Radio prijemnik Sharp FX-200V


Danas je nabavljen AM/FM tranzistorski radio prijemnik FX-200V japanske tvrtke Sharp s početka 1970-tih godina.

 

 

 

 

Tvrtka Sharp vuče korijene iz 1912. godine kada je Tokuji Hayakawa otvorio metalsku radionicu u Tokyju. Prvi od njegovih patenata bila je metalna kopča za remen nazvana “Tokubijo”. Tijekom 1915. godine Hayakawa je patentirao metalni mehanizam za minu olovke za pisanje tako da istu nije trebalo posebno šiljiti. Mogli bi reći da je to bila preteča današnje tehničke olovke. Olovka je nazvana “Ever-Ready Sharp” (uvijek spremna naoštrena) i taj naziv je kasnije inspirirao ime tvrtke koju danas poznajemo kao Sharp.

Nakon što je 1920. godine najavljeno kako će za pet godina započeti radijsko emitiranje u Japanu, Hayakawa je preusmjerio poslovanje na radio tehniku i kasnije elektroniku općenito. Tvrtka je 1924. godine dobila ime “Hayakawa Metal Works”, a prva generacija kristalnih radio aparata za japansko tržište plasirana je u prodaju sredinom 1925. godine. Tijekom 1942. godine naziv tvrtke je promijenjen u “Hayakawa Electric Industry Company”. Prve TV prijemnike tvrtka je počela proizvoditi 1953. godine (Sharp TV3-14T), a 1964. godine razvijen je prvi tranzistorski kalkulator na svijetu (Sharp CS-10A). Sredinom 1960-tih godina tvrtka je predstavila prvu mikrovalnu pećnicu s okretnom pločom. Tijekom 1970. godine ime tvrtke je preimenovano u Sharp Corporation.

Sharp je 1973. godine proizveo prvi LCD kalkulator, a tijekom 1980-tih godina je imao suradnju sa Nintendom. Sharp je bio poznat kao proizvođač elektronike široke potrošnje sa dobrim odnosom cijene i kvalitete. No od 1976. godine Sharp također ulazi i u proizvodnju profesionalnih stereo sistema uvođenjem vrhunskih prijemnika, pojačala, zvučnika, gramofona i kasetofona sa implementiranim najnovijim tehnologijama uključujući i prve digitalne sisteme (linija Optonica). Od 2000. godine Sharp je uložio velika sredstva u tvornice za proizvodnju LCD panela. Sredinom 2005. tvrtka Sharp pustila u prodaju tada najveći LCD televizor sa zaslonom dijagonale 65 inča, a dvije godine kasnije predstavljen je prototip opet najvećeg LCD TV-a sada sa zaslonom od 108 inča. Od 2005. do 2010. Sharp je bio najveći brand mobilnih telefona u Japanu. Sharp je danas velika korporacija za proizvodnju širokog spektra elektroničkih proizvoda.

 

 

 

Radio prijemnik Sharp FX-200V je specifičan po tome što se može koristiti kao mali stolni radio na mrežno napajanje, kao prijenosni radio na baterijsko napajanje ili kao automobilski radio prijemnik koji se napaja preko akumulatora automobila. Za korištenje u automobilu uređaj se stavlja u posebno kućište (ladicu) preko koje ostvaruje konekciju sa napajanjem i antenom automobila. S obzirom da je napajanje u automobilu 12 V, a prijemnik se napaja sa 6 V, kućište također sadrži tranzistorski regulator napona 6 V.

 

Ladica za brzu montažu/demontažu radio prijemnika Sharp FX-200V u automobilu.

 

Na zadnjoj strani je ugrađen filtar napajanja i tranzistorski DC/DC pretvarač 12/6 V. Konektori povezuju radio prijemnik sa napajanjem i antenom automobila.

 

Moguća je prilagodba na automobilske instalacije koje imaju negativni ili pozitivni pol napajanja vezan na masu (šasiju).

 

Ulazni filtar napajanja je vrlo kvalitetno izveden kako bi se filtrirale VF smetnje koje proizvodi sustav paljenja automobila. Treća priključnica je sklopka kojom se uključuje tranzistorski regulator napona samo kada je radio prijemnik umetnut u ladicu. 

 


 

U ovom serijskom broju vjerojatno je kodirana i godina/mjesec proizvodnje, no to je danas već nemoguće sa točnošću iščitati. Obično prvi broj označava zadnju znamenku u godini proizvodnje (moguće 1971. godina), a druga slovna oznaka označava mjesec u godini proizvodnje.

 

 

 

U osnovi, Sharp FX-200V je jednostavan tranzistorski AM/FM prijemnik sa ugrađenih svega 11 tranzistora. U FM tuneru rade dva tranzistora, RF pojačalo Q1 i samooscilirajući mješač Q2. Ugrađena je i varikap dioda D3 preko koje se (po želji sklopkom AFC ON/OFF) može uključiti automatska kontrola frekvencije (AFC). Slijede tri stupnja selektivnog MF pojačanja (10,7 MHz) sa tranzistorima Q101, Q102 i Q103. FM demodulator je ratio-detektor sa D102 i D103, a zatim slijedi NF pretpojačalo sa Q104 te izlazno transformatorsko push-pull pojačalo sa IC201, Q201 i Q202.

Tuner AM prijemnika je samooscilirajući mješač sa tranzistorom Q3. Dobivena MF na 455 kHz pojačava se u dva stupnja selektivnog MF pojačanja sa tranzistorima Q101 i Q102. Slijedi diodni detektor D101 te NF audio pojačalo sa IC201, Q201 i Q202.

 

 

Ističe se oklopljen mrežni transformator i dugačka feritna antena za AM opseg. Na desnoj strani tiskane pločice je ostavljen prostor za dodatne elemente, moguće za LC krugovie za dodatna AM područja kod nekih inačica prijemnika. Otuda vjerojatno i dugačka feritna antena kako bi mogla prihvatiti zavojnice ulaznih RF krugova za druge AM opsege.

 

 

 

Audio pojačalo je ovdje najzanimljiviji sklop jer sadrži poseban hibridni modul FA6008 sa dva tranzistora i pet otpornika. To su dva stupnja izravno vezanih tranzistorskih audio pojačala (pretpojačalo i driver). Slijedi transformator za okretanje faze te izlazni push-pull stupanj sa germanijskim tranzistorima 2SB415. Temperaturna stabilizacija izvedena je termistorom TH-201 u krugu prednapona baza izlaznih tranzistora. Paralelno vezan otpornik R206 služi za korekciju temperaturne karakteristike promjene otpora ugrađenog termistora kako bi ona odgovarala temperaturnim karakteristikama tranzistora (promjena kolektorske struje uslijed promjene temperature). Kasnije su se umjesto termistora počele ugrađivati silicijske diode koje kao poluvodiči imaju sličnu temperaturnu karakteristiku kao i tranzistori. Pojačalo može dati do 1 W izlazne snage.

Za tonsku kontrolu (TONE LO/HI) je ugrađen vrlo jednostavan pasivni niskopropusni RC filtar (R202/C202) koji promjenom vrijednosti otpora (potenciometra) više ili manje prigušuje visoke frekvencije.

 

Hibridni modul FA6008 odmah do transformatora za okretanje faze u krugu audio pojačala.

 

Izlazni push-pull stupanj audio pojačala sa transformatorom i germanijskim tranzistorima 2SB415 montiranima na hladilo. 

 


 

Radio prijemnik Sharp FX-200V je za početak 1970-tih godina sasvim sigurno predstavljao dobru kupnju zbog svoje svestranosti korištenja. Mogli se ga imati kod kuće na mrežnom naponu, a po potrebi se vrlo lako mogao prenositi na putovanja, izlete, vikendice i bilo koje druge destinacije gdje je također mogao raditi preko svojih internih baterija ili preko automobilskog napajanja 12 V. Svojim malim dimenzijama i težinom svakako je bio praktičan za nošenje i prenošenje. Iako relativno jednostavne konstrukcije, ugrađena AM feritna antena je prilično dugačka, a izvlačiva štap antena (ili spojena vanjska antena) funkcionira za FM i AM prijemno područje. Time se može postići vrlo dobra osjetljivost, a tri FM MF i dva AM MF selektivna stupnja pojačanja su standard za selektivan prijem komercijalnih FM/AM radio postaja koji se zadržao u tranzistorskim AM/FM prijemnicima sve do kraja njihove proizvodnje. Danas se svi AM/FM ili samo FM analogni radio prijemnici uglavnom baziraju na jednom specijaliziranom čipu kojem su od vanjskih elemenata potrebni samo oni za kontrole u upravljanje. Isto je i sa audio pojačalima gdje jedan mali čip može pojačati demodulirane audio signale do razine 5 W ili više pri čemu mu nije potreban hladnjak, a potrošnja struje je minimalna (D-klasa pojačala).

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.