VHF primopredajnik Kenwood TR-2300


Danas je nabavljen prijenosni VHF FM primopredajnik TR-2300 japanskog proizvođača Trio Kenwood Corporation. Ovaj primopredajnik se proizvodio od 1978. godine do sredine 1980-tih godina.

 

 

Tvrtka Kenwood osnovana je 1946. godine pod prvotnim imenom Kasuga Radio Co. Ltd, a zatim je 1960. godine naziv tvrtke promijenjen u Trio Corporation. Početkom 1960-ih godina proizvode Trio Corporation rebrendirala je američka tvrtka Lafayette Radio Company , te je osnovana tvrtka Kenwood kao ekskluzivni uvoznik Trio proizvoda. Prepoznatljivost marke Kenwood na kraju je nadmašila prepoznatljivost marke Trio, te je 1986. godine Trio kupio Kenwood i preimenovao se u Kenwood. U listopadu 2008. Kenwood se spojio s JVC-om kako bi formirao novo holding poduzeće pod nazivom JVC Kenwood. Tvrtka Kenwood kroz čitavo razdoblje do danas proizvodi različitu potrošačku elektroniku kao što su kućni i automobilski audio, hi-fi i radio uređaji, zvučnici, radioamaterski uređaji i oprema, profesionalni radio primopredajnici, mobilni telefoni, bežični interkomi i slično.

 

 

Kenwood TR-2300 je kompaktni prijenosni primopredajnik za radioamaterski opseg od 2 m.

Radi FM modulacijom na frekvencijskom opsegu 144-146 MHz koji je podijeljen na dva dijela:

  • 144-144,975 MHz (sklopka MODE u položaju 4)
  • 145-145,975 MHz (sklopka MODE u položaju 5)

U semidupleksnom, odnosno repetitorskom načinu rada (sklopka MODE u položaju RPT) prijemne frekvencije su iste kao i u MODE 5, a predajna frekvencija je za 600 kHz niža od prijemne. Najmanji frekvencijski korak je 25 kHz tako da je unutar svakog opsega moguće birati između 40 radnih kanala.

 

 

Od dodatnih funkcija (osim glasnoće i šumnog squelcha) uređaj je opremljen sklopkom za trenutno prebacivanje na jedan fiksni kanal (AUX). Frekvencija tog kanala određuje se posebnim kristalom umetnutim u unutrašnjost uređaja. Sklopkom TONE uključuje se standardni tonski signal 1750 Hz potreban za uključivanje (okidanje) nekih repetitora. Na prednjoj ploči iznad gumba za biranje radnih kanala smještene su dvije LED diode: desna svijetli kad je uključen fiksni AUX kanal, a lijeva svijetli kad je uređaj u predaji (TX). Sa zadnje strane uređaja je još jedna sklopka (LAMP) kojom se po želji može uključiti osvjetljenje kanalne sklopke ili AUX indikacija. Tu je i utičnica za spajanje vanjskog zvučnika ili slušalica.

 

 

Izlazna snaga predajnika je 1 W. Uređaj se može napajati preko deset standardnih punjivih ili jednokratnih AA baterija 1,5 V koje se smještaju unutar samog kućišta. Također je moguć rad i preko vanjskog DC napajanja 9,6-16 V / 500 mA.

 

Kabel za vanjsko DC napajanje 9,6-16 V i punjač internih AA baterija 10 x 1,2 V.

 

Sa uređajem se isporučuju dvije antene: duža izvlačiva antena duljine 510 (410) mm i kraća antena duljine 155 mm.

 

Kenwood TR-2300 je po mogućnostima osnovni radioamaterski uređaj za rad na 2 m, no ističe se svojim kompaktnim i privlačnim dizajnom. U operativnom stanju (sa baterijama) teži oko 1,2 kg. Može se birati između kraće fiksne i nešto duže izvlačive (teleskopske) antene, a smješten u torbicu za nošenje ima dimenzije od oko 130x52x190 mm te se može lijepo nositi na ramenu.

 

 


 

 

Sklopovi primopredajnika TR-2300 montirani su na dvije veće i dvije manje tiskane pločice.

 

Na pločici lijevo su elementi prijemnika i PLL sintetizatora frekvencije, a na pločici desno su elementi predajnika, audio pojačalo prijemnika i sklopovi za regulaciju i stabilizaciju napona napajanja.

 

Na pločici lijevo je antenski filtar, a na pločici desno generator tona 1750 Hz za okidanje repetitora.

 

 

Za Kenwood TR-2300 je lako naći kompletne korisničke upute i servisnu dokumentaciju pa se ovdje ne moramo baviti samostalnim izučavanjem uređaja.

 

 

Prijemnik je dvostruki superheterodin sa MF na standardnih 10,7 MHz i 455 kHz. Sadrži integrirani krug MC3357P koji implementira oscilator, mješač i pojačala za drugu MF na 455 kHz te FM detektor i squelch. Isti čip već smo vidjeli kod VHF primopredajnika Alinco DJ-120E i Komunikacijskog prijemnika AOR AR-3000A. Za audio pojačalo koristi se integrirani krug µPC 575C2.

Za mikrofonsko pojačalo predajnika upotrijebljen je integrirani krug TA7061AP. Frekvencijski se modulira oscilator na 10,7 MHz, a izlazne frekvencije se dobivaju miješanjem sa frekvencijom VCO-a. VF stupnjevi pojačanja sadrže tri tranzistora, a izlazni je 2SC2329.

Radne frekvencije generira PLL petlja koja se bazira na PLL čipu SM5104GA. VCO radi na frekvencijskom opsegu 133,3 – 135,275 MHz. Za prijemnik, ova frekvencija se miješa u prvom mješaču za dobivanje MF 10,7 MHz (133,3 – 135,275 MHz + 10,7 MHz = 144 – 145,975 MHz). Za predajnik, ova frekvencija se miješa sa moduliranom frekvencijom 10,7 MHz kako bi se ponovno dobio opseg 144 – 145,975 MHz.

 

 

Općenito gledano, blok shema primopredajnika TR-2300 ne razlikuje se puno od sličnih VHF primopredajnika iz 1980-tih godina. Uređaji iz tog razdoblja već standardno koriste gotova integrirana rješenja za pojedine stupnjeve prijemnika, NF zvučničkih i mikrofonskih pojačala te za PLL krugove. To značajno reducira broj potrebnih komponenti i ukupne dimenzije uređaja.

 

Pločica sa elementima prijemnika i u zasebnom odjeljku PLL sintetizatora frekvencije.

Primjećujemo da ovdje nije ugrađen AUX kristal (X102) za fiksni prioritetni kanal. Frekvencija ovog kristala računa se po formuli:

Frekvencija kristala = (Radna frekvencija – 13,9) / 3

To znači da se za opseg 144-145,975 MHz koriste kristali u opsegu 43,366 – 44,025 MHz.

 


 

Pločica sa elementima predajnika, audio pojačalo prijemnika i sklopovi za regulaciju i stabilizaciju napona napajanja. U odjeljku desno su ulazni krugovi predajnika (mikrofonsko pojačalo, modulator, mješač), u gornjem odjeljku su VF pojačala predajnika, a preostalom dijelu pločice je audio pojačalo prijemnika (µPC 575C2) te regulatori i stabilizatori potrebnih napona napajanja.  

 


 

Kenwood TR-2300 je po mogućnostima i karakteristikama bliže ručnim nego stacionarnim VHF primopredajnicima (izlazna snaga od svega 1 W je možda premala za ovakav tip uređaja), no velike i pregledne kontrole na prednjoj ploči su svakako ugodnije za rad od onih koje viđamo kod ručnih uređaja. Također, za razliku od ručnih uređaja, ovdje su i tiskane pločice vrlo pregledne, te se lako rastavljaju i servisiraju. Općenito gledano ručni VHF primopredajnici iz toga doba imaju gotovo istu elektroničku shemu, a osnovna razlika je u tome što su upotrijebljenji elementi u minijaturnim izvedbama (SMD) i čitava konstrukcija je više zbijena i kompaktna.

Kako god bilo, ovakvi prenosivi primopredajnici (nešto između stacionarnih, mobilnih i ručnih primopredajnika) bili su dosta rijetko zastupljeni u ponudi radioamaterske opreme pa je bilo lijepo razgledati i jedan primjerak ovog tipa uređaja 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.