Mjerač otpora izolacije Iskra MA 2022


Danas je nabavljen mjerač otpora izolacije Insulation tester MA 2022 slovenskog proizvođača Iskra iz 1960-tih godina. Tvrtka ISKRA vuče korijene iz 1946. godine te je i danas prisutna na tržištu. Kroz čitavo razdoblje postojanja nudi širok spektar proizvoda iz područja elektronike, elektrotehnike, telekomunikacija, energetike, automatizacije i tome srodnih proizvodnih grana.

 

 

Do sada smo već opisali nekoliko mjerača otpora izolacije (megaommetar). To su bili instrumenti sa kvocijentnim (logometarskim) mjernim sistemom i ručnim induktorom mjernog napona iz 1950-tih godina (Evershed & Vignoles MEGGER 5G/152, EKA ISOLEKA M126, Metra Blansko MEGMET 1000 V), zatim smo imali jedan nešto drugačije izvedeni mjerač sa standardnim mjernim sistemom sa jednim zakretnim svitkom i ručnim induktorom također iz 1950-tih godina (Metrawatt J5000), te jedan megaommetar sa elektronskim cijevima iz 1960-tih godina (Iskra MA 2072). Na kraju smo opisali dva nešto naprednija tipa mjerača otpora izolacije koji uključuje tranzistorski generator stabilnog mjernog napona, a sam mjerni sistem je standardni sa jednim zakretnim svitkom (Iskra MA 2025, Iskra MA 2026). Mjerač otpora izolacije Iskra MA 2022 također spada u posljednju kategoriju mjerača sa tranzistorskim oscilatorom mjernih napona, a radi se o jednom od prvih takvih instrumenta proizvedenim u domaćim tvornicama (druga polovica 1960-tih godina).

S obzirom da smo u navedenim objavama opisali sve što se tiče mjerenja izolacije ovdje ćemo se bazirati samo na specifičnostima našeg uređaja MA 2022.

Za Insulation tester MA 2022 nemamo nikakvih podataka no s obzirom na natpis očito je ovdje riječ o inačici namijenjenoj za izvoz. Vidimo da instrument ima četiri mogućnosti mjerenja:

  • mjerenje istosmjernog ili izmjeničnog napona do 500 V u tri mjerna opsega (20V, 100V, 500V)
  • mjerenje otpora do 5 kΩ ispitnim naponom 20 V
  • mjerenje otpora izolacije do 5 MΩ ispitnim naponom 100 V
  • mjerenje otpora izolacije do 50 MΩ ispitnim naponom 500 V

 

Mjerenje istosmjernog ili izmjeničnog napona vrši se izravno, dok je za mjerenje otpora potrebno pritisnuti taster sa bočne strane kako bi se uključio ispitni napon i krug ommetra. Ova dvostruka funkcija (mjerenje napona i otpora) ima svoju cijenu pa je taster prilično složen i istovremeno preklapa devet veza. Uobičajeno se kod ovakvih instrumenta tasterom preklapa samo jedna veza kojom se uključuje napon za pogon oscilatora mjernog napona.

Na našem primjerku instrumenta je očito došlo do mehaničkog oštećenja dijela tiskane pločice oko tastera što se netko već potrudio pokrpati kratkospojnicima.

 

 

Na strani elemenata nalazimo dva PNP germanijska tranzistora AC 550 koji rade u oscilatoru izmjeničnog mjernog napona, a osim njih izbrojali smo još 12 silicijskih dioda. Tri su zener diode za 8 V tipa OA126-8, a ostalo su signalne diode opće upotrebe tipa OA 128 (x1) i OA 132 (x8). Također se ističe tinjalica Elesta ES11 za ograničenje napona na cca 100 V. Većina ovih elemenata nalazi se u krugu oscilatora (DC/AC pretvarača) stabiliziranih izmjeničnih napona 20, 100 i 500 V, a dio dioda rade kao ispravljači izmjeničnog napona za mjerni instrument.

Čini se da ni kućište za baterije nije originalno, pa možemo samo pretpostaviti da bi napajanje trebalo biti 6 V. Opće stanje pločice i elemenata je takvo da ovaj instrument nećemo priključivati na napajanje.

 

Bolji pogled na elektroničke elemente i 9-polni taster za prebacivanje iz funkcije voltmetra na funkciju ommetra.

 

Klasa točnosti 1,5 dovoljna je za ovu vrstu instrumenta. Cilj mjerenja otpora izolacije nije pronaći preciznu vrijednost toga otpora, nego utvrditi da li je otpor u očekivanim granicama i da li ostaje postojan tijekom daljnjih redovnih kontrola. Također i voltmetar ovdje služi za kontrolu standardnih pogonskih istosmjernih (baterije, akumulatori), izmjeničnih (transformatori)  i mrežnih napona gdje su tolerancije od nekoliko postotaka uglavnom prihvatljive.

 


Naš primjerak mjerača otpora izolacije MA 2022 očito je tijekom svojeg radnog vijeka bio prilično eksploatiran, a u više navrata i popravljan, modificiran te prilagođavan. Sada zaslužuje neko mirnije razdoblje i ne želimo ponovno naponski šokirati njegove preko pola stoljeća stare komponente, lemne spojeve i mehaniku tipkala. Neka odmara u miru, zaslužio je 🙂

 

 

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.