FM/AM prijemnik Sanyo 9F-820 Calata


Danas je nabavljen džepni baterijski AM/FM radio prijemnik oznake 9F-820 Calata, proizvod japanske tvrtke Sanyo iz 1970-tih godina.

 

 

Tvrtku Sanyo Electric Co., Ltd. (San’yō Denki Kabushiki-gaisha) osnovao je 1949. godine japanski izumitelj i industrijalac Toshio Iue, nakon što je pokrenuo pogon za proizvodnju električnih svjetiljki za bicikle pogonjene dinamom. Već 1952. godine tvrtka Sanyo proizvela je svoj prvi radio prijemnik, a 1954. godine i prvu perilicu rublja. Ime tvrtke na japanskom jeziku znači “tri oceana”, što se odnosi na ambiciju osnivača da svoje proizvode prodaje širom svijeta, preko Atlantskog , Tihog i Indijskog oceana i ta ambicija ostvarena je krajem 1970-tih godina. Do tada je tvrtka već proizvodila različitu potrošačku elektroniku uključujući razne kućne audio, video i RTV uređaje. Početkom 1980-tih godina bilo je pokušaja plasiranja vlastitih PC-kompatibilnih računala (MBC-550). U 1970-tim godinama Sanyo je kupio američkog proizvođača Hi-Fi opreme Fisher Electronics, te je američka podružnica dobila naziv Sanyo Fisher Company. Veliki potres 2004. godine (Chūetsu) izazvao je znatna oštećenja Sanyo pogona za proizvodnju poluvodiča zbog čega je tvrtka pretrpjela velike gubitke. U planu restrukturiranja Sanyo se orijentira na energetsko tržište te masovno proizvodi klima uređaje, solarne panele i sustave, punjive baterije, baterije za hibridne automobile i slično. Također nastavlja proizvodnju aktualne potrošačke elektronike poput kamera, projektora i mobitela. Oporavak tvrtke ipak nije uspio te je do 2010. godine rasprodana drugim korporacijama, najvećim dijelom japanskom Panasonicu koji je robnu marku Sanyo nastavio koristiti na nekim svojim proizvodima.

 

 

Prijemnik Sanyo 9F-820 Calata je jedan od stotine modela malih baterijskih tranzistorskih FM/AM radio prijemnika kakvi su se masovno proizvodili od 1970-tih godina pa sve do 2000-tih godina. Takvi prijemnici imaju svega tri kontrole: sklopka za uključenje u kombinaciji sa potenciometrom za glasnoću, sklopka za odabir valnog područja (AM ili FM) i gumb za biranje radio postaja.

 

 

Za naš model nemamo nikakvu elektroničku shemu no riječ je o klasičnom dizajnu japanskog prijemnika sa 9 tranzistora i 4 diode, koji se načelno svi baziraju na vrlo sličnim shemama. Pet tranzistora radi u RF stupnjevima, a preostala četiri tranzistora su za NF (audio) pojačanje. Sklop je dizajniran tako da su gotovo svi tranzistori aktivni i kod AM i kod FM moda.

 

U originalu se prijemnik napaja preko četiri standardne AA baterije ukupnog napona 6 V. Vjerojatno su jednom te baterije bile zaboravljene u svom kućištu te je kiselina nagrizla kontakte na istom. Kompaktno kućište za četiri baterije je nekad bilo teško dobavljivo pa je prijašnji vlasnik ugradio jednostavni konektor za standardnu 9 V bateriju. Na bijeloj spužvici ispod feritne antene uočavamo jedan otpornik od 100 Ω koji je dodan da stvori pad napona sa 9 V na nominalnih 6 V.  

 

Generalno gledano radi se o superheterodinskom prijemniku sa jednim stupnjem ulaznog antenskog RF pojačanja te tri stupnja MF pojačanja kod FM i dva stupnja MF pojačanja kod AM prijema što je bio standard za komercijalne AM/FM prijemnike. Na taj način, bez obzira što se ne koriste keramički MF filtri, dobivamo dobru osjetljivost i selektivnost prijema na oba valna područja. AM i FM tuneri su samooscilirajući mješači sa jednim tranzistorom koji onda radi i kao lokalni oscilator i kao mješač.  Takve samooscilirajuće mješače smo već susretali i opisivali kod mnogih drugih sličnih prijemnika.

 

 

 

Ovdje zapravo najviše iznenađuje izvedba NF pojačala. Riječ je o pojačalu sa tri stupnja pojačanja gdje izlazni stupanj čini komplementarni par tranzistora (2SB187/2SD187). Zahvaljujući tome pojačalo je bez audio transformatora što je rijetkost za ovakve uređaje iz 1970-tih godina.

 

Bolji pogled na komponente NF pojačala. Svi otpornici su izvedeni Thick Film PCB tehnologijom, osim emiterskih otpornika izlaznog komplementarnog para tranzistora koji trebaju biti veće snage pa su izvedeni kao žičani otpornici (crne boje). Od ostalih elemenata jasno vidimo četiri NF tranzistora za tri stupnja NF pojačanja (zelene boje). Tu je zatim termistor (NTK, crvene boje) za stabilizaciju napona baze, odnosno za zaštitu izlaznih tranzistora od temperaturne reakcije (nagli porast struje pri zagrijavanju tranzistora).  Posebno je uočljiv izlazni kondenzator za blokadu istosmjerne komponente napajanjau audio signalu koji se dovodi na zvučnik. Ovaj kondenzator je proizvod japanske tvrtke Rubycon, specijalizirane za proizvodnju različitih kondenzatora, koja je i danas prisutna na tržištu. Oznaka koju vidimo na kondenzatoru R-C 9188 je poseban način označavanja elektroničkih komponenti prema Sanyo specifikaciji i sama po sebi ne govori ništa o vrijednosti kondenzatora. S obzirom da se preko ovog kondenzatora vodi izlazni audio signal isti mora biti dobre kvalitete, a vrijednost najviše ovisi o snazi pojačala te se kreće u rasponu od nekoliko desetaka mikrofarada do nekoliko tisuća mikrofarada.

 

Druga stvar koja konstrukciju prijemnika Sanyo 9F-820 čini specifičnom je posebna izvedba otpornika. Kao što vidimo na slikama, gotovo svi otpornici izvedeni su tehnikom nanošenja grafitnog otpornog sloja izravno na površinu tiskane pločice. Ova tehnologija se u engleskoj terminologiji naziva Thick Film Resistors PCB, Printed Carbon Resistor PCB ili Carbon Ink Resistor PCB i uobičajena je kod izrade potenciometara. Međutim, doista rijetko možemo naići na tiskanu pločicu gdje su svi fiksni otpornici specifičnog sklopa izrađeni na ovaj način, a posebice nešto takvo ne bi očekivali na komercijalnom radio prijemniku iz 1970-tih godina. Vjerojatno se ovime željelo ubrzati i pojeftiniti proizvodnju ovog uređaja zbog manjeg broja diskretnih elemenata koje je potrebno lemiti na pločicu. Ušteda u prostoru kao što vidimo nije značajna i bez problema bi na pločicu stali i klasični otpornici.

 

Bolji pogled na tuner i druge RF komponente prijemnika. Na slici lijevo, pored kombiniranog promjenjivog kondenzatora za biranje postaja, uočavamo dosta neuobičajenu izvedbu trimer kondenzatora sa vijčanim završecima. Na slici desno vidimo dvije diode 1S 188 u krugu FM ratio detektora i još jednu diodu istog tipa za AM demodulaciju.

 

 

FM/AM prijemnik Sanyo 9F-820 Calata na prvi pogled djeluje kao jedan posve običan, neugledan i pohaban stari džepni tranzistorski prijemnik koji je odavno izgubio bilo kakvu uporabnu vrijednost. Pa ipak, iako sadrži svega 9 tranzistora, ovaj prijemnik glede svoje osjetljivosti i selektivnosti uopće ne zaostaje za bilo kojim današnjim džepnim prijemnikom baziranom na nekom specijaliziranom integriranom krugu. Treba istaći i to da je ovaj gotovo 50 godina star uređaj bez greške proradio čim smo mu stavili novu bateriju. Jedino oštećenje se zapravo odnosi na pohabanost kućišta, koje se uslijed čestih otvaranja sada više ne može dobro zatvoriti. Naime, za zamjenu baterija potrebno je otkopčati cijelu zadnju stranu kućišta što s vremenom dovede do oštećenja plastičnih kopči, naravno ne toliko zbog njihove loše kvalitete koliko zbog nasilnih pokušaja pogrešnog načina otvaranja istog.

Thick Film PCB otpornici pak je nešto što ovaj model prijemnika svakako izdvaja iz mora sličnih uređaja, no serviseri vjerojatno nisu bili sretni činjenicom što za nijedan takav otpornik nema ispisane nazivne vrijednosti kao uostalom ni za neke druge pasivne komponente označene samo Sanyo tvorničkom šifrom. Glede toga, moguće je da su se uz ovaj prijemnik isporučivale i korisničke upute sa električnom shemom, no ako to i nije bio slučaj uz uređaj se svakako dobila lijepo dizajnirana crna kožna torbica čime je isti dizajnerski i praktično podignut na jednu još višu razinu 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.