Tester za automobilske motore MT 4020


Danas je instrument za električna mjerenja na benzinskim motorima automobila MT 4020 sa oznakom njemačke tvrtke MT – Motortest GmbH iz 1980-tih godina.

 

 

Tvrtka MT Motortest GmbH je bila njemački proizvođač i distributer različitih testnih i mjernih instrumenta za automobile. Vjerojatno je poslovala u razdoblju 1980/90-tih godina, a moguće i kasnije pod dopunjenim imenom i sa novim djelatnostima. Unutar našeg instrumenta otisnut je naziv Japan, te je moguće da je isti proizveden u Japanu za njemačku tvrtku MT Motortest.

 

 

O mjeračima kuta paljenja i brzine okretaja benzinskih motora, te voltmetrima i mjeračima pada napona već smo pisali u puno naših objava vezanih uz autoelektriku, uključujući i posljednju Uniropa Schliesswinkel Drehzahl Tester. Stoga ovdje nećemo ponavljati svu tehnologiju izrade takvih mjernih i testnih uređaja nego ćemo samo napraviti usporedbu ta dva vrlo slična instrumenta: Uniropa i MT 4020.

 

 

Za početak odmah vidimo da MT 4020 ima dva tipa mjerenja više nego Uniropa. To je mjerenje istosmjernog napona do 16 V i mjerenje pada napona na platinskim kontaktima električnog paljenja automobila. Već smo rekli da su i mjerač kuta paljenja i mjerač brzine okretaja u osnovi voltmetri srednje vrijednosti impulsnog napona, tako da dodavanje istosmjernog voltmetra takvim uređajima traži samo dodatnu poziciju preklopnika i odgovarajući naponski predotpornikom. Isto vrijedi i za mjerenje pada napona što je naravno također mjerenje napona. Naime, ako su električni kontakti (platinskog prekidača paljenja ili bilo koji drugi) loši, istrošeni ili na neki drugi način ne ostvaruju dobar električni kontakt, to znači da neće kratko spajati električni krug (nula oma) nego će postojati neki električni otpor između njihovih kontakata. Ako voltmetar prislonimo paralelno takvim kontaktima, moći ćemo izmjeriti pad napona na tom kontaktnom otporu. Što je otpor veći, to će biti veći i pad napona, a to znači i da su kontakti lošiji. U pravilu, na 12 V automobilskom sistemu, pad napona na zatvorenim platinskim kontaktima ne bi smio biti veći od 1 V. Na skali našeg instrumenta puno žuto područje započinje već na naponu 0,5 V.

 

 

Osim ova dva dodatna opsega mjerenja, najveća prednost MT 4020 ispred Unirope je u puno širim i jednakim opsezima mjerenja broja okretaja kako za 4-cilindrične tako i za 6-cilindrične motore. Štoviše, mjerenje je podijeljeno na dva opsega, do 1200 o/min i do 6000 o/min tako da se mogu fino očitati niski okretaji (ler). Ovo je moguće jer je za pretvaranje ulaznih impulsa različitih širina u impulse jednakih širina upotrijebljen monostabilni multivibrator za integriranim krugom 555. Tako na instrument neće dolaziti naponski šiljci otprilike jednake širine u uskom frekvencijskom području kao kod Unirope, nego oštro oblikovani pravokutni impulsi potpuno jednake širine (u našem slučaju 3 ms). Time je omogućeno puno preciznije i linearno pretvaranje frekvencije u napon (struju) u puno širem frekvencijskom opsegu. I ovdje vidimo izlazni tranzistor (tranzistorsku sklopku) za mjerni instrument koji je na njega vrlo vjerojatno spojen serijski tako da mjeri kolektorsku struju.

 

Ovakvi mjerači za automobilske motore izgubili su svoju funkciju barem što se tiče novih automobila opremljenih elektroničkim sustavima paljenja sa vlastitim senzorima, mjeračima i računalima za procesuiranje tih rezultata mjerenja. Sada bi se eventualno mogli prenamijeniti u neke druge instrumente, možda u kakve unikatne ukrasne VU-metre zbog svojih višestrukih lijepo otisnutih mjernih skala koje prekrivaju čitavo mjerno polje, i koje onda jedan ovakav posve običan mjerni instrument čine oku privlačnim i zanimljivim za kakvu kolekciju ili samogradnju 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.