Grundig Sono Clock 650


Danas je nabavljen FM radio sa ugrađenim digitalnim satom (budilicom) naziva Sono Clock 650, proizvod njemačke tvrtke Grundig iz 1978. godine.

 

 

Tvrtku Grundig osnovao je proizvođač radio aparata Max Grundig odnmah nakon rata 1945. godine. U početku je proizvodnja bila orijentirana na radio prijemnike, a već 1952. godine Grundig proizvodi svoj prvi televizor i prijenosni magnetofon. Do sredine 1950-ih Grundig je postao najveći proizvođač radio aparata u Europi, a do kraja desetljeća ponuda tvrtke proširena je na i sve druge audio uređaje potrošačke elektronike (tranzistorski radio prijemnici, prijenosni magnetofoni, diktafoni, razni kućni stereo audio uređaji i slično. Grundig je 1957. godine stekao većinski udio u tvrtkama za proizvodnju pisaćih strojeva Triumph i Adler, a od 1960-tih godina širi proizvodne pogone i izvan Njemačke. Pogon u Portugalu, odakle potječe i naš Sono Clock 650, Grundig je otvorio 1965. godine.

U idućim desetljećima sve do danas tvrtka Grundig je stalno u trendu sa najnovijom tehnologijama potrošačke elektronike te je često prva u Evropi po proizvodima koji uključuju nove tehnologije. Tako već 1960. godine Grundig plasira televizor sa mogućnostima VHF prijema i predstavlja prvi bežični ultrazvučni daljinski upravljač.  Godine 1967. Grundig je predstavio kompaktni kasetofon, a nakon toga i kasetofon za automobile. Godine 1969. je proizveo prvo Hi-Fi pojačalo s ugrađenim ekvilajzerom za evropsko tržište. U ranim 1970-im godinama uvodi kvadrofonski sistem reprodukcije stereo kanala. Slijede uspjesi u proizvodnji kućnih videorekordera i radio satova s digitalnom budilicom. U drugoj polovici 1970-tih godina Grundig već ima auto-radije sa automatskim traženjem stanica, AM/FM prijemom, dekoderom stanja u prometu i kasetofonom. U 1980-tim godinama nastavlja se proizvodnja video-rekordera sa najnovijim funkcijama (videotekst, prikaz položaja trake u stvarnom vremenu), elektroničkih notesa, predstavljen je satelitski TV prijemnik i televizor u boji s tehnologijom 100 Hz. U 1990-tim godinama Grundig predstavlja svoj prvi DAB pilot prijemnik, prvi u svijetu predstavlja tehnologiju bežičnog infra-crvenog prijenosa Hi-Fi signala i širi proizvodnju na bežične telefone. U proizvodnji televizora Grundig stalno slijedi nove tehnologije (interaktivna korisnička sučelja, ravni zaslon, smart TV s pristupom internetu), a 1998. godine lansira softver za prepoznavanje glasa pod nazivom VoiceOffice mobil za svoje digitalne diktafone. U 2000-tim godinama slijede MP3 i DVD uređaji, auto-navigacijski uređaji, a posljednjih deset godina Grundig je uz širok spektar potrošačke elektronike proširio asortiman i na kućanske aparate i bijelu tehniku.

Što se tiče vlasništva, još od 1972. godine dionice Grundiga polako počinje prikupljati tvrtka Philips Electronics, koja je do 1984. preuzela poslovno upravljanje kompanijom, a do 1993. godine je stekla i potpunu ekonomsku kontrolu nad Grundigom. Grundig 1998. godine raskida partnerstvo sa tvrtkom Philips zbog njezine prevelike dominacije, a zatim je 2003. godine, zbog nastalih promjena na tržištu, bio prisiljen pokrenuti stečajni postupak. Gotovo svi pogoni Grundiga su nakon uspješnih pregovora ipak uspjeli preživjeti stečaj te nastavljaju nositi naziv Grundig (Grundig Intermedia, Delphi Grundig, Grundig Car InterMedia System GmbH, Grundig SAT Systems GmbH, Grundig Business Systems GmbH). Godine 2007. Grundig Intermedia GmbH postaje dio turske kompanije Arçelik A.Ş., proizvođača bijele tehnike u vlasništvu Koc Holdinga, koji obuhvaća deset brandova: Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy i Altus.

 

Sono Clock 650 nema klasični gumb i skalu za traženje radio postaja, nego samo osam kanalnu memoriju za izbor osam FM postaja. Za svaki kanal namještanje željene frekvencije vrši se pomoću malog plastičnog križnog odvijača na osam kanalnom programatoru.

 

Radio sat Grundig Sono Clock 650 sadrži FM prijemnik te digitalni sat i datum sa funkcijom alarma (budilica).

 

 


FM PRIJEMNIK

 

Elektronička shema FM prijemnika sa programatorom kanala i napajanjem.

 

Kompletan FM prijemnik smješten je u oklopljenom metalnom kućištu (gore desno). Desno od FM prijemnika uočavaju se hladila montirana na integrirani krug izlaznog NF pojačala. Sasvim desno gore su elementi mrežnog ispravljača i stabilizatora napona. Na donjoj polovici pločice smješteni su elementi 8-kanalnog birača postaja. Potenciometri lijevo i desno su za jačinu i boju zvuka.  

 

FM frontend. Čitav FM prijemnik sadržan je u ovom oklopljenom dijelu. Tranzistor BF414 za ulazno RF pojačalo, tranzistor BF936 za krugove mješača i lokalnog oscilatora, dva keramička MF filtra 10,7 MHz te integrirani krug TBA120S kao MF pojačalo i FM demodulator. Uočavaju se plava i zelena varikap dioda BB104 za ugađanje prijemne frekvencije.   

 

 

FM prijemnik je jednostruki heterodin sa MF na 10,7 MHz. Ulazni krug sastoji se od svega dva tranzistora gdje jedan radi kao RF pojačalo, a drugi radi kao lokalni oscilator i ujedno kao mješač (samooscilirajući mješač). Ovakav ulazni krug (FM ili VHF frontend) bio je karakterističan za jeftinije, male, prijenosne (baterijske) superheterodinske radio prijemnike proizvedene do kraja 1970-tih godina. Neki takvi prijemnici imaju svega jedan tranzistor za čitav FM tuner koji onda radi i kao RF pojačalo i kao samooscilirajući mješač.

Prvi tranzistor je RF pojačalo u spoju zajedničke baze kako bi se postiglo najveće pojačanje. RF pojačalo ima dvije svrhe: pojačava RF signal prije nego što dospije u krug mješač-oscilator, te funkcionira kao stupanj za odvajanje čime se sprječava da RF signal iz kruga mješač-oscilator pređe na antenu koja bi ga zračila uzrokujući okolne radio smetnje.

Drugi tranzistor ima funkciju mješača i lokalnog oscilatora (samooscilirajući mješač) te također radi u spoju zajedničke baze za ulazni i oscilatorski signal. Ulazni podesivi titrajni krug čini zavojnica “C”, kondenzator C22 i varikap dioda D14, a oscilatorski podesivi LC krug čini zavojnica “A”, kondenzatori C41, C43 i varikap dioda D21. Međufrekvencijski titrajni krug (MF) čine zavojnica “b” i kondenzator C39. Na taj način dio zavojnice “A” od odvojka do mase praktično djeluje kao kratki spoj za MF, dok kondenzator C39 djeluje kao kratki spoj za oscilatorski signal. Zbog lakše filtracije zavojnice oba titrajna kruga su donjim krajem izravno vezane na masu.

Pozitivna povratna veza kojom se podržavaju oscilacije izvedena je između emitera i kolektora preko kondenzatora C34. Znamo da faza napona pozitivne povratne sprege mora biti u fazi sa ulaznim pobudnim naponom. U našem slučaju zbog visokih frekvencija struja kolektora zaostaje približno 90° za naponom emitera, pa se isto korigira kondenzatorom C34 i zavojnicom na shemi označenom sa 09238-17000.

Veza između mješača i ulaznog RF stupnja izvedena je preko kondenzatora C27 koji je malog kapaciteta (3,3 pF) kako bi se spriječilo gušenje titrajnog kruga malim ulaznim otporom stupnja za miješanje.

Produkti miješanja dobivaju se na kolektoru tranzistora. Kao i kod svakog heterodina, potrebno je osigurati da produkt miješanja ulazne prijemne frekvencije i frekvencije lokalnog oscilatora uvijek bude jednak MF (10,7 MHz) linearno u cijelom prijemnom opsegu frekvencija. Obično se titrajni krugovi paralelno podešavaju pomoću dvostrukog promjenjivog kondenzatora na zajedničkoj osovini, no u našem slučaju su u tu svrhu upotrijebljene varikap diode na koje se dovodi isti prednapon.

Obje varikap (kapacitivne) diode su tipa BB104, a to je zapravo dvostruka varikap dioda sa zajedničkom katodom u TO-92 kućištu. Diode BB104 se tipično polariziraju naponima u rasponu 3-30V pri čemu se će unutarnji kapacitet istih mijenjati u rasponu 14-42 pF po diodi (ukoliko se obje diode povežu paralelno kapacitet se udvostručuje). Naše varikap diode su vjerojatno proizvedene početkom 1970-tih godina (Siemens) te je postojala određena tolerancija među istima koja se naknadno označavala bojom. Tako su varikap diode BB104 podijeljene u dvije grupe: plave BB104 sa kapacitetom u opsegu 14 pF do 37-42 pF i zelene BB104 sa kapacitetom u opsegu 14 pF do 34-39 pF. U našem je slučaju za ulazni RF rezonantni titrajni krug ugrađena zelena BB104, a za lokalni oscilator plava BB104. Naravno, ugađanje oba kruga da se u cijelom opsegu prijemnih frekvencija dobije ista MF od 10,7 MHz vrši se promjenjivim LC elementima, kao i zasebnom korekcijom napona polarizacije pojedinih dioda (R23, R48). U našem slučaju za konvertiranje frekvencija u opsegu 87,5-108 MHz koriste se upravljački naponi u opsegu 2,8-28 V.

 

Tipična karakteristika varikap (kapacitivne) diode BB104 (promjena kapciteta u ovisnosti od promjene napona).

 

Prednaponi za varikap diode osiguravaju se preko kombinacije dva specijalizirana integrirana kruga SAS 580 i SAS 590. Svaki integrirani krug u principu sadrži po četiri elektroničke sklopke kojima se na izlaz prebacuje napon podešen potenciometrom za svaki kanal. Željeni kanal se odabire pomoću sklopke osjetljive na dodir i svaki kanal ima driver za LED (ili neku drugu) indikaciju aktivnog kanala. SAS 580 je bazni integrirani krug sa četiri početna kanala, a isti se zatim može proširivati sa po dodatna četiri kanala dodavanjem čipova SAS 590. Na taj način se pritiskom na svaki kanal (memoriju) na izlazu dobije određena visina napona koji je za svaki kanal namješten trimer-potenciometrima (programatorom). Sklopkom STATOFIX/ELECTRONIC određuje se koji kanal će biti aktivan nakon prvog (ponovnog) uključenja radija (bilo ručno ili preko alarma). Ukoliko je sklopka na lijevom položaju aktivirat će se 1. kanal, ukoliko je na desnom položaju aktivirati će se onaj kanal koji je bio zadnji odabran. Ovo pamćenje i kasniji odabir kanala omogućuje tzv. prstenasti brojač (ring counter) implementiran u SAS 580 i SAS 590 čiji impulsi se koriste za postavljanje početnog kanala.

 

Bijeli pokazivači na programatoru imaju pomak od oko 1 cm i jedina su indikacija trenutno odabrane frekvencije za pojedini kanal. Naravno da se iz tako grubih pokazivača bez skale ne može iščitati točna frekvencija, no to u praksi nije ni potrebno jer se stanice ionako ugađaju na sluh.   

 

 

Jednostavnost ulaznog heterodinskog kruga nadoknađena je kasnijim MF i demodulatorskim stupnjevima. Tako su za filtriranje MF upotrijebljena dva keramička filtra 10,7 MHz, a zatim integrirani krug TBA120S koji sadrži simetrično 8-stupanjsko MF limiter pojačalo, FM demodulator (koincidentnog tipa) i krug za kontrolu izlaznog NF pojačanja. Nakon toga slijedi izlazno NF pojačalo sa integriranim krugom TDA 1037 koje na naponu napajanja od 16V može isporučiti oko 5W izlazne snage (protufazni izlazni stupanj u B-klasi).

 

Relativno velik zvučnik ugrađen u Sono Clock 650 uz snažno integrirano izlazno pojačalo, te ugrađena tonska kontrola osiguravaju puno bolji zvuk od većine sličnih malih radio budilica.  

 

Radio sat Grundig Sono Clock 650 je dakle specifičan je po tome što FM prijemnik nema klasičnu skalu i gumb za traženje postaja već samo opisani mali 8-kanalni analogni programator kojim je moguće memorirati osam fiksnih frekvencija. Programator doduše ima neku indikaciju u vidu bijelih plastičnih elemenata mehanički spregnutih sa osovinama trimer-potenciometara, no to je s praktične strane gledano dovoljno samo za neku najgrublju orijentaciju glede krajnjih točaka potenciometara.

 


 

DIGITALNI SAT – BUDILICA

 

Elektronička shema digitalnog sata – budilice.

 

Integrirani krug FCM 7010 bio je najnoviji integrirani krug te vrste na tržištu u 1970-tim godinama, a Grundig je uvijek za svoje proizvode slijedio najnovije tehnologije i moderna elektronička rješenja. 

 

 

Digitalni sat sa budilicom (alarmom) bazira se na specijaliziranom integriranom krugu FCM 7010 unutar kojeg su implementirane sve funkcije za digitalni prikaz vremena i datuma na izravno pogonjenom 4 x 7-segmentnom LCD ili LED displeju. Osim toga ugrađene su alarm i timer (2:50) funkcije koje upravljaju zvučnim signalom alarma i/ili radio prijemnika. FCM 7010 može se napajati naponom u rasponu 7-17V (12mA), a ugrađena je i funkcija baterijskog nastavka rada u slučaju nestanka glavnog (mrežnog) napajanja.

Jačina svijetljenja LED displeja automatski se kontrolirana foto-otpornikom s obzirom na vanjsko osvjetljenje, tako da je po danu svijetljenje maksimalno radi same čitljivosti LED displeja, a noću se smanjuje da previše ne osvjetljava mračnu prostoriju. Svijetljenje LED displeja može se podesiti i ručno malim potenciometrom ispod foto-senzora.

LED displej može prikazivati vrijeme (sati i minute) ili vršiti stalnu izmjenu prikaza vremena i datuma u ciklusima 8 sekundi prikazivanja vremena i 2 sekunde prikazivanja datuma. Način prikaza postavlja se desnom sklopkom UHR ili U+D.

Namještanje sata vrši se kombinacijom tipki UHRZEIT i h/TAG (sati) ili min/MON (minute). Namještanje datuma vrši se pritiskanjem desne sklopke u položaj DAT. te istovremenim pritiskom tipki h/TAG (dan) ili min/MON (mjesec). Namještanje alarma vrši se pritiskanjem desne sklopke u položaj WECK. te istovremenim pritiskom tipki h/TAG (sati) ili min/MON (minute).

Lijeva sklopka također ima 4 položaja i njome se kontrolira uključenje/isključenje radija ili alarma. U položaju ALARM uključiti će se zvuk alarma, a u položaju AUTOM. kao zvuk alarma uključit će se radio prijemnik. Duljina trajanja alarma je 2 sata i 50 minuta, naravno ukoliko se prije ručno ne isključi. Isključivanje može biti trajno (AUS) ili odgođeno na jednu minutu pritiskom na široko tipkalo na gornjoj strani kućišta.

Tipka SCHLUMMER služi za automatsko isključivanje radio prijemnika nakon određenog vremena (ukoliko želimo zaspati uz radio). Maksimalno vrijeme do isključivanja je 2 sata i 50 minuta, a može se namjestiti u koracima od 10 minuta.

 


 

Grundig je u 1970/80-tim godinama razvio više inačica/kombinacija FM radio prijemnika i sata sa budilicom koji koriste vrlo slično sklopovlje i identične integrirane krugove kao i ovaj naš Sono Clock 650. Najveće razlike se odnose na izvedbu radio prijemnika tako da neki modeli imaju FM prijemnik sa 8 kanala, neki imaju FM/AM prijemnik sa 5+2 kanala, a neki imaju klasičnu analognu skalu sa kontinuiranim biračem bez memorija. Praktično gledano, posebno za 1970-te godine, rješenje sa 8 kanala je bilo možda i bolje od kontinuiranog birača jer tada puno više FM postaja nije bilo moguće ni uhvatiti, a svakako je praktičnije promjenu postaja vršiti preko memorija nego ih stalno ispočetka tražiti prema skali. I danas više rijetko tko ručno pretražuje postaje preko skale, obično se koriste automatska skeniranja ili memorije, a moramo biti iskreni da nitko ni ne sluša više od 8 omiljenih postaja.

Grundig je bio poznat po tome što je u svoje uređaje uvijek ugrađivao najnovije tehnologije i elektronička rješenja, a Sono Clock 650 sa odličnim digitalnim satom i budilicom te touch memorijskim tipkama je dobar primjer toga. FM radio prijemnik odlično hvata postaje čak i bez bilo kakve antene, radio sat sa datumom i budilicom ima sve funkcije koje imaju i današnje digitalne budilice (ako ne i više) i mora se zaključiti da ovaj preko 40 godina star uređaj po ničemu ne zaostaje za današnjim radio budilicama. Sono Clock 650 sa svojim “svemirskim” dizajnom karakterističnim za 1970-te godine još i danas puno bolje izgleda od bezličnih sjajnih kutijica u kakve se pakira današnja potrošačka elektronika, tako da ćemo ovaj simpatični radio sat svakako malo urediti i očistiti tako da može predstavljati originalni funkcionalno-dizajnerski detalj za suvremeno opremanje prostora u popularnom vintage stilu 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.