Radio Alarm Clock Spirit of St. Louis


Danas su nabavljena dva promotivna predmeta, radio prijemnik sa budilicom (Radio Alarm Clock) i budilica (Alarm Clock) naziva Spirit of St. Louis, iz Travel serije promotivnih predmeta distributerske tvrtke Polyconcept. Predmeti su izrađeni u Kini tijekom 1990-tih godina.

 

 

Polyconcept je veliki svjetski dobavljač i distributer širokog spektra različitih promotivnih proizvoda i predmeta, odnosno razne (sitne) ukrasne i uporabne robe široke potrošnje. S poslovanjem je započeo 1973. godine pod imenom Polyflame kao uvoznik i distributer upaljača, olovaka i sličnih promotivnih (poklon) predmeta, a danas djeluje na pet kontinenata i prodaje u više od 100 zemalja diljem svijeta. Polyflame se 1995. godine spojio sa Edelmanom (proizvodi za uređenje doma i vrta) i postaje Polyconcept. Glavni uredi Polyconcepta su u SAD-u, Europi, Hong Kongu, Kanadi i Kini.

“Spirit of St. Louis” je bilo izvorno ime za avion kojim je Charles Lindbergh 1927. godine izveo prvi samostalni izravni transatlantski let od New Yorka do Pariza. U svrhu promocije ovog događaja tvrtka Polyconcept je imenom Spirit of St. Louis nazvala seriju malih radio prijemnika, telefona i sličnih elektroničkih uređaja sa karakterističnim retro-dizajnom koji podsjeća na avionski kokpit Lindberghovog aviona ili prati temu putovanja i dizajn radio/audio uređaja toga doba općenito. Ovi promotivni predmeti su se proizvodili u Kini tijekom 1990-tih godina i distribuirali širom svijeta. Zbog atraktivnog dizajna danas se čuvaju u kolekcionarskim zbirkama. Oznaka PF Product koju vidimo na deklaracijama odnosi se na evropske dobavljačke centre Polyconcepta.

 

 

Radio Alarm Clock je baterijski AM/FM prijemnik sa dodatkom kvarcnog analognog sata – budilice. Kao i svi predmeti iz Travel serije kućište mu je u obliku retro kovčega za putovanja.

 

Sa bočne strane stavljaju se 3 x 1,5 V baterije za radio prijemnik i 1 x 1,5 V za pogon sata sa alarmom.  

 

 

Rastavio sam uređaj koliko god je to bilo moguće. Gumb potenciometra za glasnoću je toliko čvrsto slijepljen sa osovinom da ga je nemoguće skinuti, a bez skidanja istog ne može se dobro vidjeti strana pločice sa tiskanim vezama. Uglavnom, na toj strani je zalemljen samo jedan element, integrirani krug LS 1191M. Ovaj integrirani krug je “one-chip radio”, dakle sadrži gotovo sve sklopove za konstrukciju AM/FM radio prijemnika. Riječ je o analognom čipu koji je razvio Sony (CXA 1191), radi na naponu 2-8 V, potrošnja mu je 14 mA, predviđen je za standardne međufrekvencije 455 kHz (AM) i 10,7 MHz (FM). Osim otpornika i kondenzatora dodana su mu tri keramička filtra, jedan od 455 kHz za AM MF i dva od 10,7 MHz za FM MF i detektor, te zavojnice koje sa kombiniranim promjenjivim kondenzatorom čine ulazne RF i oscilatorske titrajne krugove. NF pojačalo je tranzistorsko.

 

Blok shema integriranog kruga 1191.

 

Gotov AM/FM prijemnik sa integriranim krugom 1191.

 

Neki od tranzistora u gornjem dijelu pločice su u sklopu NF pojačala, no tu su i tranzistorske sklopke za kontrolu zvuka alarma (radio ili buzer) te uključivanje osvjetljenja skale.

 

Na satnom modulu u donjem desnom kutu prozirnog kućišta vidi se kružni otvor gdje je u originalu bio smješten buzer (zujalica) alarma. Buzer je premješten kako bi se implementirala kontrola uključenja ili buzera ili radio prijemnika kod aktivacije alarma.

 

Satni modul je kompaktne izvedbe sa mehanikom, kvarcnim pogonom i alarmom ukomponiranim u jedno kućište. Radio prijemnik odlično hvata FM postaje, vrlo dobre je osjetljivost i selektivnosti, većinu postaja lovi i bez izvučene antene, te se unatoč relativno maloj skali lako namjesti dobar prijem. Idemo sad vidjeti drugi “manji” kovčežić u kojem je samo sat sa alarmom.

 

Jednako kao i na Radio Alarm Clocku satni modul se može podići tako da je dostupan gumb za namještanje kazaljki sata i gumb za namještanje alarma.

 

Ovakvi mehanički satni moduli pogonjeni su malim elektromotorom ili kao u našem slučaju elektromagnetom koji se napajaju preko kvarcom kontroliranog oscilatora obično frekvencije 1 Hz (ovisno o izvedbi mehaničog dijela). Neki moduli, poput ovog našeg imaju dodan još jedan tonski oscilator za buzer (zujalicu, piezo-zvučnik) alarma, nerijetko sa opcijom “snooze” kojom se aktivirani alarm može prolongirati na još nekoliko minuta drijemanja.

 


 

Spirit of St. Louis Travel serija uređaja je doista lijepo dizajnirana i privlačna već na prvi pogled. No to je ipak jeftina kineska proizvodnja i ti uređaji su više namijenjeni da budu ukrasi, suveniri ili pokloni nego da se intenzivno koriste svaki dan jer bi (pre)brzo došlo do njihovog habanja. No bez obzira na to, radio prijemnik je odlične osjetljivosti i selektivnosti te je šteta što nema malo veći zvučnik za bolju kvalitetu zvuka. Namještanje sata i alarma je dosta nespretno i neprecizno tako da ova funkcija nije za neku ozbiljniju upotrebu. No opet, primarna namjena ovih predmeta je promotivna, te se na puno mjesta mogu uklopiti kao jedan specifičan ukrasni detalj izrađen u ograničenoj seriji 🙂

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Radio Alarm Clock Spirit of St. Louis