Philips MW Pocket Radio SX 1047/22R


Danas je nabavljen džepni srednjevalni prijemnik SX 1047/22R nizozemske tvrtke Philips iz druge polovice 1970-tih godina.

 

 

Tvrtka Philips osnovana je 1891. godine te je do danas prerasla u jednu od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju elektronike. Poslovanje je započela proizvodnjom električnih žarulja, a 1916. godine Philips je proizveo i svoju prvu rendgensku cijev. Od 1927. godine Philips započinje proizvodnju radio aparata, a zatim i elektronskih cijevi. U 1930-tim godinama tvrtka već proizvodi medicinsku rendgensku opremu, predstavlja svoj prvi TV prijemnik te pionirski električni aparat za brijanje sa rotirajućim noževima (Philishave). 1963. godine Philips uvodi standard za snimanje zvuka na audio kazetu – Compact Audio Cassette, koji postaje globalni prihvaćen, a 1970-te godine obilježio je inovacijama poput štednih žarulja, optičkih telekomunikacijskih sustava, optičkog diska LaserVision i vrlo uspješnog Compact Disc (CD) sustava razvijenog u suradnji sa tvrtkom Sony. Sa istom tvrtkom je krajem 1990-tih godina razvijen i DVD sustav, a oba standarda doživjela su globalni uspjeh i najbrže rastući proizvod za kućnu elektroniku u povijesti. Philips danas proizvodi širok i raznolik spektar komercijalnih i profesionalnih elektroničkih uređaja i komponenti.

 

Osim naziva tvrtke Philips na nekim primjercima srednjevalnog prijemnika 1047 mogu stajati i nazivi tvrtki Erres i Pye. Erres je bila nizozemska tvrtka koja je još od 1920-tih godina proizvodila radio prijemnike, a njihovu robnu marku preuzeo je Philips 1970. godine. Pye je britanska tvrtka osnovana 1896. godine koja je primarno proizvodila radio i TV aparate, a tijekom rata i radare te vojne radio uređaje. Tijekom 1976. godine tvrtka Pye je u potpunosti preuzeo Philips koji je nastavio proizvodnju RTV uređaja pod nazivom Pye. Prijemnik 1047 prodavao se pod nazivom Pye PIXI.

 

 

Prijemnik  SX 1047 bazira se na 6 tranzistora i 2 diode sa uobičajenim rasporedom istih. Svi poluvodiči su silicijski.

U krugu samooscilirajućeg mješača radi tranzistor ED 1502, NPN planarni tranzistor primarno i namijenjen za oscilatore i mješače.

Slijede dva stupnja MF pojačanja (455 kHz) sa NPN tranzistorima ED 1402 D. Zanimljivo je da su ovi tranzistori primarno namijenjeni za NF pretpojačala no ukoliko su u procesu proizvodnje dobro izvedeni istima se postiže zadovoljavajuće pojačanje i na višim frekvencijama. Na našim tranzistorima sufiks D označava najvišu klasu pojačanja kod tih tranzistora (A-D) te kao takvi zadovoljavaju i za više frekvencije.

Slijedi AM detektorska dioda CDG 00 te protutaktno transformatorsko NF audio pojačalo sa tri tranzistora. U pretpojačalu radi ED 1402, a u izlaznom push-pull stupnju su dva tranzistora ED 1802 K. Od sredine 1970-tih godina za temperaturnu stabilizaciju izlaznog para tranzistora umjesto termistora (NTC) više se koriste silicijske diode, u našem slučaju CDG 27.

 

 

Philips MW Pocket Radio SX 1047/22R je jedan posve uobičajeni srednjevalni džepni prijemnik sa 6 tranzistora. Philips je u 1970-tim godinama proizvodio više sličnih tipova prijemnika sa izmijenjenim dizajnom kućišta i gotovo identičnom shemom. Naravno, MW prijemnici drugih proizvođača iz tog razdoblja također se ne razlikuju puno ni po shemi, ni po mogućnostima, niti po specifikacijama. Kupac takvog tipa prijemnika zapravo je najviše mogao bio privučen vanjskim dizajnom i cijenom uređaja, pa nije ni čudo što je u 1960/70-tim godinama proizvedeno na stotine i tisuće tipova malih džepnih srednjevalnih prijemnika, novi tipovi bi redovito zamjenjivali stare, jedan bi bio ljepši od drugog, a zapravo bi kroz čitavo vrijeme svi bili nepromijenjenih performansi i mogućnosti 🙂

 


 

Prijemnici Philips SX 1047, Philips 90 AL 071 i Philips 90 RL 051. Iako potpuno različitog vanjskog dizajna, tiskane pločice sa elektroničkim komponentama u unutrašnjosti su potpuno identične.

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.