AVO metar WG-WZ MF-110A


Danas je nabavljen univerzalni mjerni instrument za mjerenje napona, struje i otpora MF-110A, kineski generički proizvod sa oznakom proizvođača WG-WZ. Ovakav instrument, kao i više sličnih inačica i danas se nude u prodaji.

 

 

 

Multimetar MF-110A omogućuje slijedeća mjerenja:

  • mjerenje istosmjernog i izmjeničnog napona do 1000 V u četiri mjerna opsega
  • mjerenje istosmjerne struje do 500 mA u tri mjerna opsega
  • mjerenje električnog otpora do 1 MΩ (precizno do 20 kΩ) u tri mjerna opsega

Osim ovoga, instrument je opremljen i skalom za mjerenje pojačanja ili slabljenja u dB s obzirom na referentni napon 0,775 V (600 Ω) koja je baždarena za izmjenični naponski opseg 10 V (-20 dB do +22 dB). Za proširena mjerenja na drugim izmjeničnim naponskim opsezima potrebno je uračunati korekciju prema tablici desno od skale. Više o ovoj vrsti mjerenja pisali smo u objavi Multimetar C4313.

 

 

Ovaj instrument predstavlja još jeftiniju izvedbu jeftinog kineskog multimetra Sunwa YX-1000A kojeg smo opisali u prethodnim objavama. Kućište multimetara MF-110A napravljeno je od još lošije (mekše) plastike te dvije polovice jedva nekako zajedno prianjaju kad se pritegnu jednim malim vijkom. Natpisi više nisu otisnuti izravno na plastiku nego su zalijepljeni preko naljepnice. Otpornici i diode su u SMD izvedbi te strojno lemljeni na pločicu. Mjerni sistem je najjeftinije moguće izvedbe te se kazaljka njiše pri svakom mehaničkom pokretu. Kalibracijski potenciometar je izbačen te je umjesto njega stavljen fiksni otpornik.

Moramo reći da multimetar MF-110A ima i nekih prednosti pred Sunwa YX-1000A. Strujni mjerni opseg je proširen sa 250 mA na 500 mA. Skala za izmjenični naponski opseg 10 V je sada linearna i usklađena sa glavnom naponskom skalom te oznake mogu poslužiti za lakše očitanje na svim naponskim opsezima sa bazom 10.

 

 

Nakon što smo proučili pet mini multimetara različitih proizvođača i različitih godišta proizvodnje možemo zaključiti da su njihove elektroničke sheme kao i same konstrukcije vrlo slične. Ovo i ne čudi, jer kada je kod multimetra prioritet da ima male dimenzije i malu cijenu, onda tu nema puno prostora za složene mjerne i kalibracijske krugove, kao ni za krugove za zaštitu. Razlike se stoga najviše očituju u kvaliteti samih kućišta, preciznosti ugrađenih mjernih otpornika, a posebice u ugrađenom mjernom sistemu sa zakretnim svitkom. Najkvalitetniji mjerni sistem našli smo kod multimetra Pantec PAN 603, a najlošiji su oni u jeftinim kineskim multimetrima MF-110A i YX-1000A.

 

 

No bez obzira na sve navedeno, čak i oni najgori multimetri mogu sasvim dobro poslužiti za osnovna mjerenja pogonskih napona i struja. Kod testiranja naših multimetara zapravo smo bili ugodno iznenađeni njihovom točnosti, naravno u granicama očekivane pogreške do ±4% i u granicama mogućnosti preciznog očitanja vrijednosti sa skale. Kod mjerenja ovim jeftinim instrumentima treba posebno voditi računa da su postavljeni u horizontalni položaj na čvrstoj podlozi jer svako uspravljanje ili naginjanje mjernog instrumenta utječe na balans kazaljke (gravitacija čini svoje) i očitanje se u konačnici može razlikovati i za 5 podjela pa i više.

Znamo da je svaki analogni instrument to točniji što je očitanje bliže maksimalnom otklonu kazaljke. To znači da će kod naših multimetara mjerenje uobičajenih baterijskih napona od 1,2 ili 1,5 V, kao i mjerenje najčešćih napona iz ispravljača od 12 V biti relativno neprecizno jer se ova mjerenja moraju vršiti na početku skale. No baterije od 9 V, mrežni naponi od 220-240 V ili standardni naponi od 24 V lijepo padaju na sam kraj skale gdje je instrument najtočniji. Kod ovakvih malih (jeftinih) multimetara ne mogu se očekivati više od tri ili četiri naponska opsega pa se oni uvijek odabiru kompromisno da se obuhvati što više “uobičajenih” napona. Vidjeli smo da je Unisound TS-60R imao naponski opseg prilagođen mrežnom standardu 110 V (mjerni opseg 150 V), dok su ostali prilagođeni za 220 V (mjerni opseg 250 V).

Za one koji nemaju iskustva u električnim mjerenjima i razmišljaju vrijedi li danas kupiti ovakav jeftini kineski multimetar ili ne, neki jednoznačni odgovor ne postoji. Ukoliko želite povremeno provjeriti mrežni napon, napon akumulatora ili baterija, odnosno radi li neki kućni ispravljač, adapter ili slični pretvarač napona, onda je i najjeftiniji multimetar daleko bolje rješenje od bilo kakvih testera ili indikatora sa tinjalicama, LED-icama, žaruljicama ili sa malim indikatorskim instrumentima bez ikakve kalibrirane skale. No, za razliku od spomenutih testera, za mjerenje multimetrom je ipak potrebno imati malo znanja i opreznosti kako ne bi došlo do uništenja istog zbog pogrešno odabranog mjernog opsega. Također je ovdje možda bolje rješenje kupiti najjeftiniji digitalni multimetar umjesto analognog (razlika u cijeni nije velika) jer oni najčešće imaju ipak nešto bolju zaštitu, a i samo očitanje izmjerene vrijednosti je daleko jednostavnije.

Naravno, oni kojima je mutimetar potreban za stručni rad kao što je servisiranje elektronike ili eksperimentiranje i razvoj vlastitih sklopova, oni će se svakako odlučiti za neki bolji multimetar, koliko to kome već dopušta njegov kućni budžet 🙂

 


 

Iskra Minimer 1 (Slovenija), Unisound TS-60R (Japan), Sunwa YX-1000A (Kina), Pantec Carlo Gavazzi PAN 603 (Italija), WG-WZ MF-100A (Kina).

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.