Radio prijemnik Denver TR-41C


Danas je dobiven na popravak FM radio prijemnik TR-41C. To je kineski proizvod uvezen preko danske uvozno-distributerske tvrtke Denver Electronics A/S (Inter Sales A/S). Tvrtka Denver je osnovana 1990. godine i poslovanje je započela uvozom RTV uređaja iz zemalja Dalekog istoka, uglavnom iz Kine. S vremenom je proširila uvoz na gotovo svih vrsta uređaja iz područja audio i video potrošačke elektronike. Denver opskrbljuje lance supermarketa te trgovine sa kineskom RTV i drugom potrošačkom elektronikom u većem broju evropskih zemalja.

 

 

Radio prijemnik Denver TR-41C kod nas se prodavao od prije desetak godina po cijeni oko 140 kn. Bio je dostupan u šest različitih boja. To je vrlo jednostavan mali prijenosni FM prijemnik koji može raditi na baterije ili preko mrežnog adaptera. Osim kontrola za jačinu zvuka i biranje postaja opremljen je još samo utičnicom za slušalice (PHONES) i utičnicom za dovođenje nekog vanjskog audio signala (AUX IN) ukoliko želimo uređaj koristiti kao pojačalo.

 

Neuobičajeno je da isti uređaj koristi različite napone za interno baterijsko napajanje (9 V) i vanjsko istosmjerno napajanje preko mrežnog adaptera (6 V). Očito unutar uređaja mora postojati neki regulator napona da izjednači ta dva napona na nominalni napon napajanja, no ostaje pitanje zašto ugrađivati dvije dodatne baterije (6 x 1,5 V) ako uređaj može raditi i na 6 V (4 x 1,5 V).

 

Vlasnik se žali na potenciometar za glasnoću koji prekida i krči. Međutim, kod mene je testiranje potenciometara pokazalo da radi normalno. Moguće da je u kućište potenciometra upala kakva prljavština koja povremeno remeti njegov rad pa ćemo otvoriti kućište da vidimo o čemu se radi.

 

Prijemnik se bazira na tri tiskane pločice: na jednoj su elementi FM prijemnika, na drugoj je regulator napona i audio pojačalo, a na trećoj je DC konektor za vanjsko napajanje sa filtrom.

 

FM prijemnik baziran na integriranom krugu CD2003F. Potrebno je svega nekoliko jednostavnih vanjskih komponenti da se sa ovim integriranim krugom kompletira funkcionalan prijemnik.

 

Integrirani krug 2003 već smo opisali u objavi Projekt “Osciloskop Clock Radio”. Isti sadrži praktično sve sklopove superheterodinskog analognog AM/FM prijemnika. Potrebno mu je dodatni samo vanjske titrajne krugove za AM/FM tuner te keramički filtar 455 kHz za AM MF i dva keramička filtra 10,7 MHz za FM MF i FM detektor. Radi na naponu napajanja 1,8 – 7 V (15 mA). U našem slučaju AM krugovi se ne koriste što dodatno smanjuje broj potrebnih vanjskih komponenti.

 

 

Riječ je o svojedobno vrlo popularnom čipu kojeg je više proizvođača proizvodilo u više inačica (TA2003P, TA2003F, TA8164P, KA2297D) i koji je ugrađivan u različite tipove uglavnom malih kompaktnih prijenosnih radio prijemnika različitih proizvođača u razdoblju od druge polovice 1990-tih do početka 2010-tih godina. Također, razvijeno i nekoliko KIT kompleta za samostalnu gradnju AM/FM prijemnika baziranog na tom čipu.

 

 


 

Slijedeća tiskana pločica sadrži krugove regulatora napona napajanja i audio pojačalo sa integriranim krugom NS8002.

 

Prema oznaci na integriranom krugu NS8002 naš primjerak radio prijemnika datira vjerojatno iz 2014. godine.

 

Audio pojačalo 8002 radi na napajanju u opsegu 2,2 – 5,5 V i na 5 V je u stanju isporučiti maksimalno 3 W izlazne snage na opterećenju 3 Ω. U našem slučaju opterećenje (zvučnik) je impedancije 8 Ω, a tu pojačalo može dati 1,8 W izlazne snage. Sam integrirani krug 8002 sadrži dva operacijska pojačala koja rade u mosnom spoju (bridged mode). Zvučnik je ovdje vezan na izlaze operacijskih pojačala, odnosno nije jednim krajem na masi kako je to uobičajeno kod standardnih (single-ended) pojačala. Pojačalima u bridged modu postiže se puno veće pojačanje i nije potreban izlazni kondenzator za odvajanje istosmjerne komponente napajanja kroz zvučnik. Danas se za slične uređaje sve više koriste integrirana pojačala u D-klasi koja imaju vrlo visoku učinkovitost (preko 90%) te se vrlo malo zagrijavaju (ne trebaju im hladnjaci) i troše malo struje tako da se uz još niže napone napajanja postižu još veće izlazne snage.

Što se tiče pojačala, na pločici je utičnica za spajanje slušalica koja u tom slučaju automatski isključuje zvučnik, te utičnica za dovođenje audio signala na pojačalo iz nekog vanjskog audio izvora (npr. mp3 plejera) pri čemu se radio isključuje i uređaj služi samo kao pojačalo.

Na ovoj pločici su također i elementi regulatora napajanja koji se bazira na tri tranzistora. Naime, CD2003F radi u opsegu 1,8-7 V, a NS8002 radi u opsegu 2,2-5,5 V. Napajanje dakle ne smije premašiti 5,5 V, a mi imamo baterijski izvor od 9 V i vanjski DC izvor od 6 V. Regulator je podešen tako da oba napona snižava na sigurnih 5,2 V. Jedan tranzistor je senzorski za 9 V, drugi za 6 V, a treći izlazni tranzistor snage radi kao regulator u serijskom spoju sa napajanjem. Iz svega ovoga i dalje ne vidimo razlog zašto se koristi baterijsko napajanje 6 x 1,5 V, umjesto 4 x 1,5 V jer bi prijemnik posve dobro radio čak i sa četiri punjive baterije 4 x 1,2 V. Moguće da je kućište bilo početno dizajnirano za neku drugu shemu prijemnika kojem treba napajanje 9 V pa se kasnije nije htjelo komplicirati s objašnjenjima u korisničkim uputama zašto dvije baterije nije potrebno stavljati.

 


 

Na trećoj pločici je samo utičnica za uvođenje vanjskog DC napajanja i mali EMI, RFI ili noise filtar koji sprječava prodor visokofrekvencijskih smetnji sa SMPS mrežnog ispravljača na radio prijemnik i obrnuto.

 

Ovakav filtar ne pruža nikakav otpor prolasku istosmjernog (DC) napona napajanja, no preko kondenzatora kratko spaja i preko zavojnica prigušuje izmjenične visokofrekvencijske napone u oba smjera.

 

 


 

Sada se možemo vratiti na naš potenciometar. Kao što vidimo riječ je o relativno kvalitetnom linearnom potenciometru otpora 50 kΩ u zatvorenom metalnom kućištu.

 

Testirali smo “glatkoću” njegovog rada na nekoliko načina i nismo uočili neke probleme u radu. No, mušterija je uvijek u pravu pa idemo ipak otvoriti ovaj potenciometar da vidimo ima li kakvih prikrivenih problema.

 

Potenciometar je iznutra posve čist, jedva su vidljivi tragovi nekog početnog habanja otpornog sloja, klizači su napravljeni kvalitetno sa 5 nezavisnih četkica. Takav potenciometar ne bi trebao stvarati probleme, no svejedno smo ga nježno očistili i premazali finim slojem kontakt spreja.

 


 

Nakon svega ovoga radio prijemnik naravno radi isto kao i prije. No u kasnijem razgovoru sa vlasnikom, zapravo sam shvatio da njegov opis kvara nije bio posve točan. Problem sa tim prijemnikom je zapravo u teškom namještanju prijemne frekvencije, a vlasnik je sve to povezao sa uobičajenim problemom krčanja i prekidanja potenciometra za glasnoću.

Naime, kod ovakvih jeftinih analognih prijemnika koji su opremljeni jednim malim gumbom za biranje postaja izravno pričvršćenim na osovinu promjenjivog kondenzatora ne možemo očekivati neku veliku selektivnost prijema. Već pomak gumba za 1 mm uzrokuje promjenu frekvencije za nekoliko desetaka kHz i koliko god imali fin dodir teško ćemo uspjeti namjestiti prijemnik na točnu frekvenciju odašiljača. Posebno je problem ako želimo uhvatiti neku slabiju (udaljeniju) postaju dok se odmah uz nju nalazi neka jača postaja. Niti je ovaj prijemnik toliko selektivan niti mi možemo biti toliko precizni da namjestimo takvu postaju na čist i stabilan prijem. Ovo je jednostavni jeftini prijemnik opremljen malom antenom i malom skalom te kao takav namijenjen za hvatanje nekoliko jačih FM postaja. Ukoliko se nalazimo u području sa slabim FM signalima ili u području pretrpanom FM odašiljačima raznih jačina, onda ćemo sa ovakvim prijemnikom za većinu postaja uvijek imati loš i nestabilan prijem.

Proveli smo jedno popodne zabavljajući se sa još jednim od milijune modela malih portabl FM prijemnika, ponešto smo naučili o tehnologiji konstrukcije takvih prijemnika, a ponešto smo i naučili vlasnika o tehničkim mogućnostima istih. Zaključak nakon svega je vrlo jednostavan: Koliko para – toliko muzike 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.