Iskra Minimer 1


Danas je nabavljen univerzalni mjerni instrument za mjerenje napona, struje i otpora Minimer 1, slovenskog proizvođača Iskra iz 1970-tih godina. Tvrtka ISKRA vuče korijene iz 1946. godine te je i danas prisutna na tržištu. Kroz čitavo razdoblje postojanja nudi širok spektar proizvoda iz područja elektronike, elektrotehnike, telekomunikacija, energetike, automatizacije i tome srodnih proizvodnih grana.

 

 

Minimer 1 omogućuje slijedeća mjerenja:

  • mjerenje istosmjernog napona do 27 V
  • mjerenje izmjeničnog napona do 270 V
  • mjerenje izmjenične struje do 7 A
  • mjerenje električnog otpora do 5 kΩ (precizno do 2 kΩ)

Sva mjerenja se vrše u jednom opsegu te je za svako  mjerenje potrebno promijeniti utično mjesto za mjerni kabao. Odmah se vidi kako je ovdje riječ o malom pogonskom mjernom instrumentu od kojeg ne možemo očekivati veliku točnost mjerenja, a zbog malih skala ni veliku točnost očitanja. Njegova primarna namjena je provjera mrežnih napona i potrošnje struje uobičajenih mrežnih trošila, zatim provjera karakterističnih istosmjernih napona iz baterijskih ili akumulatorskih izvora, te brza provjera kratkog spoja, lošeg kontakta ili unutrašnjeg otpora na električnim uređajima i instalacijama.

Minimer 1 je dimenzija 80x50x25 mm i kao takav lako stane u torbu sa alatom svakog terenskog električara. Unatoč tome što je klasa točnosti ovakvih instrumenta 2,5 ili više to je ipak mjerni instrument i sukladno tome puno bolji izbor za provjeru električnih veličina od različitih testera i indikatora sa tinjalicama, LED diodama ili elektromagnetskim kotvama kakvi su uobičajeni među električarima.

 

 

Unutrašnja shema Minimera 1 vrlo je jednostavna. Najviše se ističe strujni shunt (spiralna žica) za mjerenje struje do 7 A kojeg zbog zagrijavanja ne treba ga opterećivati duže od 10 sekundi prilikom mjerenja struja iznad 4 A. Za svaku vrstu mjerenja ugrađena je kombinacija fiksnog otpornika i trimer potenciometra za kalibraciju. Za ispravljanje izmjenične struje za instrument sa zakretnim svitkom ugrađene su dvije diode AA 112 (dioda za pozitivno poluvalno ispravljanje i bypass dioda za negativnu poluperiodu). Za mjerenje otpora predviđena je mala dugmasta baterija tipa PX625 (PX13, MR9). To je živa-oksid baterija nominalnog napona 1,35 V koja se danas više ne proizvodi zbog toksičnosti za okoliš. Umjesto nje postoji čitav niz po dimenzijama i naponu kompatibilnih baterija koje ne sadrže živu (alkalne, srebro-oksid, cink). Najjeftinija zamjena su alkalne baterije tipa LR9, LR44 ili AG13 kakvu smo zatekli i u našem instrumentu. Nešto viši nominalni napon alkalnih baterija od 1,5 V neće utjecati na mjerenje otpora jer se puni otklon (nula) ionako kalibrira preko trimer-potenciometra do kojeg imamo dostup preko otvora na zadnjoj strani instrumenta.

 

 

 

Ono što svakako primjećujemo kod našeg primjerka Minimera 1 to je kazaljka pomaknuta u krajnji lijevi položaj (iza nule). Jednostavan mehanizam mjernog sistema za zakretnim svitkom nema ostavljenu mogućnost mehaničke kalibracije kazaljke na nulu, no vidimo da je problem u tome što je ista zapravo svinuta na desnu stranu. Nakon što smo se uvjerili da zakretna zavojnica nije u prekidu i da su spiralne opruge u funkciji, nježno smo izravnali kazaljku tako da u početnom položaju pokazuje što bliže nuli.

 

Mjerni sistem sa zakretnim svitkom nema nikakav mehanizam podešavanje mehaničke nule. Malo smo izravnali kazaljku i time je približili pokazivanju nule. Kao što se vidi sa slika mogli bismo ju izravnati još malo ili pak popustiti zategnutost spiralne opruge, no najbolje je ne puno petljati po osjetljivom mjernom sistemu jer se time vrlo lako može nanijeti više štete nego koristi. Do ovakvih deformacija kazaljke obično dolazi kad se na mjerni opseg dovede puno veći napon (struja) od maksimalne te kazaljka snažno udara u desni graničnik. Kazaljka je od lagane aluminijske legure i lako se deformira uslijed takvih naprezanja, no lako i puca ukoliko se više puta mora izravnavati.

 

Testiranjem je utvrđeno da je naš Minimer 1 potpuno funkcionalan. Kao što smo već opisali, neko testiranje točnosti za ovakav instrument nema previše smisla. Svaki mjerni opseg se može kalibrirati trimer-potenciometrima na neku srednju vrijednost pogreške tako da će točnost biti zadovoljavajuća za čitav raspon skale. Ako se vratimo u 1970/80-te godine tada ćemo uvažiti kako su “pravi” precizni analogni AVO metri i multimetri za elektroničare bili relativno skupi instrumenti i samim time nedostupni velikom broju električara koji ionako nisu trebali ni toliku preciznost ni toliku svestranost u mogućnostima mjerenja. Stoga je Iskra ovim svojim Minimerom 1 odlično pokrila upravo takve korisnike koji su se najviše bavili pogonskim naponima i mrežnim uređajima spojenima na njih. Električaru kod mjerenja mrežnih napona ili napona iz akumulatora, baterija, ispravljača ili telefonskih linija nije trebala točnost reda 0,5%, no sasvim sigurno mu je često trebalo nešto više od signalne žaruljice ili indikatorske tinjalice koja bi jednako svjetlila na 100V kao i na 220V. Tako je nastao Minimer 1 🙂

 


 

Iz naše kolekcije izdvojili smo još četiri slična minijaturna multimetra kako bi ih mogli usporediti sa Iskrinim Minimerom 1. Zapravo usporedba baš i neće biti poštena jer su ovi multimetri novijeg datuma, a neki se još i danas proizvode, no svakako ćemo steći uvid u razvoj i tehnologiju proizvodnje ovakvih malih, jeftinih multimetara za pogonska mjerenja.

 

Iskra Minimer 1 (Slovenija), Unisound TS-60R (Japan), Sunwa YX-1000A (Kina), Pantec Carlo Gavazzi PAN 603 (Italija), WG-WZ MF-100A (Kina).

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.