Busch Electronic Experimentier System 7000


Danas je nabavljen set za edukativno sastavljanje elektroničkih sklopova naziva Electronic Experimentier System 7000, proizvod njemačke tvrtke Busch iz 1988. godine.

 

 

Tvrtka Busch osnovana je 1955. godine i u početku se bavila proizvodnjom i prodajom pirotehničkih sredstava. Dvije godine kasnije Busch odustaje od pirotehnike i prebacuje se na proizvode od plastike. U početku su se radili sitni dijelovi za proizvode drugih tvrtki, no ubrzo je Busch počeo razvijati vlastite proizvode orijentirane na plastične igračke, lutke, te modele i makete zrakoplova,  željeznica i automobila. Prve elektroničke eksperimentalne setove tvrtka Busch proizvela je 1976. godine, a vrhunac ovog razvoja bilo je lansiranje malog eksperimentalnog računala Microtronic 1981. godine. Tvrtka Busch danas nudi razne modele i diorame željeznica i automobila, te razne dječje igračke uključujući i one koje sadrže elektroniku (audio uređaji, voki-tokiji, kalkulatori i slično).

 

Setovi za edukativno ili eksperimentalno sastavljanje jednostavnih elektroničkih sklopova bili su vrlo popularni u 1980/90-tim godinama i proizvodilo ih je više tvrtki u različitim inačicama. Setovi bi obično uključivali nekoliko desetaka elektroničkih elemenata iz kojih se moglo sastaviti i do nekoliko stotina različitih elektroničkih uređaja. Povezivanje elektroničkih komponenti obično se vršilo žicama koje su pritiskale opruge ili kao u našem slučaju čepovi. Danas se za eksperimentalno razvijanje elektroničkih sklopova najčešće koriste softverski emulatori, a ukoliko se baš želi napraviti hardverski prototip onda se koriste posebne elektroničke eksperimentalne ploče (breadboard ili protoboard) gdje se elektronički elementi spajaju preko povezanih elastičnih kontaktnih vodova ugrađenih u samu ploču te po potrebi i uz dodatak vanjskih poveznih žica.

 

 

Tvrtka Busch je tijekom 1980-tih godina nudila više inačica eksperimentalnih setova sa oznakama od 2060 do 7000. Setovi su, osim elemenata koje vidimo na našem primjerku, sadržavali i NTC te foto-otpornike, zener, LED i IC diode, sijalice, releje, integrirane krugove (timer 555, operacijsko pojačalo, AM/SV prijemnik), gotove module poput FM/UKV prijemnika sa TDA 7000 i slično. Naš primjerak Busch-ovog seta više nije kompletan no prema izgledu prednje ploče vjerojatno se radi upravo o najjačem modelu s oznakom 7000. Iz tog seta moglo sastaviti preko 300 različitih elektroničkih sklopova.

 

Jednostavan način povezivanja elemenata unutar Busch elektroničkih setova. Povezne žice sa blankiranim krajevima umetnu se u metalne rupe (lijevo), a zatim se pritisnu uz metalne stjenke pomoću plastičnih čepova (desno).

 

Busch danas više ne proizvodi ovakve elektroničke setove, no slični edukativni elektronički kompleti dostupni su od drugih proizvođača. Ovakvi kompleti omogućuju jedan edukativan i eksperimentalan način učenja elektronike na praktičan i zabavan način te su svakako dobar odabir za uvođenje u svijet elektronike nekog mladog budućeg elektroničara 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.