Color LCD TV prijemnik Intervision TV-4300 (Casio TV-430)


Danas je nabavljen mali džepni kolor LCD TV prijemnik sa oznakom Intervision TV-4300. Riječ je o LCD TV prijemniku TV-430 japanske tvrtke Casio iz 1990. godine kojeg je njemački trgovački lanac Photo Porst (najviše poznat po trgovinama foto opremom) prodavao pod svojom robnom markom Intervision.

 

 

Tvrtka Casio vuče korijene iz 1946. godine kada je tokar Tadao Kashio osnovao vlastiti obrt za izradu mehaničkih dijelova mikroskopa pod nazivom Kashio Seisakujo, u Mitaka, Tokio. Tokarska radionica ostvarila je prvu veću dobit izumom držača cigareta postavljenog na prsten kako bi radnik mogao pušiti i dok je radio svoj posao. Kapital ostvaren ovim malim proizvodom od sredine 1950-tih godina  je usmjeren za razvoj nove vrste kalkulatora. Cilj je bio unaprijediti postojeće mehaničke i električne kalkulatore tako da se umjesto sistema zupčanika koji su se pogonili ručno ili preko elektromotora koriste elektromagneti (solenoidi, releji). Prvi takav uspješan kalkulator Tadao Kashio dovršio je 1954. godine i to je bio prvi japanski elektromehanički kalkulator. Tijekom 1957. godine konstruiran je model 14-A, prvi potpuno električni kompaktni kalkulator na svijetu koji se temeljio na tehnologiji releja te je u lipnju te godine osnovan Casio Computer Co., Ltd. Tijekom 1974. godine Casio je proizveo svoj prvi ručni sat sa funkcijom automatskog kalendara Casiotron. U 1980-tim godinama Casio je počeo proizvoditi jeftine elektroničke klavijature (sintesajzere) i džepne LCD TV prijemnike, a od 1995. godine digitalne fotoaparate, mobitele, džepna računala i drugo. Tvrtka Casio danas proizvodi širok raspon potrošačke elektronike što uključuje satove, kalkulatore, elektroničke klavijature, digitalne kamere, registar blagajne, prijenosna i mini računala te PDA i databank uređaje, mobilne telefone, elektroničke rječnike, elektroničke igre, računalne pisače, prijenosne televizore i slično.

Prvi prijenosni crno-bijeli LCD televizor Casio je predstavio 1983. godine (TV-10) i to je tada bio najmanji džepni TV prijemnik na svijetu. Tijekom 1992. godine Casio je predstavio i svoj prvi kolor džepni LCD TV prijemnik CV-1 koji je tada opet bio najmanji najlakši kolor TV prijemnik na svijetu. Imao je TFT LCD displej dijagonale 1,4″ (35 mm), vanjske dimenzije 60x70x24 mm i težinu od svega 90 grama bez baterija. Međutim, nije imao ugrađenu antenu i zvučnik.

 

 

Do sada smo opisali dva slična džepna TV prijemnika (Roadstar LCD-2201 i Casio TV-100CA) gdje zapravo teško pronalazimo bilo kakve tehničke podatke vezane uz ugrađeni LCD ekran. Jasno je da su to sve redom prve generacije TN (TFT) LCD kolor displeja malih dimenzija (obično dijagonala između 40 i 65 mm) i male rezolucije, no točne podatke o broju (gustoći) piksela ili rezoluciji tih displeja nije moguće nigdje izvući. To je malo neobično jer kvaliteta TV slike izravno ovisi o veličini i rezoluciji LCD displeja. Činjenica je da su rezolucije tih displeja jedva dostizale polovicu maksimalne rezolucije TV slike u tadašnjem TV prijenosu (576×520)  pa su možda zbog toga proizvođači nerado isticali te podatke.

LCD na Intervisionu TV-4300 je dijagonale 2″ (51 mm) sa omjerom stranica 40:28 mm što bi odgovaralo filmskom IMAX standardu 1,43. Međutim, znamo da je omjer standardne TV slike kod nas bio 1,33 (4:3) što znači da bi ona na ovom displeju bila nešto razvučena po horizontali. Sakupio sam nekih pet džepnih LCD TV-a i svaki ima drugačiju dijagonalu i omjer stranica displeja što možda i ne čudi jer su japanci izvozili iste modele uređaja po čitavom svijetu i nisu ih mogli prilagoditi baš svakom standardu, barem što se omjera displeja tiče. Posve sigurno je da se onda i prikaz standardne TV slike na tim displejima razlikovao u pojedinim regijama ali sada više i nema smisla raditi neke usporedne testove.

 

 

I ovaj LCD TV se sastoji od dvije pločice na kojima su raspoređeni sklopovi prijemnika, a osnovni elementi istih su specijalizirani integrirani krugovi. Za ovaj uređaj nemamo nikakve podatke pa idemo vidjeti na kojim čipovima se bazira.

 

Na ovoj pločici je VHF/UHF tuner i tri integrirana kruga: M51348FP (MF pojačala i detektor za ton i sliku), M51403FP (PAL dekoder) i MSC1169 (generator upravljačkog napona za kontrolu tunera preko varikap dioda). Uočavamo kako su na pločici označene uloge svakog keramičkog filtra i vrijednosti napona na pojedinim točkama što svakako olakšava servis.

 


 

Na pločici sa displejom je audio pojačalo za zvuk (TA7368F), regulator napona za podešavanje intenziteta osvjetljenja LCD-a (BA10358) i još dva integrirana kruga za koje nismo mogli iskopati nikakve podatke. Riječ je svakako o namjenski dizajniranim i programiranim mikrokontrolerima japanske tvrtke Oki Electric Industry iz serije MSM63xx (MSM6347, MSM6362). MSM6347 je vrlo vjerojatno A/D pretvornik ulaznog analognog RGB signala slike te LCD driver. MSM6362 vjerojatno ima neku sporednu ulogu poput generiranja OSD prikaza ili slično.

 


 

Izbrojali smo cca 360×110 linija sa COF Timing Control čipova na LCD, pa pretpostavljamo da je to rezolucija displeja, svakako puno manja od rezolucije analogne TV slike od 576 točaka × 520 linija.

COF (Chip on Film) tehnika je tehnika površinske montaže čipova na TFT foliju displeja koji služe za vremensku kontrolu uključivanja, odnosno osvježavanja redom svakog pojedinačnog piksela (Timing Control). Na njih vodi mreža izvoda iz svakog pojedinačnog TFT tranzistora. U slučaju bilo kakve neispravnosti ovih čipova potrebno je zamijeniti čitav LCD. O ovome smo pisali u uvodnom dijelu u objavi TFT kolor LCD TV prijemnik i monitor JINKEDI.

 


 

Sada kad smo detektirali sve ključne elektronične komponente možemo nacrtati i blok shemu našeg Intervisiona TV-4300.

 

 

Ovaj naš primjerak Intervisiona TV-4300 je neispravan. LCD dobiva slabo pozadinsko osvjetljenje i neku jednoličnu mutnu zelenkastu obojenost, no osim toga nije moguće dobiti nikakvu dinamičnu sliku. U popravak se nećemo upuštati. Vjerojatno je prvo potrebno popraviti pozadinsko osvjetljenje jer ne reagira kontrola za svjetlinu, a to malo svjetla što daje CCFL lampa moguće nije dovoljno za prikaz slike. No za izostanak slike također može biti dovoljan i samo jedan loš spoj od stotine lemljenih kontakata LCD-a prema upravljačkim čipovima ili od spojeva samih čipova sa tiskanim vezama. Naravno, slika može izostati i ukoliko je neispravan praktično bilo koji čip osim tonskog dijela i audio pojačala za zvučnik.

Elementi su kao što se vidi sa slika lemljeni dvostrano, kontakti se nalaze na sve četiri površine pločica, a sama montaža istih ne dozvoljava previše manevra u nekom nasumičnom traženju kakvog prekida ili hladnog spoja. Kod ovakvih kompaktnih uređaja neki put se termičkom kamerom snimaju komponente na pločici ne bi li se uočilo pretjerano zagrijavanje neke komponente. Pretjerano zagrijavanje neke komponente (posebice integriranog kruga) najčešće ukazuje na njegovo djelomično ili trajno oštećenje. Međutim, komponenta ne mora nužno biti u kratkom spoju da bude neispravana, a pretjeranom zagrijavanju jedne komponente uzrok može biti neispravna neka druga komponenta tako da to svakako nije pouzdana metoda. Trebala bi nam dobra servisna dokumentacija ili barem detaljna dokumentacija za svaki pojedini integrirani krug kako bi mjerenjem napona i snimanjem signala preko osciloskopa mogli izolirati neko najvjerojatnije mjesto kvara.

Da je ovdje riječ o nekom specijalnom, jedinstvenom ili posebno skupom elektroničkom uređaju svakako bi dali sve od sebe da detaljnije izvedemo elektroničku shemu i pronađemo ključne mjerne točke za detekciju pojedinih očekivanih signala. Tu bi definitivno prvi korak bio snimanje RGB i sinkronizacijskih signala sa PAL dekodera. Time bi znali da li je greška u analognom TV dijelu ili kasnije u digitalizaciji signala za LCD. Međutim, ovdje je riječ o relativno starom uređaju koji se zadnjih desetljeća nije baš propisno skladištio, tako će svako rastavljanje, sastavljanje, odlemljivanje, zalemljivanje i općenito bilo koja manipulacija sa unutrašnjim komponentama nositi za sobom rizik od novih oštećenja. Primijetili smo da su se neke tiskane veze na foliji već počele odljepljivati i odvajati od iste, posebno one na folijskom konektoru koji spaja dvije pločice uređaja. Ovo čak može biti i neizbježna pojava (bez obzira na uvjete skladištenja) jer ni jedno ljepilo, mazivo ili komponenta općenito nema neograničeni životni vijek trajanja.

Nije da tražimo izgovore za ne popravak, ali ovaj uređaj je bolje sačuvati u njegovom izvornom obliku kao neki pokazni eksponat iz povijesti elektronike i TV tehnike, nego ga rasturiti pokušajima (improviziranih) popravka bez ikakve servisne dokumentacije. Na kraju krajeva, na ovom analognom televizoru se danas ionako više ne može ništa gledati, a nama je primarni cilj svega ovoga čisto upoznavanje sa dobrom starom elektronikom  🙂

 


 

Casio-TV100CA (1993.), Intervision TV-4300 / Casio TV-430 (1990.), Roadstar LCD-2201 (1998), Casio TV-1750 (1994), Citizen TC53 (1987).

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.