Ručni CB/MW radio uređaj Pony CBR-11


Danas je nabavljen ručni radio uređaj koji kombinira AM prijemnik za srednjevalni radiodifuzni opseg (540-1600 MHz) i jednokanalni kristalni CB AM primopredajnik (27,065 MHz). Oznaka uređaja je Pony CBR-11 i proizvod je japanske tvrtke Kanda Tsushin Kogyo Co. Ltd. iz 1968. godine.

 

 

Japanska tvrtka Kanda Tsushin Kogyo Co. Ltd. vuče korijene još iz 1918. godine te je i danas prisutna na tržištu sa distribucijskim mrežama u zemlji i svijetu. Bila je poznata po proizvodnji i prodaji komercijalne žične i bežične telefonske i telekomunikacijske opreme, a danas nudi upravljačke komponente za medicinsku opremu. Zaštitni znak “Pony” tvrtka Kanda koristila je za seriju svojih ručnih CB primopredajnika od 1960-tih do 1990-tih godina.

 

 

Nabavili smo tri primjerka radio uređaja CBR-11 i svi su iz iste serije te su potpuno identični. Na prednjoj strani je skala za prijem na kratkovalnom radiodifuznom opsegu i isti je uključen pri položaju sklopke BC (Broadcasting). CB primopredajnik pak se uključuje pri položaju sklopke 27 (27 MHz CB opseg). Sa jedne bočne strane je potenciometar sa sklopkom za uključenje radio uređaja i podešavanje glasnoće prijema te gumb promjenjivog kondenzatora za izbor KV postaja. S druge bočne strane je PTT tipkalo, utičnica za spajanje slušalica i utičnica za spajanje vanjskog napajanja. Razvučena teleskopska antena je ukupne dužine 140 cm.


 

 

U unutrašnjosti vidimo klasičan dizajn ručnih radio uređaja iz 1960/70-tih godina. Iako ukupan broj aktivnih elemenata nije velik, svega devet tranzistora i jedna dioda, zbog velikog broja RF, MF i NF transformatora, višepolnih sklopki i srednjevalne feritne antene sve skupa izgleda prilično natrpano na maloj površini tiskane pločice. Srećom, na poklopcu kućišta zalijepljena je tvornička shema.

 

AM prijemnik je heterodin sa MF od 455 kHz. To znamo po vrijednostima ugrađena dva kristala za CB primopredajnik: kristal predajnika na radnoj frekvenciji 27,065 MHz i kristal prijemnika na 455 kHz nižoj frekvenciji 26,610 MHz. Samu elektroničku shemu je vrlo lako pratiti.

Prvi tranzistor 2SA350 radi kao samooscilirajući mješač prijemnika. Za srednjevalni prijem uključeni su transformatori T1 (ulazni RF transformator) i T3 (lokalni oscilator) sa pripadajućim promjenjivim LC titrajnim krugovima kojima se vrši odabir prijemne postaje. Za CB prijem uključen je ulazni RF transformator T2 i kristalom kontrolirani lokalni oscilator s drugim tranzistorom 2SA350 i transformatorom T9.

MF od 455 kHz dobivena iz samooscilirajućeg mješača filtrira se na prvom MF transformatoru T4 i dalje prosljeđuje na dvostupanjsko MF pojačalo: 2SA353, T5, 2SA12, T6. Pojačani MF signal iz T6 demodulira se preko diode 1N60 te se dobiveni NF signal dalje šalje na NF pojačalo.

NF pojačalo sastoji se od pretpojačala sa 2SB54, pojačani signal zatim se vodi na driver transformator (okretač faze) T7 te na izlazni protufazni (push-pull) stupanj sa tranzistorima 2 x 2SB56. Zasebni protufazni pojačani signali spajaju se opet u cjeloviti audio signal preko izlaznog transformatora T8. Ovaj transformator ima dva sekundarna namotaja. Gornji namotaj radi kod prijema i preko njega se pojačani audio signal dobiven iz prijemnika vodi na zvučnik. Donji sekundarni namotaj radi kod predaje i preko njega se modulira CB predajnik.

CB predajnik ima dva stupnja: kristalni oscilator sa 2SC460 i VF pojačalo također sa 2SC460. Elektrodinamički zvučnik se kod odašiljanja koristi kao mikrofon. Inducirani audio signal iz zvučnika pojačava se preko opisanog NF pojačala, te se pojačanim signalom preko donjeg namotaja izlaznog push-pull transformatora vrši amplitudna modulacija istovremeno na oba stupnja predajnika, na oscilatoru i na VF pojačalu. AM signal sa VF pojačala se preko filtarskih transformatora T11 i T12 dovodi na antenu.

 

Uređaj se originalno napaja preko 8 komada serijski spojenih AA baterija od 1,5 V što daje ukupan napon od 12 V. U tu svrhu je bilo ugrađeno i posebno kućište za smještaj tih baterija. Vrlo često ćemo kod uređaja koji se originalno napajaju sa 8 baterija od 1,5 V naići na preinaku za napajanje jednom baterijom od 9 V. Naime, da bi koristili ovakva dva primopredajnika potrebno je kupiti čak 16 baterija, a to nekad nije bio mali trošak. Daleko jeftinije je bilo kupiti dvije baterije od 9 V. Sa takvom baterijom će predajnik imati nešto manji domet i baterija će se svakako brže isprazniti, no sam uređaj će biti lakši, manje će biti problema sa mogućim prekidima na baterijskim kontaktima i neće nastati toliko velika šteta ukoliko zaboravljene baterije procure na unutrašnje elemente uređaja.

Kod sva tri naša uređaja uočavaju se štete od iscurenih baterija koje su sasvim sigurno nastale još kad je napajanje bilo preko 8 x 1,5 V baterija. Izgledno je da je elektrolit iz baterija uništio i metalne kontakte originalnog baterijskog kućišta pa je i to bio jedan od razloga za prelazak na jednostavnije i praktičnije 9 V baterije.

Da bi se pristupilo donjoj strani tiskane pločice potrebno je odlemiti povezne žice sa promjenjivog kondenzatora.

 

Tijekom 1960/70-tih godina proizveden je velik broj različitih tipova malih ručnih CB primopredajnika sa 1-3 kristalima kontroliranih kanala. Generalno gledano svi oni su se zapravo više razlikovali po vanjskom dizajnu nego po elektroničkoj shemi. Radio uređaj Pony CBR-11 prilično odskače od te kategorije zbog kombinacije CB primopredajnika i radio prijemnika za srednji val. Ovo je vrlo dobro osmišljena kombinacija, jer CB primopredajnik male snage sam po sebi obično bude zanimljiv samo u početku najčešće za neku zabavu i rijetko se može praktično koristiti u neke ozbiljne (profesionalne) svrhe. Srednjevalni radiodifuzni prijemnik pak je u to vrijeme bio široko u komercijalnoj upotrebi te je Pony CBR-11 svakako bio bolji, isplatljiviji i pametniji odabir za kupnju od čistog CB primopredajnika. Možemo reći da je ovo bio zgodan mali radio uređaj u kojem su jednako mogla uživati djeca kao i njihovi roditelji 🙂

 

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 thoughts on “Ručni CB/MW radio uređaj Pony CBR-11

  • Bruno

    fantastični stari uređaji….nema više takvih majstora
    imao sam poni 6 mali mobilni …stvarno malih dimenzija 2 w
    cb kristalni na am modulaciji …za auto..brod savršeni