Tajmer sa satnim mehanizmom ISGUS


Danas je nabavljen tajmer sa satnim mehanizmom vjerojatno iz 1960/70-tih godina. Maksimalno vrijeme tajmera je 60 sekundi te iako sliči na tajmere kakvi su se koristili u kabinetima za razvijanje filmova i slika, ovo je moguće neki namjenski tajmer koji je predviđen za spajanje na neki specifični uređaj ili sustav posebice jer uključuje brojač i namjenske konektore. Satni mehanizam je njemačke tvrtke Isgus, a mehanički brojač (Veeder-Root) i ugrađene električne komponente (Arrow, Cannon) su britanske proizvodnje. Iz svega je teško precizirati namjenu, porijeklo i godinu izrade ovog uređaja.

 

 

Tvrtka Isgus vuče korijene iz 1888. godine kada je Jakob Schlenker osnovao malu urarsku radionicu pod nazivom „Jakob Schlenker Grusen Uhrenfabrik Schwenningen“. Radionica je izrađivale specijalne satove za bilježenje vremena ophodnje noćnih stražara. Ubrzo se proizvodnja proširila na satove za bilježenje vremena leta u natjecanju golubova pismonoša. Tijekom 1950. godine tvrtka Isgus je konstruirala napredan mehanički programabilni automatski uređaj za prijavu i bilježenje radnog vremena zaposlenika naziva PERFECT. Već 1974. godine Isgus je proizveo i elektroničku inačicu takvog uređaja koja je uključivala elektroničku memoriju sa magnetskim jezgrama i prijavu zaposlenika putem kontaktnih kartica. Prateći razvoj elektronike tijekom 1980. godine izbačen je na tržište uređaj za bilježenje radnog vremena koji se bazirao na mikrokontroleru sa namjenski razvijenim softverom i imao je termalni pisač kao izlaznu jedinicu (Time-on-line 100). Ubrzo nakon toga implementiraju se periferni uređaji poput monitora, disketnih pogona i igličnih pisača. Od sredine 1980-tih godina Isgus se glede razvoja softvera orijentira na MS-DOS i kasnije na Windows umjesto da razvija svoj vlastiti namjenski operativni sustav. Isgus i danas razvija i proizvodi napredne sustave za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena primjenjive na gotovo svim mjestima gdje je potrebna takva kontrola.

 

 

Na utičnici je oznaka britanske tvrtke Cannon Electric (Great Britain) ltd. koja postoji najmanje od sredine 1960-tih godina. Utičnica je vjerojatno kompatibilna sa nekim tipovima britanskih i američkih mrežnih utikača bez uzemljenja (Type A i neki NEMA tipovi), no čini se su da su utičnica i utikač sa slike ipak namjenskog tipa za neki specifični uređaj.

 

 

Mehanički brojač i vanjska sklopka su britanske proizvodnje. Tvrtka Veeder-Root je nastala spajanjem tvrtki Veeder i Root 1928. godine i od tada proizvodi i razvija različite tipove brojača. Mehanički brojači poput ovog su se vjerojatno proizvodili do kraja 1970-tih godina. Tvrtka Arrow također postoji od 1920-tih godina te jednako kao i Veeder-Root i danas prisutna na tržištu.

 

 

Električna sklopka koju uključuje satni mehanizam vrlo je robusna i može izdržati visoke struje (moguće i do 10 A). Iako uređaj općenito po dizajnu djeluje kao da mi se mogao smjestiti u 1930-te godine, plastično tijelo kontakata sklopke i relativno moderna utičnica tvrtke Cannon Electric ukazuje da se možda ipak radi o mlađem uređaju, vjerojatno iz 1960/70-tih godina.

 

Na satnom mehanizmu nismo uočili nikakve žigove i oznake, osim loga tvrtke Isgus na ciferu tajmera.

 

 

 

Električnu shemu je lakše nacrtati nego objašnjavati. Vidimo da se sa mrežne utičnice stalan napon izravno dovodi i na uređaj kojim se upravlja, a jedna linija se dovodi preko sklopki. Vanjskom sklopkom se po potrebi može premostiti sklopka tajmera.

Kazaljka na 1-minutnom ciferu je zapravo marker koji se rukom postavi na željeni broj sekundi i on tu ostaje za vrijeme odbrojavanja, odnosno ne kreće se prema nuli kako sat otkucava. Tako se jednom namješteno vrijeme tajmera može stalno uključivati bez potrebe da se svaki put ponovno namješta kazaljka. Tajmer se uključuje polugom pored cifera. Pritiskom poluge uključuju se električni kontakti, navija se satni mehanizam i pomiče se mehanički brojčanik na jednu znamenku više. Navijanje polugom je dovoljno da sat radi nešto malo više od jedne minute. Nakon isteka namještenog vremena isključuju se kontakti sklopke, a sat još malo nastavi kucati dok se ne potroši energija za čitavu minutu. Bez obzira što sat još kuca on se može odmah ponovno aktivirati za slijedeće odbrojavanje.

Satni mehanizam je ovdje smješten u dobro zatvoreno metalno kućište, svi ključni dijelovi su od mesinga i drugih nehrđajućih materijala pa nije ni čudo što još uvijek radi. Maksimalno vrijeme od jedne minute je kratko za većinu praktičnih namjena, no istini za volju nitko danas više neće ni pokušavati iz ovoga napraviti kakav kuhinjski tajmer ili automat za stubišnu rasvjetu. Sveprisutni mobiteli i jeftina potrošačka elektronika davno su preuzeli takve i slične uloge na sebe.

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.