CB primopredajnici Great GT-210


Danas je nabavljen par ručnih kristalnih CB AM primopredajnika oznake GT-210 sa oznakom tajvanske robne marke Great iz sredine 1980-tih godina.

 

 

 

CB primopredajnici Great GT-210 su kineski generički proizvod potrošačke elektronike za zapadna tržišta i danas se o ovim uređajima teško nalaze bilo kakvi podaci. Prema natpisima na ambalaži vidimo da se radi o 3-kanalnim CB primopredajnicima koji rade na 12 V napajanja. Osim standardnih kontrola (PTT, kanalna sklopka, potenciometri za jačinu i šumni squelch) uređaji su opremljeni tipkalom za kontrolu stanja baterija preko indikatorske LED i sklopkom za redukciju izlazne snage predajnika. Od priključnica nalazimo utičnicu za slušalice, te konektore za vanjsko napajanje (12 VDC) i vanjsku antenu (50 Ω).

 

 

 

Interna antena je ukupne dužine 146 cm, a i dimenzije kućišta samog uređaja su poprilične (cca 25 x 8 cm). Da bi vertikalna štap antena na CB opsegu najbolje zračila trebala bi biti duljine oko 270 cm (četvrtina valne duljine). Za ručne, prijenosne, pa čak i mobilne primopredajnike vrlo nespretno je izvesti tako dugačke antene. Stoga se na jednom dijelu štap antene (dno, sredina, vrh) stavlja zavojnica za skraćenje ili se čitava antena izvede u obliku zavojnice. U našem slučaju zavojnica je stavljena otprilike na donjoj trećini antene. O skraćivanju antene zavojnicom pisali smo u objavi CB primopredajnik Midland 77-861.

 

 

Napajanje CB primopredajnika je preko osam AA baterija 1,5 V ili preko vanjskog DC izvora 12 V. 

 

 


 

 

 

Na hladilu je integrirani krug CIC7205BE. Nismo našli podatke o ovom čipu ni koji proizvođač se krije iza ovog loga, no to je vjerojatno kopija Toshibinog integriranog kruga TA7205AP. Riječ je o audio pojačalu snage koje može raditi na naponu 9-18 V isporučiti maksimalno 9,5 W snage. U našem slučaju, na naponu od 12 V i impedanciji zvučnika 8 Ω pojačalo CIC7205BE može dati manje od 3 W snage. Izlazna snaga na zvučniku zapravo vjerojatno ne prelazi 200 mW, no CIC7205BE ovdje posve sigurno ima i ulogu modulacijskog pojačala (amplitudna modulacija predajnika). Modulacija se vrši preko modulacijskog transformatora, a spomenuti čip je ovdje pogodan jer može raditi na niskoj impedanciji od 2 Ω i isporučiti relativno veliku snagu koja je potrebna za modulaciju predajnika snage 3 W.

 

 

 

 

Ugrađeni su kristali za samo jedan kanal: 27,085 MHz za predajnik i 26,630 MHz za prijemnik. To je 11. CB kanal kako i piše na ambalaži. Izbrojali smo ukupno deset tranzistora na pločici primopredajnika od kojih vjerojatno tri rade u krugu predajnika, a ostali u krugu prijemnika i squelch pojačala.

Prijemnik je superheterodin sa MF na 455 kHz. Izvedba je nešto kvalitetnija sa keramičkim MF filtrom.

Izlazni tranzistor predajnika je 2SC1969. To je silicijski NPN tranzistor (60 V, 6 A) dizajniran za CB pojačala snage 10-14 W. Driver tranzistor je u našem slučaju 2SC495 (70 V, 1 A) predviđen za pojačala snage 0,5-2 W. Iako se ove brojke čine velikima, već smo vidjeli da su ovo uobičajeni tipovi tranzistora ugrađivani u različite CB primopredajnike iz 1970/80-tih godina koji rade ispod svojim maksimalnih mogućnosti pogotovo u baterijski napajanim uređajima. Također, ovdje nećemo ulaziti u razlike između originala i kopija tih tranzistora različitih proizvođača.

 

 


 

CB primopredajnici Great GT-210 su još jedni od stotine i tisuće modela sličnih primopredajnika plasiranih na tržište tijekom zlatnog doba CB radija od 1960-tih do 1990-tih godina. Tipični su predstavnici tehnologije toga doba kada se već razvila upotreba integriranih krugova za pojedine sklopove i keramičkih filtara za bolju selektivnost prijemnika. Plastično kućište i jednostavne kontrole na prvi pogled ostavljaju dojam jeftinih CB primopredajnika male snage za “kućnu” upotrebu (igračaka), no uređaji Great GT-210 imaju ugrađen prilično dobar prijemnik i snažan predajnik za ručne kristalne radio uređaje toga doba. Mogućnost priključka vanjske antene i vanjskog napajanja omogućuju njihovu stacionarnu upotrebu. Ipak, mali broj raspoloživih kanala najveće je ograničenje za široku upotrebu ovih primopredajnika u tada već vrlo živom CB prometu na svih 40 kanala.

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.