AM prijemnik EPIC (KD-16C)


Danas je nabavljen mali baterijski AM prijemnik za srednji val (540-1600 kHz) oznake Epic. Riječ je o kineskom proizvodu (Hong Kong) koji je vjerojatno kopija japanskog prijemnika Epic EP-61 s početka 1960-tih godina.

 

 

Prijemnik Epic je superheterodinskog tipa i bazira se na 6 tranzistora i jednoj diodi. Uobičajeno, kod AM prijemnika baziranih na 6 tranzistora, tri tranzistora rade u RF dijelu, a tri u NF pojačanju. Jedan tranzistor u RF dijelu radi kao samooscilirajući mješač (tuner), a preostala dva rade u dva stupnja MF pojačanja. Prikazali smo to na blok shemi.

 

 

Vidimo da su kod takve konstrukcije prijemnika potrebna ukupno četiri MF transformatora, odnosno jedan oscilatorski transformator (crveni) i zatim još tri MF transformatora 455 kHz (žuti, bijeli, crni). Originalni Epic EP-61 i ima takvu konstrukciju, no kod našeg kineskog Epica osim oscilatorskog crvenog uočavamo još samo dva MF transformatora, žuti i crni. Ovo upućuje da naš prijemnik ima samo jedan stupanj selektivnog MF pojačanja, te četiri umjesto tri tranzistora za NF pojačanje. Prikazali smo to na blok shemi.

 

Za NF pojačalo upotrijebljena su četiri PNP germanijska tranzistora japanskog proizvođača Hitachi: 2 x 2SB 75 (pretpojačalo i driver) te 2 x 2SB 77 (izlazni protufazni push-pull stupanj). Za RF sklopove (tuner i MF pojačalo) pak se koriste tranzistori označeni sa T 811 i T 813 za koje nismo uspjeli naći nikakve podatke.

 

Vrlo je neuobičajeno da prijemnik sa 6 tranzistora ima samo dva tranzistora u RF dijelu, a preostala četiri u NF dijelu. Obično prijemnici sa ukupno 5 ili manje tranzistora imaju samo jedan stupanj MF pojačanja. Očito su kineski inženjeri ovime željeli postići nešto jači zvuk na zvučniku, a na štetu selektivnosti prijema srednjevalnih AM postaja. U konačnici je ova kineska kopija Epic KD-16C lošiji prijemnik od originalnog japanskog Epica EP-61. Osim unutrašnje konstrukcije gdje se uštedjelo na jednom MF transformatoru, također je jednostavnije i jeftinije napravljeno i samo kućište, no nedvojbeno se po ukupnom dizajnu i nazivu prijemnika radi o jeftinijoj kopiji Epica EP-61.

 

Na gumbu promjenjivog kondenzatora (birača postaja) otisnuta je oznaka KD-16C koja izvana nije vidljiva no istu nismo mogli povezati ni sa jednim modelom prijemnika. Svakako se ovdje, barem po vanjskom dizajnu, radi o kopiji japanskog prijemnika Epic EP-61.   

Germanijska dioda 1N 34A za AM demodulaciju (lijevo) i izvedba kondenzatora čija vrijednost je označena bojama (desno).

 

AM prijemnik EPIC (KD-16C) nije nas oduševio ni vanjskim dizajnom ni elektroničkom izvedbom, no čak i ovdje smo otkrili jedan raritet u konstrukciji komercijalnih srednjevalnih prijemnika sa 6 tranzistora. Naime, stotine i stotine različitih modela takvih prijemnika koji su proizvedeni u razdoblju 1960/70-tih godina po svojoj elektroničkoj konstrukciji međusobno nalikuju kao jaje jajetu. No to nije slučaj i sa ovim kineskim Epicom. Koliko god se trudili, vjerojatno nigdje nećete iskopati električnu shemu renomiranog proizvođača prijemnika gdje se svega dva tranzistora koriste u RF dijelu, a preostalih četiri u NF dijelu. Takav prijemnik će se na prvi pogled učiniti boljim od konkurencije jer daje nešto jači zvuk (šum) u zvučniku, a razočaranje slijedi kasnije kad se shvati da je selektivnost, odnosno čistoća prijema radio postaja zapravo lošija od većine drugih prijemnika sa 6 tranzistora. No konkurentnost u cijeni i dobar prvi dojam svakako su privukli određene kupce da se odluče na ovu jeftiniju kinesku kopiju, a to pak je marketinški trik koji uspješno prolazi i dan danas 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.