispravni i originalno sačuvani satovi slični ovom nude se za 100-300 eura, a na aukcijama postižu cijene od jedva 50-100 eura.

 


 

 

Mehanizam sata je kao što se vidi sa slika izuzetno prašnjav i prekriven slojem prljavštine. Ovo malo čudi jer je drveno kućište sata očuvano i na mehanizam unutar njega ne bi smjela padati prašina. Moguće da je mehanizam bio dugo izvan kućišta sata ili je čak riječ o nekom zamjenskom mehanizmu.

Osim očitih priručnih popravaka vidi se da su osovine nekih zupčanika nakošene što svakako ukazuje da je potrebno kompletno čišćenje i remont ovog satnog mehanizma.

 


 

Za restauraciju i vraćanje u funkciju ovog sata potrebno je nabaviti, popraviti ili izraditi dijelove kompletnog njihala prema specifikacijama za ovaj satni mehanizam. Zatim je potrebno rastaviti kompletni mehanizam i temeljito ga očistiti, podmazati i naravno popraviti ukoliko se pronađu neki nedostaci ili nedostajući dijelovi. Ne znamo što se krije ispod sloja nanesene boje na brojčaniku, no moguće da je isti posve izblijedio ili oksidirao te je netko obojio ploču i nacrtao brojeve kako je već mogao s obzirom na svoju vještinu i raspoložive alate.

S obzirom na trenutnu ponudu i cijenu ovakvih satova vjerojatno bi bilo brže, lakše i jeftinije nabaviti neki slični kompletni i ispravan Gustav Becker sat, nego tražiti pojedinačne dijelove za ovaj mehanizam.

Nigdje na internetu nismo uspjeli naći baš takav identičan Gustav Becker sat, no za to treba imati kataloge i dobro poznavati veliki broj različitih mehanizama koje je Gustav Becker proizvodio za svoje satove. Stoga je ovo svakako posao za nekog dobrog poznavaoca starih mehaničkih satova, a nikako ne za elektroničara 🙂

Ja sam doduše uspio (donekle) popraviti puknute opruge njihala na svojim master-satovima i to tako što sam umjesto originalnih tankih metalnih elastičnih traka koje je teško nabaviti, izradio trake od izdržljive elastične plastike od kakve su rađene stare filmske trake (role). Master-satovi ili glavni (primarni) satovi su precizni mehanički satovi sa njihalom koji osim što pokazuju vrijeme, također i za svaki otkucaj proizvode električne impulse (obično preko releja). Tim preciznim električnim impulsima se pogone onda svi ostali sekundarni elektromehanički satovi. Time se postiže da svi satovi raspoređeni u nekom objektu (npr. željeznička postaja, škola, tvornice i slično) pokazuju uvijek isto vrijeme, a osim toga nije potrebno imati veliki broj skupih preciznih satova. Master satovi također imaju mehanički programator kojim se mogu posebno dobivati električni impulsi u bilo kojim vremenskim razmacima.

 

Master-satovi njemačkih tvrtki TN (Telefonbau und Normalzeit) i Siemens iz 1950-tih godina. Brojčanici su namjerno skinuti da se vidi mehanizam.

 

Ti moji master-satovi su bili djelomično rastavljeni, no uspio sam naći montažne sheme i po njima ih pravilno sastaviti. Kod ovog ovdje sata pak je potrebna veća razina znanja, umijeća i iskustva, a također i pričuvnih dijelova da bi se vratio u funkcionalno stanje. Stoga ćemo ovaj posao radije prepustiti stručnjaku za stare mehaničke satove, a kojih je jednako kao i poznavaoca stare elektronike na žalost svakim danom sve manje…

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Zidni sat Gustav Becker 666732

  • Slobodan

    Prema evidenciji serijskih brojeva koja je napravljena dugogodišnjim beleženjem više stručnjaka, 1914. počinje sa 657501 a 1915. sa 696101 što znači da je sat iz 1914.
    Mehanizmi iz Braunaua i Frajburga imaju različite i nezavisne serijske brojeve. Detalji se mogu naći na ovom forumu https://mb.nawcc.org/