EVF monitor za Nordmende Spectra C 210


Danas je nabavljen EVF monitor 280.568 za video kameru Spectra C 210 njemačkog proizvođača Nordmende iz razdoblja cca 1978-1980. godine.

 

 

Tvrtka Nordmende vuče svoje korijene iz 1923. godine (Radio N. Mende GmbH, Norddeutsche Mende-Rundfunk GmbH, Nordmende), te je poslovala sve do 1980. godine kada ju u cijelosti kupuje francuska multinacionalna kompanija Thomson (današnji Technicolor). Međutim, brand Nordmende ponovno je 2008. godine zaživio u Irskoj (kupljeno pravo na ime). Tvrtka Nordmende je kroz čitavo vrijeme postojanja poznata po proizvodnji kvalitetnih radio, TV te ostalih audio i video uređaja, a u Irskoj se danas pod tim brandom prodaje i bijela tehnika.

 

 

Video kamera Spectra C 210 sa EVF monitorom 280.568 kopija je japanske (JVC) video kamere CV-5001 i pripadajućeg EVF monitora CV-F503PAL. To su vrlo rani tipovi prenosivih video kamera u boji koje nisu mogle snimati samostalno nego je uz njih bilo potrebno imati (nositi) i prenosivi videorekoder (obično VHS) te izvor napajanja. Prve takve (crno-bijele) prenosive kamere pojavile su se na tržištu 1967. godine (Sony DV-2400), a prve kamere koje su bile kompletne (sa ugrađenim videorekorderom i baterijom) pojavile su se 1983. godine.

U prethodnoj objavi Generator titlova Panasonic VW-CG2E opisali smo EVF monitor za video kameru Panasonic NV-MS50 koja spaja među posljednje modele VHS video kamera sa CRT EVF monitorom. Stoga će biti zanimljivo usporediti rani primjerak CRT EVF monitora iz 1979. godine i jedan primjerak takvog monitora iz 1989. godine, dakle deset godina kasnije kada su CRT EVF monitori dosegli svoj tehnološki vrhunac i uskoro počeli ustupati mjesto LCD ekranima. Prve kamere sa LCD EVF-om pojavile su se 1992. godine, a 1995. godine već su se pojavile i digitalne video kamere. Kad se sve ovo sagleda zapravo je nevjerojatno koliko se unaprijedila tehnologija video kamera u samo 10 godina. Praktički su svake godine izlazili sve bolji, kompaktniji i napredniji modeli prenosivih video kamera koje više nisu bile rezervirane samo za profesionalno snimanje nego su ušle u robu široke potrošnje.

 

Usporedba CRT EVF monitora Nordmende Spectra C 210 iz 1979. godine i CRT EVF monitora Panasonic NV-MS50 iz 1989. godine.

 

 


 

Za EVF monitor nemamo nikakve podatke ni elektroničku shemu pa pogledajmo što možemo saznati iz unutrašnjosti.

 

Slika sa CRT ekrana reflektira se od zrcala postavljenog pod 45° i prolazi kroz leću okulara. To znači da ćemo na okularu vidjeti zrcalnu sliku od one na ekranu. Stoga su i natpisi na indikacijskim LED diodama zrcalni, a kasnije ćemo vidjeti da li je i slika na samom CRT ekranu zrcalna.

 

Za razliku od EVF monitora za video kameru Panasonic NV-MS50 gdje su sve komponente bile lako rastavljive i spojene konektorima, ovdje je sve povezano zalemljenim žicama i prilično nespretno za servis.

 


 

 

Televizijska CRT cijev 40CB4 dijagonale 1,5 inča prvi put se pojavila 1972. godine i to je jedna od najčešće korištenih CRT cijevi za EVF monitore koju je proizvodilo više proizvođača. Postojale su i skraćene inačice ove cijevi 40CB4M i 40CB4S (10 do 12 mm kraće od standardnih 40CB4) za upotrebu u komponentama sa ograničenim prostorom, no te cijevi su imale nešto manju razlučivost i trebala je veća snaga za otklonske zavojnice. Također je postojala i inačica 30FB4 sa dijagonalom od 1 inča.

 

 

Unutrašnja i vanjska konstrukcija CRT cijevi 40CB4  je praktično ista kao i kod standardnih velikih CRT ekrana za televizore što se odmah prepoznaje po bočnoj anodnoj vezi za visoki napon. Također, za elektronski top se koristi elektrostatičko fokusiranje i magnetski otklon što je opet zajedničko većini velikih televizijskih CRT ekrana. Vidjeli smo da je kod EVF monitora za Panasonic NV-MS50 katodna cijev (ELY07V570A) drugačije izvedbe i svi priključci elektroda izvedeni su na grlu cijevi. Ekran katodne cijevi 40CB4 je vrlo guste rezolucije s vrlo malom veličinom točke i sposoban je prikazati fine detalje na slici. Zbog svega toga ova cijev se koristila i u minijaturnim (džepnim) TV prijemnicima i sličnim video uređajima.

 

 

Dijagonala ekrana je 1,5 inča (42 mm puna dijagonala, 36 mm vidljiva površina) odnosno 23×29 mm. Dužina cijevi je 114 mm, a najširi promjer na otklonskim zavojnicama je 32 mm. Za grijanje katode je potrebno 2,8V/107 mA. Radi na anodnom naponu 4-6 kV.

 


 

 

Elektronika EVF monitora bazira se na dva integrirana kruga: µPC1031H2 (NEC)  i AN294 (Matsushita). Prvi IC sadrži sklopove za vertikalni otklonski stupanj EVF monitora (vertikalni sinkronizirani oscilator i pojačalo), a za drugi nismo našli nikakve podatke. Na osnovu natpisa na tiskanim pločicama prvo možemo razlučiti općenitu blok shemu ovog našeg EVF monitora.

 

 

Kompozitni video signal mora se prvo unutar EVF-a razdvojiti na sastavne komponente: na video signal koji se šalje na video pojačalo za prikaz slike, te na horizontalne i vertikalne sinkronizacijske impulse koji usklađuju i kontroliraju točne frekvencije otklonskih oscilatora. Ovi sklopovi posve sigurno se nalaze na manjoj pločici označenoj sa VIDEO & HV (video pojačalo i amplitudni filtar za razdvajanje H i V impulsa). Na ovoj pločici su i kontrole za osvjetljenje i kontrast slike što se podešava upravo unutar video pojačala. Također, na pločicu dolazi koaksijalni vod sa vanjske priključnice što je vod za dovođenje kompozitnog video signala na amplitudni filtar. Druga žica vodi na podnožje CRT cijevi što je onda izlaz iz video pojačala za katodu CRT cijevi.

 

 

Zasebna manja pločica sadrži integrirani krug µPC1031H2 što je vertikalni oscilator i pojačalo te sa te pločice vode žice na vertikalnu otklonsku zavojnicu CRT cijevi. Očekivano, tu su i potenciometri za podešavanje širine, linearnosti i frekvencije vertikalnog otklonskog stupnja što smo opisivali u objavi TV prijemnik National TR-809EU pa se ovdje nećemo ponavljati. Na istoj pločici je osigurač napajanja sa tranzistorom 2SD476 (70V, 4A) koji je u krugu stabilizacije napona napajanja. Stoga je pločica označena sa VERT & POWER (vertikalni otklonski stupanj i stabilizacija napajanja).

 

 

Na najdužoj pločici je integrirani krug AN294 i on može biti jedino horizontalni otklonski oscilator jer iz njega idu žice na horizontalnu otklonsku zavojnicu i u nastavku je karakteristični visokonaponski transformator za anodni i druge napone CRT cijevi kao i moguće za još neke pomoćne (više) napone potrebne za rad ostalih sklopova. Napon na elektrodi za fokus (400-580 V) može se podesiti potenciometrom FOCUS. Očekivano tu je onda i potenciometar za podešavanje horizontalne frekvencije (H FREQ) tako da se ista može podesiti dovoljno točno da ju dalje precizno kontroliraju horizontalni sinkronizacijski impulsi dobiveni iz ulaznog kompozitnog video signala.

 

 


 

Sada je lako odrediti raspored pinova na vanjskom 8-pinskom konektoru EVF-a.

 


 

Test je pokazao da naš EVF monitor ne radi, odnosno na ekranu se ne pojavljuje nikakav raster. Uočava se da grijanje CRT cijevi radi. Ovo ukazuje na mogući kvar u visokonaponskom dijelu pa smo provjerili sve napone na elektrodama CRT cijevi kao i napone na horizontalnim i vertikalnim otklonskim zavojnicama, te na regulatoru 8,5 V i sve je u granicama očekivanog. Ostaje sumnjati da je neispravna sama CRT cijev 40CB4. Dok ne nabasamo na još koji uređaj sa tom CRT cijevi i provjerimo naše sumnje, ovaj EVF monitor ne možemo dalje popravljati.

Video kamere iz 1970/80-tih godina danas uporabno vjerojatno nikome više nisu zanimljive, nezahvalne su za servis, u njima nema nekih dijelova koje bi mogli sačuvati za elektroničku samogradnju i općenito gledano ako niste kakav kolekcionar takve opreme onda od tih kamera danas nema više neke koristi. Osim, naravno CRT EVF monitora. Taj simpatični minijaturni “televizor” baš mami da se od njega napravi neki zgodni sklop, na primjer osciloskop za neki audio uređaj ili kakav ekran sa prikazom sata, datuma, sobne temperature i slično. Tko bi tome mogao odoljeti 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “EVF monitor za Nordmende Spectra C 210

  • Ali

    Hey. How Are You. I read this article. I have complete set of EVF monitor for Nordmende Spectra C 210. Do you want purchase it. kindly fell free to contact me.
    rffsolution@gmail.com
    +92 344 4900 251 whatsapp
    Regards
    Ali