Visokotlačni perač Black & Decker PW 1400 TDK


Danas je dobiven na popravak električni visokotlačni perač (miniwash) PW 1400 TDK, američkog proizvođača Black & Decker. Ovaj uređaj se može i danas nabaviti po cijeni oko 100 eura.

 

Uređaj nosi potpis renomiranog američkog proizvođača Black & Decker, no proizveden je u Kini i distribuiran preko talijanskog dobavljača na evropsko tržište.

 

Tvrtka Black & Decker je osnovana 1910. godine, a jedan od prvih poslova tvrtke bio je konstruiranje strojeva za izradu čepova za boce. Tijekom 1917. godine Black & Decker je izumio i patentirao ručnu električnu bušilicu s pištoljskom ručkom i prekidačem za okidanje. Kroz čitavo razdoblje do danas tvrtka sadašnjeg naziva Black+Decker Inc. proizvodi različite električne alate, kućanske aparate, sustave za pročišćavanje i slične uređaje za radione i kućanstva.

Naš perač je došao s lošom dijagnozom: slab pritisak i čudni zvukovi u radu. Idemo vidjeti kako uređaj izgleda iznutra.

 

Odmah se vidi da je iz kompresora iscurilo ulje što ukazuje na oštećenje brtvila ili puknuće bloka kompresora. Možemo jedino pogledati kakva je šteta nastala od korištenja kompresora bez ulja za podmazivanje.

 

Visokotlačni perač nije ništa drugo nego visokotlačna vodena pumpa koju pokreće jednofazni izmjenični kolektorski elektromotor. U naš uređaj ugrađen je elektromotor oznake HC8040A, snage1400 W i brzine oko 16500 okretaja u minuti. Ti elektromotori se proizvode u Kini i ugrađuju u različite modele visokotlačnih preča također sa potpisom različitih proizvođača.

 

Od ostale elektrike uređaj sadrži samo RSO LC filtar za blokiranje VF električnih smetnji koje bi se preko elektromotora mogle vraćati u mrežu. Elektromotor je ispravan pa idemo vidjeti kako izgleda sama pumpa.

 

Ovo je komora preko koje se prenosi snaga elektromotora na poluge pumpe. Inače bi morala biti do vrha ispunjena uljem, no ono je ovdje gotovo posve iscurilo.

Na slikama se to teško vidi, no okrugli prsten na slici lijevo nije postavljen okomito na osovinu elektromotora, nego pod određenim kutom. Stoga, kod okretanja osovine ovaj prsten “pleše” i gledano u jednoj točki stalno se uzdiže i spušta. Ti pomaci prstena gore-dolje onda pritišću redom tri poluge membranske pumpe za vodu koje se vide na slici desno.

 

Prsten je postavljen na kuglični ležaj, tako da u normalnom radu on sam ne klizi preko poluga nego ih samo pritišće.

S obzirom da je kuglični ležaj ostao bez ulja, došlo je do trenja sa prstenom i prsten se počeo okretati. Okretanje prstena je počelo brusiti dodirne površine poluga pumpi. Na kraju su i kuglice unutar ležaja ostale bez ulja te su se i one prestale vrtjeti i počele su se strugati o metalno ležište. Sve ovo struganje je proizvodilo opisane čudne zvukove. Kako su tri osovine pumpe uslijed brušenja sa prstenom postojale sve kraće, tako je i pritisak na membrane postajao kraći, čime je i pritisak pumpe sve više slabio. Na slici desno se vidi kako su neke kuglice ležaja uništile metalni okvir i podvukle se pod njega.

 

Prsten bi s dodirne strane trebao biti posve gladak no po cijeloj površini se vide hrapavi urezi uslijed trenja sa osovinama pumpe (slika lijevo). Također se i s druge strane kojom prsten naliježe na kuglice ležaja vide hrapavi urezi uslijed blokade kuglica ležaja (slika desno).  

 

Na vrhovima osovina pumpe jasno se vide strugotine i izbrušene površine metala uslijed trenja sa prstenom. Time im je postupno skraćena duljina i “plešući” prsten više nije mogao dovoljno duboko pritiskati poluge da bi pumpa radila punim kapacitetom.  


 

Uz dovoljnu upornost možda bi se na internetu mogli naći novi ili rabljeni zamjenski dijelovi za popravak ovog perača, no s obzirom na cijenu novog uređaja vrlo vjerojatno narudžba istih iz inozemstva ne bi bila isplativa. Ovdje također uvijek postoji rizik da stignu pogrešni dijelovi jer ima bar pet modela vrlo sličnih perača koji moguće i nemaju potpuno iste (dijelove) pumpe, a trgovci često ne paze na takve detalje. Najgore što je u našem slučaju potrebno zamijeniti više mehaničkih dijelova (kuglični ležaj, prsten, sve tri osovine, brtva), a onda opet ne možemo biti sigurni u konačni ishod takve “generalke”.

Moguće da je u nekim korisničkim uputama pisalo da je nakon određenog vremena ili određenih sati rada potrebno zamijeniti brtvu i ulje, odnosno napraviti servis uređaja. U praksi, rijetki su oni koji uopće čitaju te debele korisničke i servisne upute pisane sitnim slovima na deset jezika (od kojih možda ni jedan nije hrvatski) i obično se već nakon par dana nitko ne sjeća kamo ih je zametnuo. Od onih koji i pročitaju upute veliki broj ih se neće pridržavati, pogotovo što se tiče redovnih servisa. Redovni servisi su uvijek gnjavaža i puno koštaju, uvijek se čini da su u uputama nepotrebno često zahtijevani, no nekad se doista ispostavi da su stvarno bili potrebni 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.