CB AM primopredajnik ATEX


Danas je nabavljen mali ručni CB AM primopredajnik ATEX. Riječ je o generičkom japanskom proizvodu potrošačke elektronike za strana tržišta iz 1970-tih godina. Ovisno o uvozniku prodavao se po različitim imenima (Solid State 9 Transistor 3 Channel Transceiver, Party FRT-903).

 

 

ATEX je trokanalni kristalni CB AM primopredajnik opremljen osnovnim funkcijama koje uključuju kanalnu sklopku, PTT taster, sklopku za tonski poziv, potenciometar za glasnoću spregnut sa sklopkom za napajanje, te priključnice za vanjsko napajanje i vanjski zvučnik ili slušalice.

 

Potpuno razvučena antena duljine je 115 cm.

 

 

Prijemnik je superheterodin sa dva stupnja selektivnog MF pojačanja na standardnih 455 kHz. U tuneru rade dva tranzistora, jedan u krugu kristalnog oscilatora, a drugi u krugu ulaznog RF pojačala i mješača. Predajnik je kristalni oscilator sa jednim tranzistorom.

NF pojačalo je transformatorsko protufazno (push-pull) pojačalo sa dva tranzistora u krugu pretpojačala i dva tranzistora u izlaznom push-pull stupnju. Pojačalo se kod prijema koristi za pojačanje demoduliranog audio signala za zvučnik, a kod odašiljanja se koristi kao mikrofonsko pojačalo i modulator s time se da se kao mikrofon koristi zvučnik. Također, NF pojačalo je jednostavnom povratnom vezom moguće dovesti u samooscilacije, čime služi kao oscilator pozivnog tona kod odašiljanja ili oscilator za slanje telegrafskih znakova. Ovakvo pojačalo može isporučiti oko 90 mW audio snage na opterećenju 8 Ω.

Ovo je klasičan primjer dizajna malih ručnih CB primopredajnika za neprofesionalnu upotrebu gdje je prioritet na štednji elemenata i konkurentnoj cijeni, a ne toliko na samim performansama uređaja i kvaliteti radio veze koja se istim može postići.

 

U naš primjerak ugrađen je samo jedan par kristala za jedan kanal (14. CB kanal na 27,125 MHz). Ukoliko su se željela koristiti sva tri kanala bilo je potrebno dokupiti još četiri kristala što u 1970-tim godinama nije bilo jeftino. Ovakvi mali CB primopredajnici malog dometa rijetko su se u praksi koristitili za neku radio-mrežu sa više učesnika tako da je jedan kanal bio sasvim dovoljan za internu komunikaciju dva učesnika. No, marketinški uvijek dobro zvuči mogućnost proširenja na 3 kanala.

 

 

Do sada smo opisali već nekoliko vrlo sličnih kristalnih CB primopredajnika, a kao posebnost ovog ATEX-a možemo navesti da je svih devet ugrađenih tranzistora potpuno istog tipa: 2SC 945. Ovaj NPN tranzistor (50 V / 150 mA) je dizajniran da radi dobro kao audio pojačalo i kao VF pojačalo ili oscilator sa tranzijentnom frekvencijom oko 150 MHz. Upotreba jednakih tranzistora u ATEX primopredajnicima uvelike pojednostavljuju njihovu montažu.

 

 

Do kraja 1980-tih godina posjedovanje bilo kakvog primopredajnika, pa čak i radio uređaja uopće, nije bilo jednostavno kao danas. Isti su se uglavnom morali nabavljati iz inozemstva, a onda ni procedura za prijavu i registraciju uređaja nije bila automatski dodijeljena baš svakome. Čak je i za upotrebu ovakvih ručnih CB uređaja vrlo male snage, koji rade na slobodnim građanskim frekvencijama, trebala neka prijava ili registracija. Bivši sistem vlasti jednostavno ništa nije prepuštao slučaju i svaka (tele)komunikacija je morala biti prijavljena, registrirana i time kontrolirana i nadzirana. Tek krajem 1980-tih su malo popustile te stroge mjere i ovakvi “dječji” CB primopredajnici počeli su se slobodno prodavati u sve više domaćih trgovina iako su i dalje bili podložni važećim zakonima o CB primopredajnicima koji su za svaku republiku bilo nešto drugačiji.

U svakom slučaju, ovakvi mali primopredajnici postali su vrlo poželjna nova igračka za djecu ali i za odrasle, jer je prije pojave mobitela rijetko tko prakticirao ili uopće iskusio bilo kakav oblik bežične komunikacije. Ti mali primopredajnici značili su veliki iskorak u slobodi komunikacije uređajima kakvi su bili nedostupni običnim ljudima i kakvi su se do tada viđali samo kod policije ili na špijunskim filmovima, no sasvim sigurno da su ubrzo našli i svakodnevnu praktičnu primjenu kao primjerice današnji PMR uređaji. Stoga nije ni čudo što su se masovno proizvodili u svim oblicima i dizajnima kućišta, tako da svatko tko je već imao neki svoj omiljeni džepni radio prijemnik, sada je mogao odabrati i svoj omiljeni džepni radio primopredajnik 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.