TV prijemnik Universum SK 992


Danas je nabavljen prijenosni crno-bijeli televizor oznake Universum SK 992, japanski uređaj uvezen preko njemačke distributerske tvrtke Quelle International. Ovaj TV prijemnik originalni je proizvod japanske tvrtke Asahi Radio Mfg. Co. koja ga je prodavala pod imenom Crown 7TV-4. Proizvodio se od 1968. do cca 1975. godine.

 

 

Universum je bio zaštitni znak tvrtke Quelle specijalizirane za uvoz potrošačke elektronike za njemačko i evropsko tržište. Tvrtka Quelle je pri tome preuzimala obaveze jamstva, servisa i nabave pričuvnih dijelova. U nekim slučajevima da se olakša uvoz tvrtka Quelle je formalno preuzimala i ulogu proizvođača te izdavatelja odobrenja za korištenje uvezenih uređaja. U svakom slučaju originalni proizvođač nikad nije bio istaknut na uređaju ni otkriven kupcu. Zaštitni znak Universum u međuvremenu je više puta preprodan drugim tvrtkama, trenutno je u vlasništvu njemačke distributerske tvrtke K-Mail-Order GmbH & Co. KG.

 

 

Universum SK 992 je kombinacija crno-bijelog TV prijemnika za VHF (Ch 2-12) i UHF (Ch 21-68) TV kanale i FM/AM radio prijemnika za UKV (88-108 MHz) i srednji val (520-1605 kHz). Opremljen je teleskopskom antenom (nedostaje na našem primjerku) za prijem VHF radio i TV kanala, internom feritnom antenom za radijski srednji val, te priključnicama za vanjske VHF/UHF antene. Može se napajati mrežnim naponom 220 V ili vanjskom baterijom od 12 V (priključnica od 12 V na mrežnom naponu može funkcionirati kao punjač baterija). Sa bočne strane je priključnica za spajanje vanjskog zvučnika/slušalica. Osim birača kanala i sklopki za preklapanje TV/radio i valnih područja, ugrađeni su potenciometri za kontrast i svjetlinu slike te jačinu zvuka (ujedno i mrežna sklopka). Na zadnjoj strani je standardnih šest trimer potenciometara za podešavanje sinkronizacije slike: horizontalna sinkronizacija (H.HOLD), vertikalna sinkronizacija (V.HOLD), horizontalna frekvencija oscilatora (H.FREQ.), vertikalna linearizacija redaka slike (V.LINE) vertikalna širina slika (V.SIZE). Funkciju svih ovih kontrola, kao i osnovne sklopove svakog prijemnika opisali smo u objavi TV prijemnik National TR-809EU pa se ovdje nećemo ponavljati. Televizor je težak oko 4,8 kg i dimenzija 240x200x210 mm.

 


 

Kao i kod većine kompaktnih prijenosnih televizora unutrašnja montaža elemenata je prilično zbijena i raspoređena na više pločica montiranih na svim stranama šasije i međusobno povezanih zalemljenim žicama. Ovo uvelike otežava dostup svim sklopovima i time servis uređaja.

 

Na gornjoj strani je pločica FM/AM prijemnika sa NF pojačalom, ispod se vidi mrežni transformator, otklonske zavojnice CRT ekrana i prigušnica u vertikalnom izlaznom stupnju. Na bočnoj strani su smješteni UHF i VHF tuneri, ispod se vidi montaža horizontalnog VN transformatora i mrežnog transformatora.

 

Sa ovih strani vidi se strana tiskanih veza pločice sa video i tonskim MF pojačalima i detektorima te zvučnik.

 

Na zadnjoj strani je pločica sa tranzistorskim regulatorom napona, amplitudnim filtrom te vertikalnim i horizontalnim otklonskim stupnjevima. Ovo je jedina pločica koja se može potpuno odvojiti bez odlemljivanja poveznih žica. To je i pločica sa elementima koji najčešće otkazuju (visoki naponi i struje) te je ovime uvelike olakšan servis televizora.

 


 

TV prijemnik Universum SK 992 bazira se na 33 tranzistora. Tip upotrijebljenih tranzistora može biti različit ovisno o seriji i inačici televizora SK 992. U svakom slučaju blok shema ovog televizora ne razlikuje se puno od blok sheme bilo kojeg drugog crno-bijelog tranzistorskog televizora.

 

 


 

Pločica sa elementima amplitudnog filtra, horizontalnog i vertikalnog otklonskog stupnja i tranzistorskog regulatora napona napajanja. Izlazni tranzistor i VN transformator horizontalnog otklonskog stupnja montirani su zasebno unutar šasije. Netko je već zamijenio izlazni tranzistor vertikalnog otklonskog stupnja (2SB337 za AD457, Ei).

 

Pločica video i tonskih MF pojačala, video i tonskog detektora, te izlaznog video pojačala. I ovdje je već bio mijenjan tranzistor izlaznog video pojačala (2SC856 za BF178, Siemens).   

 

Zvučnik 32 Ω / 0,3 W. Pored njega montirana je prigušnica vertikalnog izlaznog stupnja i otpornik za ograničenje struje punjenja vanjske baterije.

 

Pločica FM/AM radio prijemnika sa izlaznim NF pojačalom zajedničkim za TV i radio prijemnik. NF pojačalo ima tri stupnja s time da je zadnji stupanj sa komplementarnim parom germanijskih tranzistora 2SD96/2SB496. Komplementarna protutaktna (push-pull) pojačala na prijelazu 1960/70-tih godina bila su vrlo rijetka jer je teško bilo proizvesti komplementarne parove PNP/NPN tranzistora. Puno češća su bila transformatorska kvazi-komplementarna pojačala sa istim tipom tranzistora u izlaznom prozufaznom stupnju.

 

Crno-bijela televizijska CRT cijev 190CB4 ima dijagonalu od 18 cm.

 

UHF tuner i ispod njega VHF tuner. Desno od tunera smješteni su mrežni i VF transformator. VF transformator je u zasebnom metalnom oklopu montiran u unutrašnjosti šasije te je za dostup istom potrebno rastaviti veliki dio šasije i odlemiti sve žice koje vode na njegove kontakte. Preko ovog transformatora osiguran je rad izlaznog horizontalnog otklonskog stupnja, te se dobiva napon za otipkanu impulsnu regulaciju automatskog video pojačanja kao i visoki naponi potrebni za rad CRT cijevi.

 


 

TV prijemnik Universum SK 992 na testu se pokazao djelomično ispravnim. Ono što treba popraviti odnosi se na dotrajale potenciometre zbog kojih “krči” zvuk i sklopke koje ponekad loše preklapaju krugove. Privukao nas je specifičnom zagasito žućkastom bojom površine ekrana, no o kakvom god da je tipu fosfornog premaza riječ isti svijetli standardnom bijelom bojom. Ovaj potpuno tranzistorski mali televizor/radio proizveden je 1968. godine i dobar je primjer uznapredovale tranzistorske tehnike u Japanu i drugim razvijenim zemljama. Na našim područjima, unatoč razvijenim elektroničkim industrijama, domaći cijevni televizori prevladavali su barem još deset godina. Tome vjerojatno nije razlog nezainteresiranost ili neznanje domaće industrije za praćenje najnovijih trendova, nego slaba volja da se profit tvornica ulaže u nove strojeve, komponente, tehnologije i razvoj postojećih kapaciteta. Čini se da smo do 1960-tih godina još bili u trendu i nabavljali najnoviju industrijsku instrumentaciju i alate, no na tome smo onda nekako ostali i dvadesetak godina kasnije, a razvoj elektronike je jednostavno bio suviše brz da bi si elektronička industrija mogla priuštiti desetljeće stagniranja. Naravno, problem zastarjele domaće proizvodnje uvijek je najlakše riješiti uvozom, tako da mi danas istina nemamo nikakvu elektroničku industriju ali zato smo uvijek u trendu i imamo najmoderniju elektroniku iz uvoza koja na naša vrata uvijek stiže sa doista minimalnim zakašnjenjem 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.