DigiTech GNX4 Guitar Multi-Effects Workstation


Danas ćemo pokušati popraviti gitarsku radnu stanicu GNX4 američke tvrtke DigiTech s početka 2000-tih godina. Radi se o kompleksnom gitarskom digitalnom efekt-procesoru sa više ulaza i izlaza koji generira veliki broj gitarskih efekata i simulacija, opremljen je 8-kanalnim snimačem i plejerom te se može komunicirati sa računalnim softverom preko USB sučelja.

 

 

DigiTech je robna marka za digitalne gitarske efekte poznate američke tvrtke DOD Electronics. Tvrtku DOD je osnovao David Oreste DiFrancesco (inicijali DOD) sa poslovnim partnerom i glazbenikom Johnom Johnsonom. Isti su tvrtku 1991. godine prodali konkurentskoj američkoj audio elektroničkoj tvrtki Harman International Industries. Nakon prodaje David je pokrenuo vlastitu tvrtku Rolls Corporation. Tvrtka Harman je nastavila razvijati i proizvoditi nove DigiTech i DOD gitarske pedale. Početkom 2010. dodine Harmanov zaposlenik Tom Cram osobno je započeo tajni projekt skunkworks kako bi oživio DOD i taj projekt je postao službenim tek kad je Cram pokazao svoje dovršene prototipove u Harmanu. Cram je kasnije postao voditelj marketinga za DigiTech/DOD i nastavio je raditi na novim DigiTech i DOD pedalama sve do 2018. godine kada je tvrtku Harman kupio Samsung. Tom Cram sada vodi vlastitu tvrtku za pedale pod nazivom Spiral Electric FX. Sredinom 2022. godine robne marke DigiTech i DOD kupio je Cortek.

 

 

 


 

Prilikom uključenja uređaja GNX4 na prednjoj ploči uređaja svijetle gotovo sve LED, kako one pojedinačne tako i segmenti na alfanumeričkim LED displejima. Uređaj ne reagira na kontrole. Primijetili smo da su tri tipke za kontrolu snimača/plejera blokirane (ne mogu se pritisnuti), a sve ostalo se izvana ne čini značajno oštećeno.

Za uređaj nemamo elektroničku shemu ni bilo kakvu drugu tehničku dokumentaciju.

 

 

Elektronika je smještena na dvije tiskane pločice (uska pločica u sredini sadrži samo sklopke za pedale). Na gornjoj pločici su komponente napajanja i analogni sklopovi, a na donjoj pločici su digitalni elektronički krugovi.

 

 

Kao što se može vidjeti sa slika na obje pločice su krcate SMD analognim i digitalnim integriranim krugovima od kojih su oni glavni specijalizirani mikrokontroleri i digitalni procesori zvuka. Ono što ovdje možemo napraviti to je identificirati regulatore napona napajanja i provjeriti da li iz istih dobivamo ispravne napone.

 

 

Dio analogne pločice sa elementima ispravljača te regulatora i filtara napona napajanja.

 

Ovdje su dva regulatora tipa L1117 i jedan regulator tipa LM2575. Sva tri regulatora su podesiva (nemaju jednu fiksnu vrijednost) te ne možemo znati koji su ispravni izlazni naponi iz istih. Izmjerili smo stabilna napone od 3,3 V na LM2575 te 3,3 V i 5 V na L1117. Ulazni naponi su 7,5 – 11 V tako da nemamo razloga zaključiti da ovi regulatori nisu ispravni. 

 

 

Ovdje su pozitivni (7812) i negativni (7912) regulatori za 12 V. Na izlazu dobivamo stabilnih +12 V i -12 V tako da su i ove linije napajanja ispravne.

 

Od integriranih krugova na analognoj pločici je optički izolator 6N138 te dvostruka operacijska pojačala 4580. To su uglavnom ulazno-izlazna analogna audio pojačala i ovi krugovi vrlo vjerojatno nisu uzrok kvara na uređaju.   

 


 

Od vidljivih fizičkih oštećenja na digitalnoj pločici ovdje je raspadnuto tipkalo SW9.

 

Na digitalnoj pločici svakako su neispravna tri tipkala: SW82, SW85 i SW86 u krugu snimača i plejera. Teško da njihova blokada može biti uzrok opisanog kvara, no ipak ćemo ih odlemiti.  

 

Uklanjanje neispravnih tipkala nije utjecalo na neispravno stanje. Međutim, ovdje se vrlo jasno vide tragovi djelovanja neke nagrizajuće tekućine. Čini se da je nešto bilo proliveno po prednjoj ploči i to je kroz otvore tipkala iscurilo po tiskanoj pločici. Kao posljedica toga slijepljena su tri tipkala ali je također nagrižen i dio tiskanih veza i lemnih spojeva.

 

Najkritičnija šteta je uočljiva na lemnim spojevima ovog integriranog kruga (vjerojatno memorija ili mp3 dekoder). Ne znamo da li je netko već pokušavao zamijeniti ovaj čip ili samo prelemiti njegove spojeve. Svakako je ovakvu štetu mogla napraviti i sama korozivna tekućina.

 

Provjerom preko termo kamere vidjeli smo da se izrazito jako grije DSP-procesor TMS320 (preko 90°C) i nešto manje desno od njega 74HC273D (U13) koji sadrži osam D-flip flopa. Sve ukazuje da je u ovom dijelu došlo do nekog kemijskog oštećenja spojeva koje je moguće netko već pokušavao sanirati.

 

TMS320 je serija digitalnih signal procesora (DSP) američke tvrtke Texas Instruments. Prvi DSP iz ove serije predstavljen je 1983. godine (TMS32010) i tada je to bio najbrži DSP na tržištu. Kasnije je razvijeno puno inačica ovog čipa i koriste se kao koprocesor za digitalnu obradu signala ali i kao glavni CPU u nekim aplikacijama. Naš čip spada u C5000 seriju, točnije VC5509APGE iz 2002. godine i dolazi u 144-pinskom LQFP (low-profile quad flatpac) kućištu. Nema nikakve sumnje da je ovo glavni mikrokontroler koji procesuira sve vanjske digitalne kontrole i odgovoran je za indikacije i alfanumeričke prikaze. Do njega je najviše fizički oštećena Samsungova SDRAM memorija K4S64 1632K-UC75 (64 Mb) sa kojom sasvim sigurno komunicira.

 

AudioDNA su audio signal procesori tvrtke Harman International Industries i u naš uređaj su ugrađena tri takva čipa.

 

Čip sa oznakom IS41LV16100B-50TL tvrtke ISSI (Integrated Silicon Solution Inc) je 16 MBIT EDO DRAM memorija.

 


 

DigiTech GNX4 je visoko integrirani elektronički uređaj baziran na namjenskim procesorima i memorijama. Čak i da imamo kompletnu elektroničku shemu ovdje bi popravke vjerojatno mogli napraviti samo na linijama napajanja, eventualno u analognom dijelu te vrlo ograničeno u digitalnom dijelu. Bilo kakvo oštećenje glavnog DSP procesora TMS320 te tri audio procesora AudioDNA je praktično nepopravljivo. Čak i zamjena RAM memorija je upitna jer teško da ćemo negdje naći zamjenski memorijski čip koji se proizvodio prije 20 godina. Također, većina standardnih logičkih čipova i operacijskih pojačala je ovdje u najminijaturnijem obliku SMD kućišta što se također teško nalazi, a teško se i mijenja bez specijalne opreme za odlemljivanje i zalemljivanje takvih čipova.

Glavni DSP procesor se ovdje sigurno duže vrijeme “kuhao” na gotovo 100 °C i teško je očekivati da je to preživio čak i ako izvorno nije kvar u njemu. Ovaj uređaj stoga možemo proglasiti nepopravljivim. Ispravni rabljeni GNX4 se danas može nabaviti po cijeni 100-300 dolara što ga dodatno čini neisplativim za ulaganje u popravak.

Digitalni gitarski efekti pružaju ogroman raspon efekata i simulacija zvuka za gitare, lako se povezuju sa računalima i drugim digitalnim audio uređajima, sadrže memorije za snimanja, miksanja i reprodukcije i uz sve to cijenom su vrlo pristupačni. Međutim, svi se oni baziraju na specijaliziranim DSP procesorima i ako tu dođe do kakvog kvara više ih se ne može popraviti. S druge strane, analogni gitarski efekti (pedale) sadrže svega jedan ili tek nekoliko kombiniranih efekata, no lako su popravljivi i često cjenjeniji među gitaristima od digitalnih procesora zvuka.

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.