Flexilight Controller WL-3C


Danas je nabavljen uređaj za kontrolu svijetljenja (Božićne) fleksibilne svjetleće cijevi (kabela) sa žaruljicama sa žarnom niti. Uređaj ima oznaku Flexilight Controller WL-3C i proizvod je kineske tvrtke Wide Loyal Industries ltd. s početka 2000-tih godina.

 

Konektor za standardne svjetleće cijevi debljine pola inča u kojem se nalaze dva nezavisna niza (raznobojnih) žaruljica.

 

Primjer fleksibilnih svjetlećih cijevi (kabela) sa žaruljicama. Žaruljice su u ovakvim cijevima u pravilu niskonaponske (3-12 V) te su vezane serijski tako da se napon gradske mreže od 230 V adekvatno rasporedi na njima (dvadeset ili više žaruljica vezanih u seriju). Kod dužih svjetlećih kabela sa puno žaruljica ne mogu sve biti vezane serijski jer bi napon na njima bio premali, nego se rade blokovi paralelno vezanih serijskih nizova. Time, ukoliko jedna žaruljica pregori, neće prestati svijetliti čitava cijev već samo jedan segment serijski vezanih žaruljica.

 

 

Tvrtka Wide Loyal Industries ltd. osnovana je 1984. godine i nudi proizvode vezane uz kućnu i ambijentalnu rasvjetu.

 

 

 

Flexilight Controller WL-3C omogućuje kontrolu dva nezavisna kanala pa je i opremljen konektorom za spajanje svjetleće cijevi sa ugrađena dva reda žaruljica. Maksimalno opterećenje po kanalu je 1920 W ili 8 A što znači da se mogu napajati svjetleće cijevi do duljine 100 metara.

Kontroler omogućuje šest programa kontrole dva kanala žaruljica:

  1. stalno svijetle oba kanala
  2. naizmjenično se pale i gase dva kanala
  3. jedan kanal trepće brže, drugi sporije
  4. istovremeno se pale i gase oba kanala
  5. kanali se redom pale (na dva kanala je isti efekt kao i pod točkom 2.)
  6. oba kanala se paralelno pale ovisno o jačini zvuka na ugrađenom mikrofonu (light show)

 

 

U unutrašnjosti vlada poprilična gužva, no mogu se razaznati tri integrirana kruga na kojima se bazira ovaj kontroler:

  • CD 4060 BF – 14-stupanjski binarni brojač sa oscilatorom
  • AT 27C512 R – OTP EPROM memorija (512 kb)
  • LM 358 – dvostruko operacijsko pojačalo (mikrofonsko pojačalo)

Ovdje se očito izlazi iz binarnog brojača CD 4060 koriste za adresiranje EPROM memorije na njenim ulaznim pinovima, a koja onda na svojem izlazu daje određeni binarni kod, čijim logičkim nivoima se preko tranzistora i triaka upravlja izlaznim naponskim linijama. Ugrađeni triaci su tipa BTA12 600B koji su deklarirani za struje do 12 A i napone do 600 V. Iako su montirani na hladilo, ograničenje od 8A na 230 V je posve realno za siguran, kontinuiran i dugotrajan rad ovih triaka. Kad kontroler radi preko mikrofona i mikrofonskog pojačala LM 358, upravljanje izlaznim tranzistorima i triacima je vjerojatno izravno (bez brojača i memorije) jer se osim samog uključenja i isključenja moraju također dobiti i različiti intenziteti svjetla (visine izlaznih napona) ovisno o jačini zvuka na mikrofonu.

 

 

Na pločicama se lijepo vidi da je za dobivanje četiri kanala potrebno ugraditi samo izlazne elemente (otpornike 2,2 kΩ, tranzistore S9014 i triake BTA12) te indikacijske LED na dva kanala. U proizvodnji je jeftinije raditi iste pločice i koristiti isto programirane memorije za više inačica istog proizvoda, a izostavljaju se samo oni elementi koji utječu na konačnu cijenu proizvoda.

 


 

Vrlo je neobično da kao osnovni sklop za ovaj uređaj nije upotrijebljen neki mikrokontroler. Razlog može biti taj što prije 20 godina oni još uvijek nisu bili toliko razvijeni, jeftini i masovno primjenjivani kao danas. Također se koristi jeftina OTP (one-time programmable) EPROM memorija koja se može programirati samo jednom nakon čega programirani sadržaj ostaje trajno zapisan u memoriji bez mogućnosti njegovog brisanja ili izmjene.

Danas smo navikli na kontroliranje svega i svačega preko mobitela bežičnom WiFi komunikacijom, a gotovi višekanalni bežični moduli i aplikacije za tu namjenu široko su dostupni po vrlo niskim cijenama. Nitko više ne razbija glavu time od čega se sastoje i što zapravo rade razni kompleksni čipovi koje sadrže takvi moduli, nego je jedina briga domoći se nekog brzog instant rješenja ukoliko negdje zapne kakva trivijalna instalacijska procedura ili korisničko upravljanje takvim aplikacijama. Razvoj, napredak i prodor elektronike u sve potrebne i nepotrebne sfere ljudskog postojanja jednostavno je toliko brz da se jedva može pratiti unutar krajnje korisničke razine, dok je tehničko razumijevanje ograničeno samo na uski krug inženjera koji se isključivo bave razvojem neke specifične tehnologije 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.