TENS stimulator Electrotone Pulse


Danas je nabavljen TENS elektrostimulator oznake Electrotone Pulse. Objektivan članak o ovom obliku elektrostimulacije možete pročitati na stranici O blogu, a vrlo sličan uređaj opisali smo u objavi Elektrostimulator ITO TENS 120Z. Ukratko, ovo je još jedan od tisuće međusobno vrlo sličnih kućnih uređaja za elektrostimulaciju mišića proizveden u Kini po narudžbi nekih od tisućeuvoznika i distributera artikala iz područja kozmetike, dodataka prehrani, medicinskih pomagala, osobne njege i tome slično.

 

 

Većina TENS uređaja pa tako i naš Electrotone Pulse generiraju serije (cikluse, pakete) kratkotrajnih impulsa u nekom podesivom vremenu trajanja, u podesivim razmacima i podesive amplitude. Prema podacima koje smo uspjeli naći na Internetu tehnički podaci za naš uređaj su slijedeći:

  • širina impulsa (trajanje kontrakcije): 160 µs
  • frekvencija ponavljanja impulsa: 40 Hz
  • trajanje jednog ciklusa: 0,2 – 1,3 s
  • trajanje pauze između ciklusa: 0,5 – 1,2 s
  • amplituda impulsa: 320 V bez opterećenja, 180 V na otporu 10kΩ, 60 V na otporu 1 kΩ
  • napajanje uređaja je preko baterije 9 V, a potrošnja struje je 50 mA
  • dimenzije uređaja su 115x60x42 mm, a težina je 100 grama bez baterije

Prvo ćemo osciloskopom provjeriti točnost ovih podataka.

 

Prikaz jednog impulsa na izlazu iz oscilatora i na izlazu iz transformatora. Širina impulsa je oko 180 µs, amplituda na izlazu oko 370 Vpp bez opterećenja što približno odgovara specifikacijama.

 

Prikaz slijeda impulsa na izlazu iz oscilatora i na izlazu iz transformatora. Frekvencija je oko 40 Hz što odgovara specifikacijama. 

 

Prikaz opsega rada LENGHT i INTERVAL kontrola. Trajanje ciklusa se može podesiti u opsegu 0,18 – 1,12 sekundi, a trajanje pauze u opsegu 0,32 – 0,93 sekunde što je također vrlo blizu specifikacijama.

 


 

 

Uređaj se bazira na dva dobro poznata integrirana kruga 555, konkretno HA 17555 proizvođača Hitachi. Oba 555 su spojena kao astabilni multivibratori za generiranje neprekidnog slijeda pravokutnih impulsa.

Prvi 555 generira impulse podesivog vremena trajanja 0,2 – 1,3 sekunde i podesivog vremena pauze između njih 0,5 – 1,2 s. Kako bi se dobila neovisnost regulacije vremena trajanja impulsa (MARK) i pauze (SPACE) izlaznog signala koriste se regulacijski krugovi preko suprotno polariziranih dioda, gdje jedna propušta struju samo za vrijeme pražnjenja, a druga samo za vrijeme punjenja kondenzatora u RC krugu. Dobiveni signal iz prvog 555 služi za kontrolu uključivanja i isključivanja drugog 555 preko RESET pina. Dioda kod drugog 555 služi za skraćivanje vremena punjenja kondenzatora kako bi MARK širina bila što uža i time se dobili kratkotrajni impulsi širine 160 µs i frekvencije 40 Hz.

Pogonski stupanj (driver) za primar transformatora izveden je na specifičan način. Izlazni impulsi iz drugog 555 pojačavaju se preko dva tranzistora KSP2222A u Darlingtonom spoju, a isti se napajaju preko trećeg tranzistora KSP2222A. Ovaj treći tranzistor se kontrolira signalom iz prvog 555 preko potenciometra za jačinu. Time je pojačalo isključeno za vrijeme trajanja pauze (SPACE) i radi samo u vremenu kada se generiraju izlazni impulsi (MARK). Potenciometrom se preko tranzistora regulira napon za pojačalo tako da je ovime maksimalno racionalizirana potrošnja struje (baterije) i opterećenje izlaznih pojačala.

Kao naponski transformatori se koriste standardni mali audio transformatori koji amplitudu ulaznog impulsnog napona podižu na cca 320 V. Primari transformatora su za suprotni smjer napona premošteni zaštitnim diodama kako bi se kratko spojio negativni napon nastao uslijed samoindukcije, koji bi mogao uništiti tranzistore.

 


 

Ovaj TENS uređaj je za razliku od mnogih drugih ipak konstruiran da barem teoretski može i funkcionirati, odnosno izazivati neke mišićne kontrakcije. Ovo se može zahvaliti visokom izlaznom naponu, ali gdje uz ograničenu struju i činjenicu da se radi o impulsima vrlo kratkog trajanja isti nije opasan po život. Također, ako dođe do bilo kakvog kvara na uređaju isti ne bi trebao generirati neki drugi oblik napona koji bi eventualno bio opasan po život.

No, tržišni standardi, norme i propisi jedan takav uređaj koji generira napon od 320 V i koji se izravno dovodi preko elektroda na kožu nikako ne mogu kategorizirati kao posve bezopasan. Tko zna što bi se dogodilo da netko elektrode spoji na primjer na jezik ili tko zna gdje bi već to nekom korisniku moglo pasti na pamet. Stoga su neke norme vjerojatno zabranile slobodnu prodaju ovakvih uređaja za neprofesionalne korisnike. Trgovci pak su taj problem jednostavno zaobišli na način da su počeli proizvoditi TENS uređaje bez visokog napona, odnosno bez izlaznih pojačala i transformatora. Bez obzira na činjenicu što su takvi uređaji time čak i teoretski postali posve beskorisni, oni se i dalje nekako uspijevaju prodavati po cijenama i 1000% većima od stvarne proizvodne cijene. Važna je dobra reklama, nekoliko lažnih profila zadovoljnih i izliječenih korisnika, a stvarnih pacijenata koji ne žale novac da si nekako olakšaju zdravstvene tegobe će uvijek biti. Dovoljno je navesti činjenicu da liječenje strujama traje sada već najmanje 100 godina i za to vrijeme se razvilo na desetke ako ne i stotine fantastičnih i jednako tako posve nepotvrđenih ideja kako različite struje mogu dijagnosticirati i liječiti apsolutno sve bolesti i zdravstvene tegobe. Pacijent, ako duboko vjeruje u te ideje, možda čak i poboljša svoje opće stanje. Naime, placebo efekt je fenomen koji u nekim slučajevima dokazano pomaže, pa makar bio potaknut i eto nekom ovakvom čarobnom elektroničkom kutijicom 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.