Masažer Lanaform Relax Mass


Danas je dobiven na popravak električni masažer za leđa Relax Mass, sa potpisom belgijskog distributera opreme i preparata za wellness, njegu i ljepotu Lanaform. Masažer je naravno proizveden u Kini, na tržištu je oko deset godina te ga možete kupiti i danas po cijeni cca 100 eura.

 

 

Relax Mass je konstruiran kao masažna navlaka za sjedalo. Opremljen je sa dvije rotirajuće masažne glave koje se kreću gore dolje uzduž leđa i sa svojevrsnim vibracijskim masažerom ugrađenim u sjedalo. Naš Relax Mass je prestao sa radom u leđnom dijelu sa rotirajućim glavama, dok su vibracijsko sjedalo i sam kontroler (upravljač) i dalje u funkciji.

 

Električni prekidači jednostavne su konstrukcije, no elastični kontaktni limići sigurno će tijekom vremena izgubiti elastičnost i moguće popucati.

 

Skinuli smo navlaku sa leđnog dijela masažera i time se dobiva dostup do upravljačke elektronike i masažne glave sa elektromotorom. Sistem rada je vrlo jednostavan. Duž trake po kojoj se kreće masažna glava postavljeni su električni prekidači (mikrosklopke) koji kontrolnoj elektronici daju informaciju o poziciji glave. Time je omogućena kontrola kretanja glave samo u donjem dijelu, samo u gornjem dijelu ili duž cijele dužine leđa.

 

Debela crvena i crna žica izravan su dovod napajanja na elektromotor. Iako je napon od 12 V prisutan, ne teče nikakva struja što znači da je elektromotor u prekidu.

 

Kod testiranja smo primijetili da se čuje rad releja koji uključuje elektromotor. Također, voltmetrom smo potvrdili da na elektromotor dobiva napon od 12 V no on se ne pokreće. Sve upućuje na neispravan elektromotor, no moguće da je i došlo do blokade zupčanika. Stoga smo izmjerili i struju kroz elektromotor. Ukoliko teče neka veća struja (cca 0,5 A) to znači da je elektromotor električki ispravan ali je u blokadi. U našem slučaju ne teče nikakva struja što znači da je elektromotor električki u prekidu. Na kraju smo mjerili i otpor koji je iznosio oko 12 kΩ. Iako bi po logici trebala teči struja čim postoji otpor, ovdje je riječ o nekom prelaznom otporu (zaostale čestice grafita i slično) koji se prekida pri jačoj struji. Ovakvi elektromotori ne bi trebali pokazivati omski otpor veći od nekoliko oma.

 

Nakon skidanja gornjeg plastičnog dijela kućišta dobivamo pristup kontrolnom elektroničkom modulu i mehanizmu vođenja rotirajućih glava.

 

Upravljačka elektronika je u našem slučaju ispravna. Integrirani krug nema oznaka, no vjerojatno se radi o nekom logičkom krugu.

Da bi došli do elektromotora treba rastaviti čitav mehanizam vođenja i okretanja rotirajućih masažnih glava.

 

Zupčanici, iako plastični, još uvijek su u vrlo dobrom stanju.

Istosmjerni (DC) elektromotor za napon 12 V. Lako se rastavlja uklanjanjem dva vijka.

 

Rotor i stator elektromotora su u vrlo dobrom stanju. Ispravan elektromotor pokazuje omski otpor 1,7 Ω i u praznom hodu troši 220 mA struje.

 

Grafitne četkice, bakrene pletenice i opruge čine sistem uvođenja napona na kontakte kolektora elektromotora. 

 

Primjećuje se da su četkice vrlo neravnomjerno istrošene. Kontaktni dio na obje četkice je istrošen pod nekim kutom umjesto potpuno okomito kako bi trebalo biti kod četkica koje dobro naliježu na kolektor elektromotora. Razlog ovome je vjerojatno taj što su dovodne bakrene pletenice zapele za male izbočine na plastičnoj vodilici četkica, pa opruge nisu mogle ravnomjerno (posve okomito) pritiskati četkice na kolektor. Ovo je napravljeno namjerno, jer se time želi spriječiti da se četkice potroše do kraja i da bakrena pletenica ili opruga počinju strugati po kolektoru.

Četkice su dimenzija 4×6 mm (duljine oko 10 mm) i u ovom trenutku nemam takvih za zamjenu. No ipak, u našem slučaju su četkice još daleko od maksimalne istrošenosti. Stoga sam ih poravnao tako da pletenice ne zapinju i da same četkice dobro nasjedaju na kolektor. Takve kakve jesu ove četkice mogu sigurno raditi još podosta vremena, no svakako ću ih zamijeniti čim uspijem nabaviti nove.

 

Naravno da u svojoj radioni čuvam razne četkice elektromotora koje se pojave kao višak, no naravno da kad zatrebaju (gotovo) nikad nema one pravih dimenzija.

 

Vlasniku njegov masažer pomaže kod bolnih leđa pa nije bilo razloga da ga ne pokušamo popraviti. No i na ovom primjeru vidjeli smo nerazmjer u cijeni i kvaliteti čim su u pitanju uređaji i aparati vezani uz medicinu, zdravlje i njegu tijela općenito. Ovaj masažer se u početku prodavao po cijeni 250 eura da bi mu sada cijena pala na 100 eura. No u njega nije ugrađeno ništa što bi opravdalo čak i sadašnju nižu cijenu. Umjesto običnih svinutih elastičnih limova mogle su biti ugrađene kvalitetne kontaktne sklopke, umjesto komplet plastične mehanike mogli su se ugraditi neki metalni dijelovi, a i sam okvir (armatura, kućište) izrađeno je od jeftine tanke plastike. Stoga ovaj uređaj ni po čemu ne odskače u kvaliteti, robusnosti i pouzdanosti od bilo kojeg drugog uređaja široke potrošnje. No, čim se nešto prodaje i reklamira kao korisno za zdravlje, cijena se odmah višestruko multiplicira. Istina je da zdravlje nema cijenu, no ako se cijena već mora odrediti, onda neka barem bude realna 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 thoughts on “Masažer Lanaform Relax Mass

  • Nenad

    Molim Vas gdje možemo dati na popravak Lanaform relax mass, ne reagira upravljač
    Prvotno je otišao đek na kabelu i nakon što smo direktno spojili žice više daljinski ne funkcionira

    • crowave Post author

      To nisu komplicirane naprave pa bi vjerojatno svaki elektroničar mogao naći gdje je problem. Popravak je već druga stvar, ako je nešto potrgano u mehanizmu ili je neispravna neka teško nabavljiva komponenta, onda je i mogućnost/isplativost popravka upitna. Mogu pogledati ako ste gdje blizu (besplatno, bez obaveze), javite mi se na email elektronika@crowave.com za podatke.
      lp, Ljubomir