Stereo pojačalo Dynavox Spark II MK


Danas je nabavljeno mini HiFi stereo pojačalo Dynavox Spark II MK, proizvod njemačke tvrtke Sintron Vertriebs GmbH iz 2010-tih godina.

Njemačka tvrtka  Sintron Vertriebs GmbH osnovana je 1994. godine i bavi se proizvodnjom i distribucijom velikog broja artikala iz područja komercijalne elektronike za različite brendove, među kojima je i njemački Dynavox sa proizvodima iz područja komercijalne HiFi audio tehnike.

Pojačalo Spark II MK spada u moderne proizvode (još uvijek se proizvodi) no nama se učinilo zanimljivo zbog specifičnog metalnog kućišta koje može odlično poslužiti za neki elektronički projekt. Specifikacije proizvođača za ovo pojačalo su slijedeće:

  • linearni frekvencijski raspon pojačanja: 20 Hz – 20 kHz (razlika pojačanja unutar 0,5 dB)
  • izlazna snaga: 2×30 W (na 8 Ω opterećenja)
  • THD (ukupno harmonično izobličenje): 0,1% (mjereno signalom 1 kHz na snazi 1 W)
  • odnos signal-šum: 88 dB

Pojačalo se napaja izravno iz mreže 230 V, a potrošnja je 48 W. Ima jedan stereo ulaz i jedan stereo izlaz. Za ulazni signal ugrađena je atenuatorska sklopka (SIGNAL IN LOW-HIGH) kojom se prilagođava impedancija ulaznih signala 200/750 mV. Od mogućnosti korekcije tona na raspolaganju su potenciometri BASS (isticanje niskih frekvencija) i TREBLE (isticanje visokih frekvencija), a dodana je i sklopka 3D kojom se uključuje filtar za simulaciju surround efekta sa dva stereo zvučnika. RCA (cinch) priključnice na zadnjoj strani (AUDIO INPUT OUTPUT) zapravo su paralelno vezane i služe samo za eventualno dijeljenje ulaznog signala sa nekim drugim audio uređajem. Dimenzije kućišta su 100 x 100 x 235 mm. Pojačalo Spark II MK dizajnirano je kao zamjena za klasične jeftine aktivne zvučnike koje dolaze uz računala, dakle za pojačavanje izlaznog zvuka iz računalnih zvučnih kartica na neke bolje vanjske zvučnike.

Pojačalo Spark II MK danas se može kupiti za cijenu od cca 70 Eura pa pogledajmo što se dobiva za taj novac.

Vidimo da se radi o protufaznom (push-pull) pojačalu u AB klasi sa komplementarnim parom tranzistora BD243C/BD244C u izlaznom stupnju po svakom kanalu. Na svaki kanal otpada još 12 tranzistora od kojih su 4 vjerojatno u stupnju pretpojačala dok su ostali u sklopu drajvera za izlazni stupanj, termičke stabilizacije, zaštite od kratkog spoja izlaznog stupnja i slično. Integrirani krug TL074C sadrži 4 operacijska pojačala, najvjerojatnije dva za svaki kanal od kojih jedno radi kao pretpojačalo ulaznog signala, a drugo u krugu tonske kontrole. Ugodno nas je iznenadilo kvalitetno napajanje sa toroidnim mrežnim transformatorom, no zanimljivo je da se čitavo pojačalo bazira na tranzistorima umjesto, kako je to danas uobičajeno, na nekim linearnim integriranim krugovima specijaliziranim za audio pojačala.

Pri pogledu na pločice svakako upadaju u oči termička oštećenja oko tranzistora na jednom kanalu pojačala. Slično oštećenje nešto blažeg intenziteta uočava se i na pločici ispravljača. Ispravljač je vrlo jednostavan i sastoji se od 4 diode za punovalno ispravljanje i od po jednog filtarskog kondenzatora 3300 µF po kanalu. Mrežni transformator daje na izlazu 2×20 V≈ (izmjereno 2×21,4 V≈), a nakon ispravljanja i filtriranja taj napon na izlaznim stezaljkama u praznom hodu iznosi 2×30 V. Ovim naponom napaja se izlazno pojačalo, no za rad operacijskog pojačala TL074C maksimalni napon napajanja je 2×18 V. Stoga je u ispravljaču u posebnoj grani napon sa 2×30 V smanjen na (izmjerenih) 2×12,8 V a to je postignuto jednostavnim otpornicima na kojima nastaje potrebni pad napona. Po kanalu su paralelno spojena dva otpornika od 1 kΩ dakle ukupni otpor je 500 Ω. Ako sad malo računamo sa poznatim podacima, dobivamo slijedeće:

  • ulazni napon – 30 V
  • izlazni napon – 12,8 V
  • otpornik – 500 Ω
  • struja – 34,4 mA
  • snaga otpornika – 0,6 W

Naši otpornici su vjerojatno snage 0,25 W, dakle ukupno 0,5 W pa bi se u ovom slučaju isti prilično grijali i brzo pregorjeli. Nećemo spajati pojačalo na napajanje jer je očito neispravno, no realno, ukoliko napon napajanja sa 30 V u praznom hodu padne na npr. 25 V, tada su već dovoljni otpornici snage 0,3 W uz maksimalnu struju od 24 mA što je sasvim dovoljno jer operacijsko pojačalo  TL074C troši najviše 10 mA struje kada su sva četiri pojačala u punom pogonu. Moguće da se otpornici i na ovom opterećenju malo griju i s vremenom stvaraju zatamnjenja na tiskanoj pločici, no sada je nezahvalno izvoditi bilo kakve zaključke prije nego se utvrdi maksimalni napon napajanja tijekom redovnog pogona.

Što se tiče spaljene pločice oko tranzistora 2N5551 to sigurno nije posljedica normalnog rada i zato ovo pojačalo nećemo spajati na napajanje dok ne provjerimo ispravnost svih komponenti.  No ovdje treba stati i donijeti odluku. S jedne strane komponente pojačala su dobro označene, pojačalo je pregledne i jednostavne konstrukcije, uz sve to vjerojatno imamo jedan ispravan kanal pa bi pokušaj popravka ovog pojačala imao velike šanse za uspjeh. S druge strane pojačalo smo kupili zbog njegovog zanimljivog kućišta u koje bi se lijepo moglo ugraditi neko umjetno antensko opterećenje (lažna antena) ili kakav drugi zgodni elektronički sklop koji nije toliko raširen i posvuda dostupan kao audio pojačalo. Za sada ćemo odlučiti ostaviti sve u ovakvom stanju, a ukoliko u nekom razumnom roku ipak ne uspijemo iskoristiti ovo kućište možda na kraju i popravimo ovo još jedno sasvim prosječno stereo pojačalo u svojem (još jednom naglašavamo) pomalo neobičnom kućištu 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.