Diktafon Philips LFH 0097


Danas je nabavljen stolni kasetofonski diktafon LFH 0097, proizvod nizozemske tvrtke Philips s kraja 1970-tih godina.

 

 

Nizozemska tvrtka Philips osnovana je 1891. godine te je do danas prerasla u jednu od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju elektronike. Poslovanje je započela proizvodnjom električnih žarulja, a 1916. godine Philips je proizveo i svoju prvu rendgensku cijev. Od 1927. godine Philips započinje proizvodnju radio aparata, a zatim i elektronskih cijevi. U 1930-tim godinama tvrtka već proizvodi medicinsku rendgensku opremu, predstavlja svoj prvi TV prijemnik te pionirski električni aparat za brijanje sa rotirajućim noževima (Philishave). 1963. godine Philips uvodi standard za snimanje zvuka na audio kazetu – Compact Audio Cassette, koji postaje globalni prihvaćen, a 1970-te godine obilježio je inovacijama poput štednih žarulja, optičkih telekomunikacijskih sustava, optičkog diska LaserVision i vrlo uspješnog Compact Disc (CD) sustava razvijenog u suradnji sa tvrtkom Sony. Sa istom tvrtkom je krajem 1990-tih godina razvijen i DVD sustav, a oba standarda doživjela su globalni uspjeh i najbrže rastući proizvod za kućnu elektroniku u povijesti. Philips danas proizvodi širok i raznolik spektar komercijalnih i profesionalnih elektroničkih uređaja i komponenti.

 

Na donjoj strani, lijevo od naljepnica, uočavaju se dva okrugla čepića označena simbolom mikrofona i simbolom strelice. Ovo je pristup do potenciometara na tiskanoj pločici uređaja kojima se može podesiti osjetljivost mikrofona i brzina prematanja trake.

 

Philips LFH 0097 je kasetofonski diktafon koji omogućuje snimanje na mini kasete trajanja 2 x 15 minuta. Snimanje i reprodukciju je moguće kontrolirati preko tipki na samom uređaju i preko tipki na mikrofonu. Stoga je upravljanje kasetofonskim pogonom potpuno električno.

 

 

Uočavamo pomalo neobične oznake na pet tipki za upravljanje pogonom kasete. Dvostruke strelice kao i na većini kasetofona označavaju tipke za brzo prematanje trake unaprijed i unatrag, tipka “X” u kombinaciji sa tipkama za prematanje služi za brzo brisanje snimljenog sadržaja na kaseti, a tipka “T” služi sa snimanje telefonskih razgovora preko (analogne) telefonske linije. Široka plava tipka je STOP tipka. Primjećujemo da na samom uređaju zapravo nema PLAY i RECORD tipki, one su smještene na kućištu mikrofona.

Dva potenciometra pored tipki pogona koriste se kod reprodukcije, odnosno preslušavanja trake (skidanje transkripta razgovora). Prvi potenciometar služi za korekciju brzine trake, a drugi je za jačinu zvuka na ugrađenom zvučniku ili spojenim slušalicama.

 

 

 

Diktafon je opremljen sa mehanizmom indikacije preostale količine trake i mehanizmom ubacivanja markera na željena mjesta. Za markere se koriste posebne papirnate trake sa 15-minutnim skalama. Kako se troši traka tako se pomiče crvena kazaljka, a pomoću dvije tipke iznad skale može se na željene pozicije utisnuti odgovarajući marker kako bi se kasnije lakše našla pozicija nekog snimka na traci. Prvi marker se na papirnatu traku utiskuje ispod skale i može poslužiti za označavanje bitnih mjesta na snimku, a drugi marker se utiskuje iznad skale i može se koristiti za označavanje početka i kraja pojedinog snimka. Na kraju se na traku upiše datum i strana kasete na koju se odnosi te tako uz svaku snimljenu kasetu imamo traku sa označenim bitnim mjestima ukupne snimke što uvelike pomaže kod preslušavanja.

 

Crveni indikator pozicije trake (preostalog vremena snimanja) i jednostavan mehanizam za utiskivanje markera na papirnatu traju sa vremenskom skalom od 15 minuta (trajanje jedne strane kasete). Mogu se utisnuti dva markera, kraći ili duži, kojima se radi lakšeg kasnijeg preslušavanja može označiti početak ili kraj pojedinačne snimke (razgovora), važnija mjesta unutar same snimke i slično.

 

Priključnice za spajanje vanjskih dodataka: 1. spajanje nožne sklopke za pokretanje snimanja (ukoliko je praktično da su ruke snimatelja slobodne), 2. spajanje transformatora za telefonsku liniju (za snimanje telefonskih razgovora), 3. spajanje slušalica za preslušavanje (trankript), 4. spajanje mikrofona ili interkoma.

 

Mikrofon ima tri kontrole: Pokretanje snimanja (bijela tipka sa crvenom oznakom), brzo vraćanje unatrag (bijela tipka sa crnom strelicom), start/stop tipka (crna tipka u sredini). Između bijelih tipki je lampica koja označava pokrenuto snimanje.

 

Na zadnjoj strani uređaja nalaze se još mrežna sklopka i sklopka za isključenje internog zvučnika npr. kod korištenja vanjskih slušalica. Detaljnije o diktafonu Philips LFH 0097 možete pročitati u originalnim korisničkim uputama.

 

 

 


 

Mikrofon je jednostavne konstrukcije. Sastoji se od elektrodinamičke mikrofonske kapsule i tri sklopke. S obzirom da je mikrofon elektrodinamički isti se osim kao mikrofon kod snimanja ujedno koristi i kao zvučnik kod preslušavanja. Vidimo da se sa uređajem povezuje preko 6 žica i mase iako konektor ima 10 pinova plus masa.

 

 

Uređaj je napravljen dosta kompaktno no svejedno se lako rastavlja.

 

Na gornjoj strani su dijelovi mehanike koju možemo podijeliti na četiri dijela: mehanika pogona trake (lijevo dolje), mehanika pogona kazaljke markera (desno dolje), elektromagneti za prebacivanje smjera vrtnje pogona trake (lijevo gore), i pogonski elektromotor (u oklopljenom kućištu u sredini gore). U gornjem desnom kutu smješten je mrežni transformator.   

Bolji pogled na mehanizam pogona markera (lijevo) i na magnetske glave (snimanje/reprodukcija i brisanje). Uočava se raspadnuta, odnosno rastopljena pogonska gumica na mehanizmu pogona trake, kao i pogonska gumica za mehanizam pomicanja markera.

 

Bolji pogled na elektromore sa kotvom u sklopu električnog mehanizma za prebacivanje smjera vrtnje trake (lijevo) i na mrežni transformator (desno).

 


 

Na donjoj strani je tiskana pločica (strana tiskanih veza).


 

Tiskana pločica se lijepo otvara od mehanizma (poput lista knjige) čime se dobiva dobar pristup servisiranju elektronike i zamjeni pogonske gumice.

 

Mehanizam s unutrašnje strane. Ovdje vidimo zamašnjak i kolutove za prijenos snage s elektromotora na osovine za pogon trake (desno), mehanizam za pogon markera (lijevo dolje) i mrežni transformator (lijevo gore).  

Pločica sa strane elemenata. Riječ je o potpuno tranzistorskom uređaju. Izbrojali smo ukupno 34 tranzistora. Dio njih je u pretpojačalu magnetske glave reprodukciju, dio njih je u pojačalu magnetske glave za snimanje, dio radi u krugu oscilatora za predmagnetiziranje i za glavu za brisanje, a dio je u sustavu upravljanja elektromagnetima za kontrolu mehanizma pogona trake.   

 


 

Na našem diktafonu potrebno je zamijeniti pogonske gumice koje su se tijekom vremena potpuno degradirale u neku ljepljivu smjesu sličnu silikonu. Tako je sada preko dijelova mehanizma i komponenti ostao crni trag toga rastopljenog materijala koji se vrlo teško uklanja. Problem je u tome što su ostaci gumice na donjem dijelu stvrdnuti i zalijepljeni za sve preko čega prelaze, a sav gornji dio pak je potpuno mekan i ljepljiv poput svježe rastaljene gume. Uglavnom, ostatke gumice je moguće uklanjati samo milimetar po milimetar, čačkalicama i štapićima za uši, jer bilo kakvim drugim načinom ova smjesa se samo razvlači i lijepi na okolne dijelove što pogoršava čitav proces čišćenja. Najgore je to što se ti omekšani ostaci gumice velikim dijelom nalaze upravo na najgorim mogućim mjestima, a to je u unutrašnjim utorima kotačića kolotura kuda se gumica normalno i vodi. Na kraju smo potrošili preko jedan sat vremena i oko stotinjak čačkalica kojima smo djelić po djelić strpljivo uklanjali taj ljepljivi gumasti materijal.

 

Za čišćenje slijepljenih ostataka stare pogonske gumice potrebno je rastaviti sve elemente kolotura kojima ista prolazi. Na slici se vide ostaci na zamašnjaku, uočava se kako se gumica razvlači i još gore lijepi pri svakom pritisku na istu.

 

Kad smo napokon očistili ostatke stare gumice i stavili nove diktafon je proradio. Općenito gledano, diktafon Philips LFH 0097 je relativno jednostavan mono kasetofon kako s mehaničke tako i sa električne strane. Naravno, unatoč tome ne bi bilo loše imati montažnu i elektroničku shemu za servis ovog uređaja jer to uvijek uvelike olakša posao, uštedi vrijeme i često spriječi neke krive procjene i traženje grešaka na pogrešnom mjestu. Ovdje smo također naučili da se i jedan potpuno banalan i redovan servis, poput zamjene pogonskih gumica, može prilično zakomplicirati tako da kod servisa starih kasetofona uvijek treba biti oprezan oko procjene ovog posla.

Naš diktafon se od običnog kasetofona zapravo najviše razlikuje u smještaju i rasporedu upravljačkih kontrola te praktično dizajniranom vanjskom mikrofonu. Kod diktafona se teži što lakšoj aktivaciji snimanja, mogućnosti brzog preslušavanja snimljenih dijelova i što jednostavnijem skidanju transkripta snimljenog razgovora (jednostavno pokretanje i zaustavljanje u PLAY načinu rada). Također je dobro imati što bolji brojač ili marker za točniju navigaciju po kasetofonskoj traci.

Diktafon Philips LFH 0097 danas sasvim sigurno više nikog neće oduševiti ni mogućnostima, ni performansama, a vjerojatno ni dizajnom. Malo je neobično i to što se radi o stolnom diktafonu prilično velikih gabarita, a svejedno radi na mini kasete trajanja svega 2 x 15 minuta. Razlog možda leži u kompatibilnosti sa prijenosnim baterijskim diktafonom LFH 0088 na mini kasete kojeg je Philips opcionalno nudio uz ovaj stolni tip LFH 0097.

Kako god bilo, u 1970-tim godinama je ovakav diktafon svakako bio dobar izbor za kakav novinarski, odvjetnički ili neki slični malo bolji ured gdje je snimanje intervjua ili komunikacija glasovnim porukama bio standardni način poslovanja. Danas pak ovakav diktafon može poželjeti još samo neki zaljubljenik u dobru staru tehnologiju 🙂

 

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.