Philips MW Pocket Radio 90 RL 051/00R


Danas je nabavljen džepni srednjevalni prijemnik 90 RL 051/00R nizozemske tvrtke Philips iz druge polovice 1970-tih godina.

 

 

Tvrtka Philips osnovana je 1891. godine te je do danas prerasla u jednu od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju elektronike. Poslovanje je započela proizvodnjom električnih žarulja, a 1916. godine Philips je proizveo i svoju prvu rendgensku cijev. Od 1927. godine Philips započinje proizvodnju radio aparata, a zatim i elektronskih cijevi. U 1930-tim godinama tvrtka već proizvodi medicinsku rendgensku opremu, predstavlja svoj prvi TV prijemnik te pionirski električni aparat za brijanje sa rotirajućim noževima (Philishave). 1963. godine Philips uvodi standard za snimanje zvuka na audio kazetu – Compact Audio Cassette, koji postaje globalni prihvaćen, a 1970-te godine obilježio je inovacijama poput štednih žarulja, optičkih telekomunikacijskih sustava, optičkog diska LaserVision i vrlo uspješnog Compact Disc (CD) sustava razvijenog u suradnji sa tvrtkom Sony. Sa istom tvrtkom je krajem 1990-tih godina razvijen i DVD sustav, a oba standarda doživjela su globalni uspjeh i najbrže rastući proizvod za kućnu elektroniku u povijesti. Philips danas proizvodi širok i raznolik spektar komercijalnih i profesionalnih elektroničkih uređaja i komponenti.

 

Shema i natpisi na našem primjerku prijemnika Philips 90 RL 051 gotovo su potpuno uništeni no to je posve ista shema kao i za prijemnike Philips SX 1047 i Philips 90 AL 071.

 

Prijemnik Philips 90 RL 051/00R baziran je na istoj shemi i na istoj tiskanoj pločici kao i prethodno opisani prijemnici Philips SX 1047 i Philips 90 AL 071 te je razlika između ova tri prijemnika samo u dizajnu kućišta. Sve što smo napisali za prethodna dva prijemnika vrijedi stoga i za ovaj model pa ćemo onda ovdje samo napraviti paralelnu usporedbu spomenuta tri modela.

 

Prijemnici Philips SX 1047, Philips 90 AL 071 i Philips 90 RL 051. Iako potpuno različitog vanjskog dizajna, tiskane pločice sa elektroničkim komponentama u unutrašnjosti su potpuno identične.

 

Zanimljivo je kod Philipsa da ste mogli kupiti vanjskim izgledom potpuno različite, a unutrašnjom konstrukcijom potpuno jednake prijemnike, no isto tako se mogu naći vanjskim izgledom potpuno jednaki Philipsovi prijemnici, ali sa nešto izmijenjenom unutrašnjom konstrukcijom i montažom elemenata. Tako je primjerice model Philips 06 RL 051 izvana identičan modelu 90 RL 051 no u unutrašnjosti je ugrađen zvučnik sa nešto većom četvrtastom umjesto okruglom magnetskom armaturom zbog čega je i cijela tiskana pločica koja ga okružuje morala biti redizajnirana te izbačena utičnica za slušalice za koju na pločici više nije bilo mjesta.

 

 

 

Ukoliko se morate odlučiti za jedan od opisanih Philipsovih srednjevalnih prijemnika onda se tu ne postavlja pitanje koji je od njih bolji, već koji je od njih ljepši. Philips SX 1047 ima čist, klasičan i profinjen dizajn koji najbolje pristaje uz odijelo nekog poslovnog čovjeka.  Philips 90 AL 071 pak je malo veselijeg dizajna i dolazi u različitim bojama pa najbolje pristaje mladima i otkačenim ljudima. Izgled Philipsa 90 RL 051 svakako cilja na digitalnu, vojnu, špijunsku i sličnu visoku tehnologiju pa je odličan odabir za ljubitelje tih područja. Možda jednom nabasamo na još koji dizajn Philipsovog prijemnika sa potpuno istim unutrašnjom shemom, no već i sa ova tri modela Philips je privukao veliki broj potencijalnih kupaca različitih modnih ukusa 🙂

 

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.