Prigušnica za živinu žarulju HQE 40


Danas je nabavljena prigušnica za napajanje živinih žarulja njemačke tvrtke PGH Rundfunk-Fernsehen pod nazivom DR 22054a. Tvrtka PGH Rundfunk-Fernsehen osnovana je 1957. godine te se uz popravak radio i TV aparata bavila i proizvodnjom nekih vrsta transformatora i prigušnica.  U 1990-tim godinama započelo je razdvajanje, prestrukturiranje i raspad dijelova ove tvrtke te je do danas preostala tvrtka Fernseh GmbH koja se i dalje bavi servisom elektronike.

P1140852

Vanjskom oblikom kućišta i izvedbom priključaka ova prigušnica jako sliči nekom mrežnom transformatoru za odvajanje ili transformatoru za stabilizaciju mrežnog napona, zato je uvijek prije testiranja nepoznatog uređaja dobro prvo provjeriti o čemu je riječ 🙂

P1140869

P1140873

Kako radi živina žarulja? U živinoj žarulji unutar posebne staklene komore (žižak) nalaze se živine pare pod povišenim tlakom. Prilikom izboja struje kroz živine pare nastaje električni luk gdje se onda iskorištava njegova jaka svjetlost. Nakon početnog paljenja živine žarulje ubrzo dolazi do sve veće ionizacije živinih para u žišku što dovodi do sve većeg povećanja struje kroz žarulju. Ova struja bi vrlo brzo pregrijala i uništila žarulju pa je stoga na neki način potrebno ograničiti struju kroz istu. Za tu svrhu koristi se prigušnica koja se spaja u serijski u strujni krug sa žaruljom.

Prigušnica tijekom paljenja žarulje mora kratko isporučiti visok napon za uspostavu električnog luka između dvije elektrode u živinim parama, a kad je jednom električni luk uspostavljen prigušnica brzo smanjuje napon i regulira potrebnu jačinu struje za održavanje određene jačine luka, odnosno deklarirane jačine svjetla iz žarulje.

Da bi se to postiglo karakteristike prigušnice moraju biti točno usklađene sa električnim zahtjevima žarulje u normalnom radu. Zato se prigušnice i označavaju za koji tip žarulje su namijenjene. Po natpisnoj pločici vidimo da se u našem primjeru radi o prigušnici predviđenoj za rad sa živinom žaruljom HQE 40.

Prema karakteristikama, HQE 40 je 220V / 40W živina žarulja sa vijekom trajanja 1000 sati, a puni sjaj dostiže 3-6 minuta nakon paljenja. Zbog karakteristike zračenja bliske bijeloj svjetlosti koristi se u fotometrima, spektrometrima, mikroskopima i sličnim napravama te na ambalaži nosi epitet “spektralna lampa”. Stoga je ova prigušnica vjerojatno namijenjena napajanju jednog takvog optičkog instrumenta.

P1140864

P1140876

Na jezgri prigušnice vidimo logo tvrtke ELFEMA (Elektro-Feinmechanik Mittweida), a to je još jedna njemačka tvrtka iz razdoblja 1946. – 1990. godine koja se bavila proizvodnjom različitih transformatora, zavojnica i induktiviteta, također je vrlo poznata i po proizvodnji satova, a u suradnji sa tvrtkom Lorenz proizvodila je i RTV prijemnike i odašiljače.

P1140880

P1140891

P1140897

P1140899

Naša prigušnica je kao što se vidi na slikama zapravo zavojnica namotana na željeznu jezgru i spada u najstariji tip prigušnica za napajanje živinih žarulja, odnosno općenito svih žarulja na izboj. Ovakav tip prigušnice zove se magnetska prigušnica. Danas su sve više u upotrebi elektroničke prigušnice koje imaju manje gubitke i time veću energetsku učinkovitost, a praktične su za upotrebu i  zbog više drugih karakteristika. No, mi se ovdje bavimo dobrom starom elektronikom koja se istina, baš i kao živine žarulje, odavno prestala proizvoditi, no to ne znači da neće još dugo svijetliti na našem putu otkrivanja te bezvremenske tehnologije 🙂

 

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Prigušnica za živinu žarulju HQE 40