Multimetar Neuberger UNIVA


Danas je nabavljen multimetar naziva UNIVA (Universal Voltmeter und Ampermeter) njemačkog proizvođača (Josef) Neuberger iz sredine 1930-tih godina.

 

 

Josef Neuberger je 1904. godine u Münchenu osnovao istoimenu tvrtku Josef Neuberger – Fabrik elektrischer Messinstrumente. U početku je proizvodni program bio orijentiran isključivo na električne mjerne instrumente za zakretnim svitkom, a od 1930-tih godina tvrtka počinje proizvoditi i uređaje za ispitivanje elektronskih cijevi (tube-testeri). Tube-testeri su se vrlo uspješno prodavali do početka 1970-tih godina kada su elektronske cijevi izašle iz upotrebe, nakon čega je tvrtka dalje nastavila sa proizvodnjom mjernih instrumenata. Sredinom 1998. godine tvrtku Neuberger Messgeräte GmbH München preuzima njemačka tvrtka Müller & Weigert, konkurentska tvrtka koja je također proizvodila mjerne instrumente.

 

Strujni shunt za 6A mjerni opseg montiran sa zadnje strane.

 

Prepoznatljivi logo njemačke tvrtke (Josef) Neuberger u gornjem lijevom kutu skale instrumenta.

 

Neuberger Univa je napravljen kao mali kompaktni multimetar kojim je moguće mjerenje istosmjernog i izmjeničnog napona do 600V u tri mjerna opsega i mjerenje istosmjerne i izmjenične struje do 6A u četiri mjerna opsega. Točnost mjerenja je 1% za istosmjerna i 1,5% za izmjenična mjerenja. Male dimenzije (120x80x40 mm) postignute su zgodnim smještajem priključnica za mjerne kablove unutar kalema žičanih mjernih otpornika.

Kao i kod gotovo svih mjernih instrumenta za izmjenična mjerenja tako i kod multimetra Univa nalazimo mali mosni ispravljač napona, a radi se o tzv. suhom metalnom ispravljaču od bakar-oksida kakav smo opisali u objavi Normameter GWΩ.

 

Suhi mosni ispravljač od bakar-oksida (desno pored instrumenta).

 

 

 

Tvrtka Josef Neuberger u 1930-tim godinama je izbacila na tržište više tipova mjernih instrumenata dizajnom vrlo sličnih multimetru UNIVA, od koji su neki omogućavali samo istosmjerna ili samo izmjenična mjerenja struje i/ili napona, a također su se u istom dizajnu proizvodili i mjerači otpora sa više mjernih opsega pod nazivom UNIOHM. Postajali su i dodatni moduli za proširenje mjerenih opsega koji su se poput adaptera priključivali na mjerne utičnice.

Danas smo navikli da multimetri omogućavaju maksimalne opsege i vrste mjerenja, pa često dobijemo i velik broj onih koje možda nikad nećemo ni koristiti. Nekada pak se trebalo odlučiti koji instrument je najbolje prilagođen našim potrebama, a za nešto šire zahtjeve trebalo je kupovati dodatne adaptere. Također, multimetri koji su osim naponskih i strujnih opsega imali i mogućnost izravnog mjerenja otpora bili su vrlo rijetki i skupi, pa su se uz voltmetre ili ampermetre obično dobivale upute, formule ili tablice pomoću kojih se mogla izmjeriti (ili bolje rečeno preračunati) vrijednost nekog nepoznatog otpora spojenog u krug sa adekvatnim vanjskim izvorom napajanja. No s električke strane gledano (shematski) AVO metri iz 1930-tih godina gotovo se uopće ne razlikuju od današnjih analognih AVO mjerača, tako da ukoliko je neka električna shema stara to ne mora nužno značiti da je i zastarjela 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.