Motorola GM 1280 (MW504AD)


Danas je nabavljen mobilni UHF primopredajnik za rad u “Trunked” radio mrežama oznake GM 1280 (MW504AD, MDM25RHN9CK8AE) američkog proizvođača Motorola iz 2000. godine (naš primjerak je proizveden 2004. godine).

 

 

Američka tvrtka Motorola vuče korijene iz 1928. godine kada su braća Galvin osnovala poduzeće “Galvin Manufacturing Corporation” i započeli proizvodnju mrežnih ispravljača za tadašnje baterijske radio uređaje. Dvije godine kasnije braća Galvin dizajnirali su novi tip jeftinog komercijalnog auto-radija i dali mu naziv Motorola, što je bila složenica riječi “motorcar” i “Victrola“. U to vrijeme ovakve složenice bile su uobičajene, prva riječ označava automobile, a druga je skraćeni naziv već tada vrlo poznate američke diskografske kuće Victor Talking Machine Company. Auto-radiji robne marke Motorola uskoro su postali toliko popularni da je Galvin Manufacturing Corporation 1939. godine promijenila ime u Motorola. Tijekom 2. svjetskog rata tvrtka Motorola je imala značajan udio u proizvodnji vojnih radio uređaja, nakon rata težište razvoja i proizvodnje i dalje se baziralo na radio i TV uređajima, a kasnije i na audio Hi-Fi opremi. Od pionirskih postignuća Motorola je 1963. godine predstavila prvu pravokutnu TV katodnu cijev u boji, 1969. godine preko primopredajnika Motorola Neil Armstrong je sa Mjeseca izgovorio poznate riječi “ovo je mali korak za čovjeka ali ogromni skok za čovječanstvo”, 1971. godine Motorola je demonstrirala prvi ručni prijenosni telefon, a 1973. godine svoj prvi mikroprocesor. 1991. godine Motorola je demonstrirala prvi svjetski radni prototip GSM sustava, a zatim i još niz drugih digitalnih komunikacijskih, internetskih, modemskih, podatkovnih i sličnih standarda u 1990-tim i 2000-tim godinama. Također je imala udjela u proizvodnji elektronike za automobilsku industriju, biometriju, satelitske komunikacije te za vojne potrebe. U siječnju 2011. Motorola se podijelila na dvije odvojene tvrtke, Motorola Solutions (kao pravni slijednik izvorne tvrtke) i Motorola Mobility, kao posljedica restrukturiranja uslijed bilježenja velikih gubitaka u mnogim segmentima proizvodnje.  Godinu dana kasnije tvrtku Motorola Mobility preuzeo je Google, a 2014. prodao ju je kompaniji Lenovo. Danas gotovo i nema segmenta elektroničkih digitalnih i analognih komunikacija u kojima Motorola nema ponudu svojih proizvodnih rješenja, naviše u području internetskih i mrežnih tehnologija te mobitela.

 

 

Što su to Trunked radio uređaji opisali smo u objavi Motorola Radius GM 1200 (MR503AA). Motorola GM 1200 i GM 1280 su vrlo slični uređaji i sve što smo napisali za GM 1200 zapravo vrijedi i za ovu GM 1280 pa se ovdje nećemo ponavljati.

Ukratko, primopredajnik GM 1280 radi na UHF opsegu 403-470 MHz sa najvećom izlaznom snagom od 25 W. Moguće ga je programirati na fiksne (radioamaterske) kanale, no po svojim mogućnostima (kontrolama) svakako neće moći parirati pravim radioamaterskim UHF primopredajnicima. S obzirom na osjetljivost, selektivnost, kvalitetu modulacije i izlaznu snagu GM 1280 se eventualno može iskoristiti kao kakav pomoćni uređaj za neke namjenske UHF veze.

 


 

 

Prilikom prvog probnog uključivanja postalo je jasno da displej na ovoj našoj Motoroli GM 1280 gotovo više i nije u funkciji. Istraživanjem interneta može se zaključiti da ovi i slični modeli Motorolinih primopredajnika sa ovakvim displejom često imaju probleme s njegovim otkazivanjem. Rabljeni displeji se mogu naći po cijeni cca 50 eura, no tu je naravno vrlo upitno koliko su isti zapravo ispravni ili dokle će ostati ispravni. Čitav primopredajnik ima neku tržišnu vrijednost cca 100-200 eura tako da se sa rabljenim displejom ne isplati riskirati. Navedenu cijenu također treba uzeti sa rezervom jer se ovaj model ionako već dugo ne proizvodi i nema neku posebnost (u odnosu na novije modele) po kojem bi bio posebno tražen ili cijenjen.

 

Svi elementi primopredajnika su površinski montirani na obje strane tiskane pločice. Ne znamo koliko pločica ima slojeva tiskanih veza, no i ova dva vidljiva sloja su premazana izolacijskom masom te je vizualno praćenje veza praktično nemoguće. Međutim, bez obzira na to, već na prvi pogled se vidi kako je ovdje upotrijebljeno više mikrokontrolera, različitih vanjskih RAM i ROM memorija te specijaliziranih i namjenskih integriranih krugova. Bilo kakav popravak ozbiljnijeg kvara izvan specijaliziranih tvorničkih servisa ovime je praktično onemogućen. Može se eventualno nešto popraviti glede regulatora napajanja, potražiti kakav kondenzator u kratkom spoju, no namjenske softvere i specijalne hardverske komponente za ovaj uređaj posve sigurno je danas već nemoguće ili neisplativo nabavljati. Jednako tako, bez detaljne servisne dokumentacije nemamo što petljati po RF, MF i PLL krugovima, mješačima, filtrima i slično.

 

 

S obzirom da se čini da našem uređaju osim displeja sve ostalo radi, idemo rastaviti glavu uređaja i vidjeti kakav je displej ugrađen.

 

 

Greška je otkrivena u foliji sa 131 kontaktom koja spaja segmente LCD displeja sa COB integriranim krugom (Time Control). Ne znamo na koji način i kojom tehnologijom je ta folija spojena (zalijepljena) na PCB kontakte COB čipa s jedne strane i na kontakte samog LCD-a s druge strane. U svakom slučaju, kako mehanički pritišćemo foliju na kontakte tako se sve više segmenata displeja aktivira.

Prvo smo uklonili crnu silikonsku (ljepljivu) tvar sa ruba spojeva. Zatim smo blago zagrijanom lemilicom (200°C) prešli preko kontakata na foliji ne bi li se nekako zalemili (stisnuli, slijepili) bolje na pločicu i displej. Ovime smo dobili neko vidljivo poboljšanje te sada preko 50% displeja radi i mogu se razaznati neki natpisi. Lemilicu ne smijemo grijati na veću temperaturu jer se već i na 200°C folija počinje taliti ako se predugo grije ista površina.

 

 

Pod mikroskopom se vizualno ne može vidjeti problem u kontaktnom spoju, čini se da su savršeno spojeni, no očito električki to nije tako. Da stvar bude gora, spojevi nisu loši samo na strani pločice nego također i na strani displeja. Displej ima na staklo naparene kontakte i ne znam kako su oni spojeni sa kontaktima folije. Struganjem ljepila i zagrijavanjem na strani displeja moguće bi napravili više štete nego koristi. Ti spojevi su napravljeni nekim posebnim tehnološkim postupkom (sigurno ne lemljenjem) i svakako nisu predviđeni za naknadne popravke. Čini se da bi svako daljnje forsiranje ovih spojeva temperaturom ili na bilo koji drugi način bilo kontraproduktivno, odnosno kontakti bi se počeli deformirati i uništavati. Stoga ćemo radije ostaviti ovako, bolje da displej radi polovično nego nikako.

 


 

Motorola GM 1280 je dizajnirana kao profesionalni primopredajnik za mobilne (terenske) uvjete. Ima vrlo čvrsto i robusno kućište od lijevanog aluminija, a svi spojevi kućišta su zabrtvljeni od vlage. Otpornost na vanjske atmosferske i mehaničke utjecaje vjerojatno nije tako velika kao kod vojnih uređaja, no svakako je na visokoj razini.

Profesionalni primopredajnici iz 2000-tih godina već se uvelike oslanjanju na digitalno upravljanje i procesuiranje signala, a tehnologija montaže elemenata je u potpunosti SMD. Već letimičnim pregledom pločice može se uočiti kako je ovdje implementirana visoko integrirana tehnika te je broj ugrađenih pasivnih i diskretnih komponenti za ovakav tip uređaja zapravo vrlo malen. Sve ovo je dobro za tvorničku proizvodnju sve boljih i sve jeftinijih uređaja, no suprotno tome, ovime se sve više povećavaju zahtjevi ili bolje rečeno smanjuju mogućnosti servisa ovakvih uređaja.

Čak i da se na ovoj našoj Motoroli nije pokvario LCD vjerojatno bi danas nakon 20 godina ionako već postala zastarjela i zamijenjena nekim novim (naprednijim) radio Trunked sistemom. Svakom radioamateru koji se bavio samogradnjom je naravno žao takvih odbačenih uređaja i svakako ih želi prenamijeniti i ponovno vratiti u funkciju. No, činjenica je da ćete danas lakše nabaviti neke elektronske cijevi koje se ne proizvode 60 godina, nego neke čipove, displeje i slične komponente koji se ne proizvode 6 godina, a o specijaliziranim softverima za mikrokontrolere i memorije da i ne govorimo. Elektroničke komponente su jednostavno postale previše specifične i namjenske (posebno aktivne komponente) te se s druge strane sve manje smanjuje broj univerzalno primjenjivih komponenti. Tako na žalost, jedan ovakav uređaj poput ove naše poluispravne i nikom više atraktivne Motorole GM 1280, na kraju ne može poslužiti čak ni za dijelove 🙂

 

 

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.