AUDIO TONSKI GENERATOR


Danas je nabavljen audio tonski generator koji generira složeni audio signal u rasponu od 16 Hz do 20 kHz. Frekvencije se podešavaju u koracima kombinacijom dviju sklopki što ukupno daje 36 odabira frekvencija u navedenom opsegu. Uređaj je napravljen u samogradnji te vizualno ostavlja vrlo dobar dojam završne obrade kućišta (za one koji prate objave na crowave blogu ovdje se ne radi o jednom od INSTRUMENATA ZA ELEKTRONIČARE SERIJE “JYMY” koji su također izrađeni u samogradnji ali kvalitetom izrade svakako spada u tu kategoriju). Ovaj tonski generator pripada grupi audio uređaja i instrumenata iz samogradnje kao također objavljeni: SOUND PRESSURE METER i THD METAR. Audio generator nosi naziv “Warbling tone generator” vjerojatno zbog vibrirajućeg zvuka koji proizvodi.

warbling_tone_generator_06

Osim sklopki za odabir frekvencije, na prednjoj ploči nalazimo još mrežnu sklopku, potenciometar za razinu izlaznog signala, BNC konektor na koji je doveden izlazni signal izravno iz oslilatora, te na stražnjoj strani konektori za signal doveden iz ugrađenog pojačala. Namjena ovog oscilatora je ispitivanje audio komponenti, pretpojačala i pojačala preko BNC konektora ili zvučnika preko pojačanog signala na konektorima na zadnjoj strani.

warbling_tone_generator_07

Unutrašnjost otkriva osnovne komponete: mrežni transformatori, oscilatori sinusnog valnog oblika bazirani na operacijskim pojačalima, preklopnici za odabir frekvencije i druge kontrole na prednjoj ploči, te izlazno audio pojačalo bazirano na integriranom krugu.

warbling_tone_generator_01

Napajanje generatora izvedeno je na pomalo neuobičajen način: koriste se dva mrežna transformatora dizajnirani za napone promara 115V (110V). Primarni namoti spojeni su u seriju, pa se ovako spojeni transformatori mogu napajati naponom od 220V. Sekundarni namoti također su spojeni u seriju čime se dobije izlazni napon od 2x14V. Ovi izmjenični naponi dalje se na pločicama generatora i pojačala ispravljaju graetzovima i stabilizatorima napona te stabiliziraju elektrolitskim kondenzatorima.

warbling_tone_generator_04

Za generiranje signala iskorištena su dva integrirana kruga TL084 od kojih svaki u svom kućištu sadrži četiri operaciona pojačala. Ova pojačala generiraju više sinusnih signala različitih frekvencija, te se njihovim zbrajanjem i kombinacijom na izlazu dobije karakteristični valni oblik.

warbling_tone_generator_02

Izlazno pojačalo snage bazira se na integriranom krugu TDA2030A koji na 4 ohma može isporučiti do 18W snage.

warbling_tone_generator_03

Tiskane pločice su klasičan primjer iz samogradnje.

warbling_tone_generator_05

Ovako se na osciloskopu vidi izlazni signal ovog audio generatora. Vizualnom analizom signala uočavaju se karakteristični uzorci valnih oblika koji nastaju kombinacijom dva ili više čistih sinusnih valnih oblika koji se međusobno donekle razlikuju u frekvenciji i amplitudi. Za točnu analizu trebalo bi snimiti izlazne signale svih operacijskih pojačala, međutim, već po uzorcima izlaznog signala može se zaključiti da operacijska pojačala generiraju barem dva sinusna signala koji se zatim međusobno moduliraju u prikazane složene oblike.

pic_58_2

Gornja slika prikazuje ponavljajuće periode generiranog izlaznog signala koje traju oko 240ms, a na donjoj slici se vidi detalj toga signala sa karasterističnim valnim oblikom koji nastaje spajanjem dva sinusna vala sa međusobnom razlikom u frekvenciji od oko 20%.

pic_58_1

 

Evo kako se sve to čuje na zvučniku (snimak obuhvaća frekvencijski opseg od 160Hz do 2kHz).

 

Neki bi nakon svega navedenog možda zaključili kako je kućište uređaja puno bolje od samog zvuka koji generira. Treba uočiti kako se autor ovog uređaja odlučio za jednu 12-položajnu i jednu 3-položajnu sklopku za odabir frekvencija (što onda zahtijeva i nekolicinu otpornika i kondenzatora preciznih vrijednosti i niske tolerancije), iako je isti posao za ovakvu klasu audio generatora mogao odraditi i samo jedan potenciometar. Kakva god bila vizija autora ovog uređaja, nedvojbeno je na kućište, dizajn i kontrole uloženo puno više vremena i sredstava nego u sam elektronički sklop. Možda je jednostavno, kao i svaki drugi elektroničar samograditelj, autor ovog uratka napravio uređaj od komponenti i materijala koji su mu u tom trenutku bili najdostupniji, a tome u prilog najviše ukazuje upotreba dva mrežna transformatora za 110V iskorištena za napajanje uređaja mrežom od 220V. Ako pretpostavimo da je ovaj audio generator napravljen u samogradnji prije barem 30 godina, te poznavajući tadašnje mogućnosti nabave elektroničkih komponenti u domaćim trgovinama kao i dostupnost elektroničkih shema uređaja za samogradnju, onda je svakako jedan ovakav uradak za svaku pohvalu, pa čak ako je i napravljen od strane nekog financijski bolje potkovanog elektroničara samograditelja 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.