Multi-standard Satellite Analyzer ROVER LM4-SAT


Danas je nabavljen uređaj za mjerenje i kontrolu signala analogne satelitske televizije oznake LM4-SAT, proizvod talijanske tvrtke ROVER Laboratories (RO.VE.R) iz sredine 1990-tih godina.

 

Svaki instalater satelitskih antena morao je imati torbu za ovakav uređaj za nošenje preko ramena kako bi imao slobodne ruke za namještanje antene. Današnji uređaji ovog tipa veličine su mobitela.

 

Iako se koristi standardni SCART konektor isti na ovom uređaju nema standardne signale na pinovima (slika lijevo). Zahvaljujući ugrađenom stabiliziranom ispravljaču i punjaču baterije uređaj je moguće napajati u širokom rasponu (12,5 – 20 V) istosmjernih ili izmjeničnih napona (slika desno).

 

 

Tvrtka ROVER Laboratories S.p.A. osnovana je 1972. godine te se čitavo razdoblje do danas bavi razvojem i proizvodnjom mjernih instrumenta za instalatere antena i druge opreme za prijem komercijalnih radio signala, te zemaljskih, satelitskih i kablovskih televizijskih signala. Osim mjernih i testnih uređaja za analizu i monitoring RTV signala, tvrtka također proizvodi i pojedine komponente za distribuciju, konvertiranje i razvođenje unutar TV, kablovskih i satelitskih mreža.

Odmah ćemo reći ROVER LM4-SAT vrlo sličan već opisanom uređaju ROVER HP3-SAT i sve što smo tamo napisali u vezi ovakvih uređaja vrijedi i ovdje. LM4-SAT je zapravo jeftinija inačica uređaja HP3-SAT kod koje je izostavljen digitalni prikaz frekvencije i mogućnost memoriranja iste, audio de-emphasis i muting funkcije, tonska signalizacija podešenosti na signal, te markeri za spektralni analizator. LM4-SAT dakle ima samo one najosnovnije kontrole koje mora imati svaki instrument za podešavanje satelitskih antena. LM4-SAT i  HP3-SAT proizvodili su se paralelno jedan kao osnovna (jeftinija) inačica i drugi kao naprednija inačica sa digitalnim displejom i dodatnim kontrolama.

 

 

Za ROVER LM4-SAT nemamo nikakvih podataka, no kontrole na prednjoj ploči je lako identificirati:

  • potenciometri za podešavanje svjetline i oštrine slike na CRT ekranu (BRIGHT, CONTRAST)
  • sklopka za uključenje/isključenje uređaja (POWER),
  • atenuatori ulaznog signala, jedan od 20 dB ugrađen odmah u ulazni antenski krug (RF ATTEN), a druga dva od 10 i 20 dB dolaze nakon miješanja u međufrekvencijskom dijelu (IF ATTEN), time se postiže maksimalno prigušenje od 50 dB u koracima po 10 dB,
  • ulazni antenski konektor (RF IN) sa kontrolom polarizacije antene LNB-a (12V za vertikalnu polarizaciju i 18V za horizontalnu polarizaciju).
  • gumb za odabir prijemne frekvencije (TUNING)
  • audio demodulator (AUDIO TUNING) sa podešavanjem razmaka noseće frekvencije zvuka od noseće frekvencije slike koja je kod analogne satelitske televizije bila u opsegu 5 – 8,5 MHz
  • jačina zvuka na zvučniku (VOLUME)
  • prebacivanje prikaza između satelitske TV slike i spektralnog analizatora (PICT/SPEC MODE)
  • za spektralni analizator je moguće podešavanje širine frekvencijskog opsega za prikaz signala (SPAN MHz)
  • satelitsku TV sliku je moguće primati u dva frekvencijska opsega: C-band (3,1-4,3 GHz) i Ku-band (10,9-12,1 GHz)

 


 

Uz ROVER LM4-SAT dobili smo mrežni adapter i još jedan dodatni uređaj, pozicioner za kontrolu antenskih sistema za prijem više satelita oznake Rotor Control MP-2 (Stab). To može biti jedna fiksna antena sa dva LNB-a kojima je onda moguće hvatati dva bliska satelita. Prebacivanje između LNB-a vrši se DiSEqC sklopkom. Sistemi za prijem više satelita pak koriste antenske rotatore koji pozicioniraju antenu istovremeno po kutu i elevaciji. Ovaj uređaj može kontrolirati DiSEqC sklopke i antenske rotatore.

 

Pozicioner se bazira na integriranom krugu oznake NH148AD (COP80AC720N8) što je vjerojatno specijalizirani čip za tu namjenu.

 


 

Uređaj ROVER LM4-SAT nosi oznaku “Multi-standard” zbog mogućnosti prijema TV slike na dva standardna satelitska frekvencijska opsega od kojih se jedan u C-opsegu (3,7-4,2 GHz), a drugi u Ku-opsegu (11,7-21,2 MHz). Riječ je o frekvencijskim opsezima kojima se signal sa satelita odašilje prema zemaljskim prijemnicima (down-link). Vidimo da su to dva potpuno različita frekvencijska opsega te je za prijem svakog sistema potrebno imati i različite antene i LNB konvertere. Postoje doduše i kombinirani LNB-ovi za prijem C i Ku satelitskih frekvencija, no za C-band je zbog nižih frekvencija svakako potrebno imati veće antene, tipično promjera 2 – 3,5 metra.

 

Frekvencijski opsezi koje smo ovdje naveli za komercijalne satelite mogu se i malo razlikovati jer se ova tehnologija kroz godine stalno razvija, prilagođava i proširuje.

 

U uređaj ROVER LM4-SAT naravno dolazi LNB-om konvertirani signal u opseg 950 – 1750 MHz za C-band i 950 – 2150 MHz za Ku-band. To su dakle isti frekvencijski opsezi koje primaju svi satelitski prijemnici te to “proširenje” na “Multi-standard” od dva prijemna opsega zapravo ne predstavlja ništa drugo nego samo dodatak u vidu još jedne kalibrirane skale na gumbu za odabir frekvencije. Kako bi se iskoristio puni opseg skale i za uži C konvertirani opseg, dodana je i mala sklopka kojom se vjerojatno samo ubacuje prikladni otpornik potenciometru za TUNING. Naime, gumb TUNING nije ništa drugo nego obični potenciometar kojim se kontrolira napon na varikap diodama u VCO-u i drugim RF krugovima tunera.

 


 

ROVER LM4-SAT je u osnovi dvostruki superheterodinski prijemnik za frekvencijski opseg 850-2100 MHz koji ima ugrađene mjerne krugove i spektralni analizator za video prikaz jačine signala unutar određenog frekvencijskog spektra. Sastoji se od osam modula povezanih matičnom pločom:

  • ulazni RF atenuator, RF pojačalo i mješač za dobivanje 1. MF
  • mješač za dobivanje 2. MF i MF atenuatori
  • audio i video demodulator
  • spektralni analizator
  • napajanje prijemnika i spektralnog analizatora
  • napajanje CRT ekrana i otklonska pojačala
  • ispravljač i stabilizator napona napajanja i punjač baterije sa baterijom
  • pločica sa kontrolama na prednjoj ploči

 

ROVER LM4-SAT sa skinutim metalnim poklopcem i odvojenom zadnjom pločom.

 

Zadnja ploča sa baterijom, i modulom na kojem je ispravljač i stabilizator napona napajanja te punjač baterije.

 

Prednja ploča sa CRT TV ekranom.

 

Ostali moduli uređaja na matičnoj ploči.

 


 

Ulazni RF atenuator, RF pojačalo i mješač za dobivanje 1. MF.

 

Mješač za dobivanje 2. MF i MF atenuatori.

 

Audio i video demodulator.

 

Spektralni analizator.

 

Napajanje prijemnika i spektralnog analizatora.

 

Napajanje CRT ekrana i otklonska pojačala.

 

Prednja ploča sa kontrolama.

 

Matična ploča.

 

Vidimo kako je ROVER LM4-SAT napravljen potpuno modularno te je lako razaznati na kojoj pločici se nalaze elementi kojih sklopova. No, jednako kao i kod uređaja ROVER HP3-SAT, oznake sa ključnih integriranih krugova su sastrugane te je teško nešto detaljnije saznati o shemi svakog pojedinačnog modula.

 


 

Primijetili smo da na našem uređaju ne rade tipke za odabir atenuatora. Kao što se vidi sa slika, to su jednostavna tipkala sa elastičnim kontaktom koji je kroz vrijeme izgubio svoja elastična svojstva.

 

 

Uz malo spretnosti i prilagodbe visine ove tipke se mogu zamijeniti nekim standardnim mini-tipkalima kakve primjerice vidimo na kontroleru Rotor Control MP-2, no mi ćemo za potrebe testiranja uređaja sada samo malo ponovno oblikovati ove sitne oble kontaktno-elastične pločice da im povratimo potrebnu napetost.

 

Vidimo da je prednja plastična maska napravljena univerzalno za više tipova ovakih uređaja. Otvori potpuno odgovaraju i modelu ROVER HP3-SAT što znači da su se ovi uređaji proizvodili paralelno kao osnovna jeftinija inačica i nešto naprednija skuplja inačica. 

 


 

Unatoč tome što je naš primjerak uređaja ROVER LM4-SAT tijekom svog životnog vijeka doživio mnoge udarce i oštećenja vanjskog kućišta, tijekom testa se pokazao električki potpuno ispravnim. Prikaz je posve jednak kao kod opisanog ROVER HP3-SAT. Malo smo samo kalibrirali gumb skale i dobili posve iskoristiv spektralni analizator za frekvencijski opseg 850-2100 MHz. Kamo sreće da smo nešto takvo imali na radnom stolu prije 30-tak godina 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.