LCD TV prijemnik i monitor Roadstar LCD-2201


Danas je mali džepni kolor LCD TV prijemnik i video monitor, proizvod irske podružnice japanske tvrtke Roadstar iz druge polovice 1990-tih godina.

 

 

Roadstar je japanska tvrtka osnovana 1976. godine i orijentirana na proizvodnju komercijalne elektronike i tehnike. Do početka 1980-tih godina Roadstar je težišno proizvodio audio uređaje za automobile, a zatim je proizvodni program proširen na audio i video uređaje, CB primopredajnike i mobilne telefone za automobile. Tvrtka Roadstar i danas nudi audio video uređaje za ugradnju u vozila ali također i različite, uglavnom audio uređaje za kućanstva gdje je najpoznatija njihova “Vintage” linija audio uređaja. Za uvoz i distribuciju Roadstar proizvoda u Europi osnovano je sjedište u Švicarskoj. Roadstar International Limited sa sjedištem u Dublinu (Irska) bila je mala tvrtka sa 10-20 zaposlenika koja je poslovala je od 1989. do 2009. godine.

 

 

LCD TV prijemnik Roadstar LCD-2201 jedan je od mnogih modela japanskih baterijskih džepnih (portabl) TV prijemnika sa LCD ekranom u boji kakvi su preplavili evropsko tržište i bili najpopularniji najviše u razdoblju od 1995. do 2005. godine. Ti mali TV prijemnici imali su ekrane dijagonale cca 40 – 65 mm obično niske rezolucije od 320 x 240 točaka. LCD ekrani u to vrijeme još uvijek su patili od lošeg kontrasta i uskog kuta gledanja te je općenito slika na njima bila puno lošija od najmanjih prijenosnih CRT televizora toga doba. Česta je bila pojava i “mrtvih” piksela koji bi bili prilično uočljivi na tako malim ekranima niske rezolucije. No, LCD prijemnici su bili puno manji i lakši od CRT konkurencije, dobro su izgledali, baterije su trajale duže i davali su sliku u boji što ih je svakako činilo privlačnim velikom broju kupaca.

 

 

Općenito o LCD TV prijemnicima i monitorima pisali smo u objavi TFT kolor LCD TV prijemnik i monitor JINKEDI. Ponoviti ćemo samo zaključak kako se takvi uređaji baziraju na specijaliziranim kompleksnim integriranim krugovima (single-chip rješenjima) i upravljačkim mikrokontrolerima uglavnom u različitim minijaturnim izvedbama te je servis tih uređaja izvan tvorničkih ili ovlaštenih servisa praktično neizvediv ili neisplativ.

 

 

Ovdje smo nacrtali blok shemu našeg Roadstara LCD-2201, no ta blok shema može vrijediti i za većinu drugih LCD TV prijemnika s tom razlikom da se možda koriste samo neki drugi tipovi gotovih integriranih rješenja, mikrokontrolera i LCD drivera.

 


 

TV prijemnik se bazira na VHF/UHF tuneru TEPZ5-002B i integriranom krugu M51348FP (Mitsubishi) koji sadrži sve sklopove TV prijemnika za demodulaciju slike i zvuka. Za rad su mu potrebni samo vanjski filtri i nekoliko pasivnih komponenti. Osim ova dva integrirana kruga na pločici je još TC4S71F (OR logička vrata) za prosljeđivanje sinkronizacijskih impulsa, te dva integrirana regulatora napona: BA6161F (DC/DC pretvarač na napon 33 V) i S-81342HG-KN (regulator napona 4,2 V).

Od tri podesive zavojnice u VF lončićima ona sa oznakom LC101 je u krugu rezonatora za OSD prikaz (TMP47C430), zavojnica LC203 je u krugu video detektora (M51348FP), a zavojnica LC204 je u krugu finog automatskog ugađanja frekvencije (AFT) sadržanog također u čipu M51348FP.

 


 

Kod LCD-a male dijagonale pozadinsko osvjetljenje je relativno jednostavno. Koristi se ravna CCFL cijev postavljena po sredini displeja čija svjetlost se dovoljno ravnomjerno difuzira na rubove preko svega jednog bijelog plastičnog elementa. 

 

LCD matrica, odnosno folija sa TFT tranzistorima je preko Timing Control čipova u COF izvedbi trajnim lemnim spojevima povezana sa tiskanom pločicom koja uključuje upravljački čip (LCD driver). Time je zamjena LCD-a izvan ovlaštenih ili tvorničkih servisa vrlo otežana čak i da nekim čudom nabavimo isti takav tip LCD-a. CCFL lampa za pozadinsko osvjetljenje LCD-a sa svojim visokonaponskim inverterom također čini jednu cjelinu koja se kod servisa mijenja u kompletu.

 

Na ovoj pločici smješteni su integrirani krugovi M51403FP (PAL dekoder) i NJM386M (audio pojačalo), te LCD driver čip A71-283D. Tu su još tri logička čipa: dva TC4SU69F koji sadrže po jedna NOT logička vrata (inverter) i TC4S01F sa NOR logičkim vratima. Preko ovih logičkih vrata prosljeđuju se horizontalni i vertikalni sinkronizacijski impulsi za generiranje OSD prikaza te kolor signali za OSD prikaz između TMP47C430 i LCD driver čipa A71-283D.

LCD displej ima dijagonalu 2,2″ (56 mm) i rezoluciju 320 x 240 točaka (QVGA). I ovdje se lijepo vide horizontalne i vertikalne spojne linije COF Timing Control čipova na TFT matricu sa upravljačkim MOSFET tranzistorima, po tri za svaki kolor piksel (ukupno 230 400 tranzistora).

 


 

Naš primjerak Roadstara LCD-2201 je još uvijek potpuno ispravan. Danas naravno više nema neku uporabnu vrijednost jer nema više analognog TV signala koji bi mogao hvatati, a sa svojim malim ekranom niske rezolucije neće moći poslužiti ni kao dobar video monitor. Zahvaljujući današnjim mobitelima navikli smo na ekrane visoke rezolucije i visoke gustoće piksela (ppi) sa odličnim kontrastom i kutom gledanja pa nas jedan ovakav displej sa tehnologijom od prije 25 godina svakako neće oduševiti prikazom slike.

Međutim, i ja sam krajem 1990-tih godina imao jedan takav džepni LCD TV i sjećam se jedne njegove velike prednosti. Takav televizor mogli ste gledati potpuno privatno jer je praktično namijenjen samo za jednu osobu i mogli ste ga gledati bilo gdje i iz bilo kojeg položaja (da ne kažem ležeći u krevetu). Naime, u to doba televizori su uglavnom bili veliki (čak i oni prenosivi) i instalirani na jednom mjestu tako da je gledanje televizora uglavnom zahtijevalo i sjedenje ispred njega. No ako ste imali ovakav mali LCD televizor sa njim ste mogli povući bilo gdje u svoj mirni kutak ili ga čak koristiti u pokretu tijekom putovanja i slično. Zapravo mogli ste gledati u svoj mali televizor jednako lako kao što danas posvuda i na sve načine gleda u mobitel, tako da je ta komocija za ono vrijeme često vrijedila puno više od nešto lošijeg prikaza TV slike i nešto slabijeg prijema udaljenijih TV odašiljača preko male izvlačive štap antene 🙂

 


 

Casio-TV100CA (1993.), Intervision TV-4300 / Casio TV-430 (1990.), Roadstar LCD-2201 (1998), Casio TV-1750 (1994), Citizen TC53 (1987).

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.