Radio-kasetofon Sanyo M9980LU


Danas je nabavljen stolni stereo radio prijemnik sa ugrađenim kasetnim audio snimačem i reproduktorom oznake M9980LU, proizvod japanske tvrtke Sanyo Electric Co. iz 1976. godine. Gotovo identičan uređaj dolazi i pod oznakom RC 5698 te markom francuskog uvoznika potrošačke elektronike Continental Edison.

 

Gumb za biranje postaja ima dvostruku redukciju prijenosa, za grubo i fino namještanje frekvencije. Ovo u kombinaciji sa velikom frekvencijskom skalom i AFC funkcijom omogućava lako i točno podešavanje prijemnika na željenu frekvenciju (radio postaju).

 

Tvrtku Sanyo Electric Co., Ltd. osnovao je 1949. godine japanski izumitelj i industrijalac Toshio Iue, nakon što je pokrenuo pogon za proizvodnju električnih svjetiljki za bicikle pogonjene dinamom. Već 1952. godine tvrtka Sanyo proizvela je svoj prvi radio prijemnik, a 1954. godine i prvu perilicu rublja. Ime tvrtke na japanskom jeziku znači “tri oceana”, što se odnosi na ambiciju osnivača da svoje proizvode prodaje širom svijeta, preko Atlantskog , Tihog i Indijskog oceana i ta ambicija ostvarena je krajem 1970-tih godina. Do tada je tvrtka već proizvodila različitu potrošačku elektroniku uključujući razne kućne audio, video i RTV uređaje. Početkom 1980-tih godina bilo je pokušaja plasiranja vlastitih PC-kompatibilnih računala (MBC-550). U 1970-tim godinama Sanyo je kupio američkog proizvođača Hi-Fi opreme Fisher Electronics, te je američka podružnica dobila naziv Sanyo Fisher Company. Veliki potres 2004. godine (Chūetsu) izazvao je znatna oštećenja Sanyo pogona za proizvodnju poluvodiča zbog čega je tvrtka pretrpjela velike gubitke. U planu restrukturiranja Sanyo se orijentira na energetsko tržište te masovno proizvodi klima uređaje, solarne panele i sustave, punjive baterije, baterije za hibridne automobile i slično. Također nastavlja proizvodnju aktualne potrošačke elektronike poput kamera, projektora i mobitela. Oporavak tvrtke ipak nije uspio te je do 2010. godine rasprodana drugim korporacijama, najvećim dijelom japanskom Panasonicu koji je robnu marku Sanyo nastavio koristiti na nekim svojim proizvodima.

 


 

Prvo ćemo kroz opise kontrola proći sve funkcije i mogućnosti radio-kasetofona Sanyo M9980LU.

Glavna sklopka osim funkcija TAPE/OFF (radio prijemnik isključen, kasetofon spreman za rad) i RADIO (radio prijemnik uključen, moguće snimanje programa na kasetu) također ima i funkciju TIMER. Ovo je tajmer koji radi pomoću audio kasete, odnosno vremena koje je potrebno audio kaseti da se odvrti do kraja. Koristi se kad se želi slušati radio prijemnik koji se nakon nekog vremena automatski isključi. Za ovo je potrebno staviti kasetu pogodnih standardnih vremena reprodukcije ili se kaseta djelomično premota unaprijed ako se želi kraće vrijeme. Prijemnik će se ovdje uključiti tek kad se pritisne tipka PLAY. Audio ton se neće paralelno reproducirati sa kasete već ona služi isključivo za mjerenje vremena. Kad se kaseta odvrti do kraja, auto-stop funkcija kasetofona kompletno isključuje uređaj. Ako se ova funkcija koristi za uspavljivanje, problem može predstavljati prilično glasan zvuk auto-stop mehanizma kasetofona koji na kraju trake izbacuje tipku PLAY.

Potenciometri za glasnoću i boju tona su zasebni za svaki stereo kanal tako da se istovremeno može namještati i balans između stereo kanala.

Ugrađeni prijemnik ima četiri frekvencijska opsega:

  • LW (dugi val): 150 – 350 kHz
  • MW (srednji val): 510 – 1605 kHz
  • SW (kratki val): 5,95 – 18 MHz
  • FM (ultrakratki val): 87,5 – 108 MHz (stereo)

Osim birača frekvencijskih opsega i frekvencija prijemnik ima AFC kontrolu. AFC funkcija (automatsko fino podešavanje na prijemnu frekvenciju) se uglavnom ugrađivala u radio prijemnike do kraja 1970-tih godina kako bi se kompenzirala eventualna frekvencijska nestabilnost FM odašiljača.

Što se tiče stereo FM prijema ugrađena je sklopka sa tri pozicije: MONO, STEREO i WIDEN. MONO ćemo odabrati kada postaja emitira u mono audio tehnici ili kad je prijem stereo signala suviše slab za kvalitetno slušanje. STEREO ćemo naravno odabrati za kvalitetan stereo prijem. Opcija WIDEN pak se koristi za razdvajanje mono prijema na dva zasebna kanala tako da se dobije bolja prostornost zvuka, slična stereo signalu. To funkcionira tako da se mono signal na jedan kanal pušta u realnom vremenu, a na drugi kanal se isti taj mono signal šalje sa malim kašnjenjem reda 40 ms ili manje. Ta vremenska razlika između istih audio signala puštenih na dva kanala stvara osjećaj veće širine ili prostornosti zvuka (Haas efekt).

 


 

Kasetofon ugrađen u Sanyo M9980LU omogućuje stereo snimanje i stereo reprodukciju. Snimati se može signal radio prijemnika ili vanjski glasovi preko interno ugrađena dva kondenzatorska mikrofona (za stereo snimanje), odnosno preko vanjskih mikrofona (1 kΩ) spojenih na priključnice MICROPHONE LEFT i RIGHT. Kod snimanja programa sa AM radija na kasetofon, može doći do interferencije između frekvencije bias oscilatora kasetofona i prijemne AM frekvencije. To će izazvati snažno i neugodno zavijanje (cviljenje) u zvučniku. Da se to spriječi, moguće je promijeniti frekvenciju bias oscilatora pomoću sklopke BEAT CANCEL.

Kasetofon je također opremljen funkcijom prilagodbe uvjeta snimanja i reprodukcije na dva najčešća tipa kasetnih traka: NORMAL što se odnosi na standardne željezo-oksidne trake (Type-I ili Fe2O3) te CrO2 što se odnosi na nešto kvalitetnije tzv. “high-bias” krom-dioksid trake (Type-II) kojima se postiže manji šum i linearniji frekvencijski odziv na višim audio frekvencijama.

Za snimanje Type-II traka potreban je 2,5 puta veći napon bias-oscilatora od Type-I traka i u praksi je to oko 35V za Type-I kasete i oko 90V za Type-II kasete. Također, svaki tip kasete ima definiranu nešto drugačiju amplitudno-frekvencijsku karakteristiku zapisa kako bi se maksimalno smanjili gubici u pojedinim frekvencijskim područjima i postigao što bolji odnos signal/šum. Stoga je za vjernu reprodukciju potrebno za svaki tip kasete uključiti nešto drugačiji audio filtar (ekvilajzer) kako bi se ta karakteristika linearizirala. Proizvođači su odredili da vremenska konstanta za Type-I kazete iznosi 120 μs, dok je za ostale tipove kaseta postavljena na nižu vrijednost od 70 μs. To znači da će u našem slučaju kod odabira Type-I kaseta bias-napon kod snimanja iznositi 35V, a kod reprodukcije će biti uključen ekvilajzer sa vremenskom konstantom od 120 μs. Isto tako, ako se odabere Type-II kaseta onda će bias-napon kod snimanja iznositi 90V, a kod reprodukcije će biti uključen ekvilajzer sa vremenskom konstantom od 70 μs. Naravno, ove vrijednosti se mogu i malo razlikovati ovisno o vrsti upotrijebljenih magnetskih glava, no za točne podatke morali bi svakako imati i originalnu servisnu dokumentaciju.

Izlazno pojačalo radio kasetofona Sanyo M9980LU je snage 2 x 2 W. Ugrađena su ukupno četiri interna zvučnika, a moguće je spojiti i neke vanjske zvučnike 4 Ω na priključnice EXT SP 4Ω – RIGHT/LEFT. Preko vanjske ulazne priključnice REC/PB (5-pinski DIN konektor) moguće je dovesti vanjske stereo audio signale iz raznih audio izvora na mikrofonski ulaz kasetofonskog pojačala (REC – snimanje, Recording) ili na ulaz izlaznog pojačala (PB – reprodukcija, PlayBack).

 

 

 

Sanyo M9980LU se može napajati mrežnim naponima 115/230 V, preko šest baterija D tipa 1,5 V ili preko vanjskog istosmjernog izvora 9 V.

Također je moguće priključiti neku vanjsku FM antenu. Skala ima osvjetljenje pritiskom ta tipku DIAL LIGHT.

 


 

Sanyo M9980LU je konstruiran na dvije tiskane pločice, lijevo je pločica kasetofonskih i izlaznih pretpojačala i pojačala, a desno je pločica radio prijemnika.

 

 

Sa druge strane je montiran mehanizam kasetofona i mehanizam spregnutog birača postaja radio prijemnika sa frekvencijskim skalama.

 

Indikatori sa zakretnim svitkom imaju tri funkcije: VU metri za oba stereo kanala, indikator podešenosti FM postaja i indikator stanja baterija.

 

Prednja ploča sa zvučnicima.

 

 


 

 

 

FM i AM prijemnici su superheterodini sa zajedničkim tranzistorima u MF pojačalima. FM tuner se sastoji od tri tranzistora: ulazno RF pojačalo sa FET-om (Q101), lokalni oscilator (Q103) i mješač (Q102). Dobivena MF dalje se pojačava preko četiri tranzistorska stupnja (Q301-Q304) između kojih su dva keramička filtra (CF301, CF302). Slijedi FM demodulator izveden u obliku ratio-detektora (D305, D306) iz kojeg se signal vodi na stereo dekoder sa integriranim krugom LA 3301.

Ovo je vrlo dobra konstrukcija RF dijela FM prijemnika. Tuner ovdje sadrži tri tranzistora uključujuću ulazni FET, a najčešće su izvedbe tunera sa dva ili samo jednim tranzistorom (samooscilirajući mješač). U MF pojačalu su ovdje četiri tranzistora, a najčešće su izvedbe sa samo dva ili tri tranzistora. Također, ovdje se koriste čak dva keramička filtra na MF od 10,7 MHz, a najčešće su izvede sa samo jednim keramičkim filtrom ili samo sa MF transformatorima. Na kraju, za stereo dekoder je odabran integrirani krug LA 3301 kojeg susrećemo u više kvalitetnih linijskih FM tunera japanskih proizvođača.

AM tuner se bazira na jednom tranzistoru (Q104) koji radi kao samooscilirajući mješač za sva tri AM područja. Dobivena međufrekvencija sa transformatora T304/T305 zatim se vodi na MF pojačala sa Q301 i Q302 povezana MF filtrima T306 i T307. Pojačana MF se demodulira na diodi D301 za dobivanje izlaznog audio signala. AM signal se jednako kao i FM signal prosljeđuje preko stereo dekodera LA 3301 kako bi za sve radio opsege na izlazu iz dekodera dobili dvije jedinstvene audio linije (kanala) za daljnje NF pojačanje.

 


 

 

Dvije pogonske gumene remenice su razvučene i krute te ih je potrebno zamijeniti.

 

Pinch roller sa Capstanom, glava za reprodukciju/snimanje i glava za brisanje.

 

Istrošene su i gumice na pogonskim valjcima zbog čega tarni prijenos snage nema dobar pritisak i kaseta se ne okreće.

 

 


 

 

Kasetofonska pojačala se baziraju na integriram krugovima BA 313 i BA 318. To su specijalizirani integrirani krugovi koji uključuju pojačala niskog šuma i izobličenja za kasetofonske glave za snimanje i reprodukciju, sa automatskom kontrolom pojačanja (ALC). Bias oscilator je blok tranzistorskog oscilatora (Q901) sa transformatorom.

Svaki kanal stereo audio pojačala uključuje dva tranzistorska stupnja predpojačanja (Q701/Q702 i Q801/Q802), a izlazni audio stupnjevi su integrirana pojačala sa LA 4102.

 

 

 

Ovdje je pojednostavljena blok shema audio stereo pojačala radio-kasetofona Sanyo M9980LU. Vidi se da je WIDE efekt izveden vraćanjem dijela izlaznog audio signala jednog kanala na ulaz izlaznog pojačala drugog kanala. Time je postignuto miješanje dva audio signala: originalnog koji dolazi na ulaz pojačala i signala sa izlaza pojačala. Međutim, ovdje postoji vrlo malo vremensko kašnjenje između ta dva signala. To kašnjenje odgovara vremenu koje je potrebno izlaznom pojačalu sa LA4102 da procesuira audio signal koji se onda vraća ponovno na ulaz. Međusobno vremensko kašnjenje dva signala zapravo znači i fazni pomak između njih na ulazu u pojačala. Miješanje dva signala sa malim faznim pomakom rezultira doživljajem veće širine i prostornosti zvučne slike.

Ovakav “trik” su koristili i drugi proizvođači audio opreme pod nekim svojim imenima koja sugeriraju na širinu i prostornost zvuka. Neki “službeni” izraz za taj sistem bio bi “stereo wide cross-coupling” ili “synthetic stereo”, no ti sistemi mogu biti izvedeni puno složenije i kvalitetnije nego je to slučaj kod našeg Sanyo M9980LU.

Funkcija dobivanja veće širine i prostornosti zvuka karakteristična za prijenosne kompaktne stereo radio-kasetofone (Boombox) sa zvučnicima koji se ne odvajaju te je maksimalni razmak između njih ograničen veličinom samog kućišta. Zvučnici su kod takvih uređaja vrlo blizu jedan drugome pa se gubi efekt stereo reprodukcije. Stoga se raznim elektroničkim sistemima pokušava na umjetan način “proširiti” zvučno polje.

 


 

Lijevi VU metar je u nekoj mehaničkoj blokadi.

 

Razlog blokade su zaprljani ležajevi zakretnog svitka. Ovdje bilo najpametnije malo otpustiti vijak koji pritišće ležaj na osovinu jer je mehanizam vrlo rizično rastavljati i potrebno je odlemljivanje spiralne zavojnice.

 


 

Radio-kasetofon Sanyo M9980LU ima ugrađene odlične FM i AM prijemnike i prosječni kasetofon sa funkcijom tajmera. Kao i kod većine takvih radio-kasetofona iz 1970-tih godina obično se degradiraju gumeni dijelovi mehanizma kasetofona i indikatorski instrumenti. Kod našeg primjerka su potrgani plastični nosači za zadnji poklopac pa je isti bio zalijepljen trakom. Ovaj kasetofon bi se još mogao dovesti u kozmetički dobro stanje, no ipak je puno lakše i zanimljivije popravljati elektroničke kvarove 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 thoughts on “Radio-kasetofon Sanyo M9980LU

  • Bezimeni

    Pozdrav
    Imao sam u zadnje vrijeme dosta ovakvih kvarova sa instrumentima (VU-metrima, S-metrima … )
    Na starim CB stanicama koje su mi stajale u garaži (20-ak godina 🙂 ) na tri uređaja se blokirao-pokvario instrument , a prije tjedan dana sam popravljao neki vintage receiver Philips i oba instrumenta su “blokirala” .
    Na jednoj stanici , osim što je blokiran, namotaj je bio i u prekidu tako da je inikator bio nepopravljiv.
    Malo sam to gledao i mislim da dolazi do nekog kemijskog procesa na samom svitku. Možda ljepilo ili sam materijal od koga je napravljeno tijelo zavojnice … ili nešto drugo.
    Do toga dovodi utjecaj protoka vremena ili promjene temperature okoline (vruće-hladno-vruće-hladno, pa tako 30-40 godina)
    Na jednoj zavojnici se sve “napuhalo” i to je deformiralo kalem i bio je nepomičan , ali ovo sa otpuštanjem vijaka daje rezultate, ako nije zavojnica u prekidu.
    Neke instrumente sam “otpustio” prije godinu-dvije i još rade. Možda je “proces” završio , a možda je toliko spor da bi to moglo raditi godinama.

    • crowave Post author

      Upravo tako, također i iz svojeg iskustva mogu potvrditi vaš komentar. Neki materijali poput određene vrste gume i plastike, a posebno spužvasti materijali te razna ljepila i maziva, jednostavno se tijekom godina kemijski promijene, degradiraju, raspadnu, stvrdnu ili omekšaju, postaju krti i lako lomljivi, u svakom slučaju prvobitna svojstva materijala se drastično pogoršaju. Sve su to dijelovi koje je teško restaurirati. Mjerni instrumenti za zakretnim svitkom pak su priča za sebe. Tu promjena materijala za djelić milimetra već može posve pokvariti funkcionalnost. VU metri uz to stalno rade i normalno se brže troše. U ovom slučaju je moguće bilo i obrnuto. Desni ispravni VU metar je sigurno više radio, a lijevi blokiran manje jer je većinu vremena pokazivao samo TUNING. Kako god, to su vrlo osjetljivi mehanizmi za popravak i često je bolje popraviti “dopola” nego forsirati kompletno rastavljanje i razlemljivanje gdje stvari lako krenu u neželjenom smjeru.

      • Bezimeni

        Da, istina 🙂 🙂
        Sada sam se sjetio da nikada u cijeloj “karijeri” (a to je puno godinai bar pet pokušaja) nisam uspješno popravio instrument (multimetar).
        Koliko se sjećam to su bili problemi na oprugama ili neki finomehanički zahvati, ali kada bi to i radilo nakon moje intervencije, instrument nije bio točan (linearnost je bila SF)
        Danas imam UNIMER-3 i UNIMER-33 i u svakodnevnoj su upotrebi.
        Još imam koji u rezervi baš iz razloga ako ovi mehanički riknu, znam da su mi šanse za popravak samo teoretske 🙂

        • crowave Post author

          To sa zakretnim mjernim mehanizmima je urarski posao, a ne posao za elektroničara 🙂 Čak i zamjena mehanizma nekim sličnim nije moguća jer je teško pronaći neki sa istom montažom, istih dimenzija, istom duljinom kazaljke, istim rasponom skale, istom osjetljivosti, istim unutrašnjim otporom… Ono što se može izvana popustiti, pritegnuti, poravnati, namjestiti je najčešće sve što se može napraviti. Istina neki mehanizmi se lakše rastavljaju od drugih ali svejedno je to uvijek veliki rizik. Palo mi je sad na pamet isprobati čišćenje u ultrazvučnoj kadici. To još nisam probao, a možda bi moglo u nekim slučajevima i pomoći.