UHF primopredajnik Motorola HT 220 (H24FFN3100D)


Danas je nabavljen ručni UHF primopredajnik za 70-cm opseg HT 220 (H24FFN3100D), američkog proizvođača Motorola iz 1976. godine.

 

Motorola HT 220 se napaja preko posebnog Ni-Cd baterijskog paketa 14,4 V / 500-600 mAh.

 

 

 

Američka tvrtka Motorola vuče korijene iz 1928. godine kada su braća Galvin osnovala poduzeće “Galvin Manufacturing Corporation” i započeli proizvodnju mrežnih ispravljača za tadašnje baterijske radio uređaje. Dvije godine kasnije braća Galvin dizajnirali su novi tip jeftinog komercijalnog auto-radija i dali mu naziv Motorola, što je bila složenica riječi “motorcar” i “Victrola“. U to vrijeme ovakve složenice bile su uobičajene, prva riječ označava automobile, a druga je skraćeni naziv već tada vrlo poznate američke diskografske kuće Victor Talking Machine Company. Auto-radiji robne marke Motorola uskoro su postali toliko popularni da je Galvin Manufacturing Corporation 1939. godine promijenila ime u Motorola. Tijekom 2. svjetskog rata tvrtka Motorola je imala značajan udio u proizvodnji vojnih radio uređaja, nakon rata težište razvoja i proizvodnje i dalje se baziralo na radio i TV uređajima, a kasnije i na audio Hi-Fi opremi. Od pionirskih postignuća Motorola je 1963. godine predstavila prvu pravokutnu TV katodnu cijev u boji, 1969. godine preko primopredajnika Motorola Neil Armstrong je sa Mjeseca izgovorio poznate riječi “ovo je mali korak za čovjeka ali ogromni skok za čovječanstvo”, 1971. godine Motorola je demonstrirala prvi ručni prijenosni telefon, a 1973. godine svoj prvi mikroprocesor. 1991. godine Motorola je demonstrirala prvi svjetski radni prototip GSM sustava, a zatim i još niz drugih digitalnih komunikacijskih, internetskih, modemskih, podatkovnih i sličnih standarda u 1990-tim i 2000-tim godinama. Također je imala udjela u proizvodnji elektronike za automobilsku industriju, biometriju, satelitske komunikacije te za vojne potrebe. U siječnju 2011. Motorola se podijelila na dvije odvojene tvrtke, Motorola Solutions (kao pravni slijednik izvorne tvrtke) i Motorola Mobility, kao posljedica restrukturiranja uslijed bilježenja velikih gubitaka u mnogim segmentima proizvodnje. Godinu dana kasnije tvrtku Motorola Mobility preuzeo je Google, a 2014. prodao ju je kompaniji Lenovo. Danas gotovo i nema segmenta elektroničkih digitalnih i analognih komunikacija u kojima Motorola nema ponudu svojih proizvodnih rješenja, naviše u području internetskih i mrežnih tehnologija te mobitela.

 

 

 

Primopredajnici serije Motorola HT 220 prvi put su predstavljeni 1969. godine i proizvodili su se sve do sredine 1980-tih godina. Ovim primopredajnicima bile su opremljene mnoge američke javne službe uključujući hitne službe, policiju, vojsku, mornaricu i tajne službe. Stoga je razvijeno puno inačica ovih primopredajnika kako za 2-metarski opseg (136-174 MHz) tako i za 70-cm opseg (406-512 MHz) koje su bile prilagođene zahtjevima pojedinih službi. Neke inačice, poput ove naše, imale su tanje (slim) kućište. U osnovi, to su kristalni primopredajnici sa najviše šest radnih kanala, te izlaznih snaga predajnika od 0,5 – 5 W ovisno o inačici. Osim po broju kanala i izlaznoj snazi predajnika, pojedine inačice su se razlikovale po ugrađenim dodacima poput tonskog squelcha, selektivnog poziva, priključnica za vanjski mikrofon i/ili zvučnik (slušalice) te antenu, DTMF tipkovnici, baterijama, punjačima, futrolama i slično.

Zbog velikog broja inačica danas je teško pronaći tehničke podatke za svaki pojedinačni model. Najviše pomaže Motorolina kodna oznaka modela, a to je u našem slučaju H24FFN3100D. Iz ovoga se može prevesti da se rado o jednokanalnom UHF modelu primopredajnika iz serije HT 220 sa izlaznom snagom predajnika od 1 W. Kanalni kristali mogu biti odabrani za najmanji razmak od 30 kHz te je moguće koristiti tonski squelch (PL – Private Line). Uređaj ima interni mikrofon i zvučnik te tanku (slim) liniju kućišta.

PL (Private Line) je Motorolin naziv za sub-tonski squelch (sklopka za uključivanje prijemnika). Ovaj sustav omogućuje uključenje prijemnika samo ako dolazni signal sadrži specifični sub-ton. To je korisno za selekciju radio prometa kada na jednom kanalu (frekvenciji) radi više primopredajnika.  Motorola je ovaj sistem predstavila 1951. godine, a danas je više poznat kao CTCSS (Continuous Tone-Coded Squelch System). Drugi proizvođači su ovaj sistem također nazivali svojim komercijalnim nazivima poput Call Guard, Channel Guard, Quiet Call, Quiet Channel, Quiet Tone, Electronic Tone Squelch i slično. Ova zvučna imena prilično su zbunjivala kupce primopredajnika jer su sugerirala da se ovime dobiva kanal zaštićen od prisluškivanja ili zasebna radna frekvencija. Naravno, ni sami trgovci ponekad nisu znali ili nisu htjeli naglašavati da je ovo potpuno otvoreni kanal na istoj frekvenciji, a pomoću Private Line kodova može se samo po želji selektirati neželjeni radio promet na tom kanalu. Tijekom 1970-tih godina Motorola je uvela i DPL – Digital  Private Line sistem, danas također poznat kao DCS ili DTCS  (Digital Tone Code Squelch).

 

 

 

Kao što se vidi na natpisu, naš primopredajnik može koristi tonski squelch sa sub-tonskom frekvencijom kodne oznake 5A, a to odgovara frekvenciji 156,7 Hz. Znamo da se audio opseg kod FM primopredajnika ograničava na 300-2700 Hz, tako da se za (nečujne) sub-tonove PL sistema koriste 42 frekvencije u rasponu 67 – 254,1 Hz.

Također, naš HT 220 je jednokanalni, no vidimo da na tom kanalu (461,325 MHz) može raditi u simpleksu ili semidupleksu (repetitorski rad) sa pomakom predajne frekvencije od +5 MHz.

 


 

 

Za naš model Motorole HT 220 nismo pronašli nikakvu shemu ni tehničke podatke. Srećom, sve oznake frekvencija lako su čitljive sa šest ugrađenih kristala, a imamo i opis funkcija pojedinih podesivih elementa primopredajnika. Ovo će nam biti dovoljno da izvedemo osnovnu blok shemu.

 

Vidimo da su na pločici (gornji dio) predviđena dva mjesta za prijemne i predajne kristale. To znači da su moguće kombinacije rada na dva simpleks kanala ili kao u našem slučaju na jednom simpleks/semidupleks kanalu.  

 

 

 

Vidimo da su prijemnik i predajnik izvedeni kao zasebni sklopovi i praktično dijele samo zajedničku antenu. Prijemnik je dvostruki superheterodin sa međufrekvencijama na 11,700 MHz i 455 kHz. Sadrži jedan integrirani krug SC 1482 u koji su ugrađena MF pojačala za drugu MF na 455 kHz. Prva MF se filtrira preko dva kristalna filtra, a druga preko keramičkog filtra što reducira potrebu za MF transformatorima i doprinosi boljoj selektivnosti prijemnika. Iako je uređaj iz 1970-tih godina, audio pojačalo je bez transformatora što znači da se u izlaznom stupnju koristi komplementarni par tranzistora. Oscilator za prvi mješač radi na 9. overtonskoj frekvenciji kristala (filtrira se 9. harmonik).

Predajnik je također jednostavne konstrukcije. Osnovna frekvencija kristalnog oscilatora modulirana mikrofonskim signalom utrostručuje se tri puta do konačne radne frekvencije. Kao što smo već vidjeli kod svih drugih kristalnih VHF/UHF primopredajnika, ovo umnožavanje frekvencije je nužno ne samo zato jer su kristali za visoke frekvencije u to vrijeme bili teško dostupni već i zato jer je vrlo stabilan kristalni oscilator nemoguće modulirati velikom devijacijom. Međutim, sa umnožavanjem frekvencije umnožava se i početna devijacija te tako u izlaznom stupnju dobivamo radnu frekvenciju dovoljne devijacije za kvalitetnu demodulaciju u prijemniku. I ovdje je upotrijebljen jedan integrirani krug oznake M 6705 za mikrofonsko pojačalo predajnika.

Inače HT 220 su bili prvi Motorolini primopredajnici za masovnu proizvodnju koji su uključivali integrirane krugove. Danas je nemoguće naći tehničke podatke za te prve čipove, kao uostalom i druge poluvodiče specijalno razvijene u Motoroli za različite vrste ranih modela primopredajnika. Tako izlazni tranzistori predajnika imaju oznake M 9631 i M 9632 no ni za njih nismo našli nikakve podatke.

 

U posebnom odjeljku smještena je mala pločica sa PL enkoderom i dekoderom. Ovaj sklop se bazira na integriranom krugu M 6794 za koji nismo pronašli nikakve podatke.

 

Mali kondenzatorski mikrofon u neuobičajenom četvrtastom kućištu montiran je ispod zvučnika.

 


 

Zbog svoje raširenosti i upotrebe u mnogim javnim službama, primopredajnici serije HT 220 mogu se uočiti u mnogim filmovima iz 1970-tih godina. Kad su tijekom 1980-tih godina ovi uređaji napokon zastarjeli i završili u otpisu, došli su u ruke radioamaterima koji su ih naravno željeli prenamijeniti na radioamaterske opsege te su za njih razvijeni i PLL krugovi kako bi se omogućio rad na više frekvencija. Danas su kristalni primopredajnici glede uporabne vrijednosti stvar prošlosti, no i dalje su u osnovnoj shemi (kristalni oscilator) široko rašireni u različitim telemetrijskim bežičnim sustavim poput daljinskih upravljača.

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.