Uređaj za učenje telegrafije CW SENDER


Danas je nabavljen uređaj za učenje prijema i odašiljanja telegrafije CW SENDER, proizvod srpske privatne firme ELBECK – Sombor iz 1986. godine. Osim ovog uređaja firmu ELBECK prepoznajemo po prijemnicima i predajnicima namijenjenima za amatersku radio goniometriju (ARG, tzv. lov na “lisicu”) iz 1980-tih godina, a i danas stoji registrirana kao firma za proizvodnju i distribuciju elektronike (elektroničke komponente, tiskane pločice, telefonske centrale).

 

 

CW SENDER je uređaj namijenjen za učenje i uvježbavanje prijema i odašiljanja Morzeovog koda (CW – telegrafija) sa slijedećim mogućnostima:

  • Pojedinačnim sklopkama za svako slovo i broj Morzeovog koda u generirani CW signal moguće je uključiti ili isključiti željena slova, odnosno brojeve. Vidimo da brojevi dijele sklopku sa prvih deset slova pa se u principu uvježbavanje/generiranje slova i brojeva vrši odvojeno (sklopka SLOVA – BROJ).
  • Znakovi Morzeovog koda odabrani sklopkama generiraju se nasumičnim redoslijedom što se i očekuje od takvog generatora kako slušatelj/učenik ne bi mogao primati znakove ponavljajućim uzorcima.
  • Početak i kraj generiranja znakova kontrolira se sklopkom START – STOP, a sa sklopkama S3 i S4 mogu se u poruku ubaciti specijalni Morzeovi znakovi za početak i kraj poruke.  
  • Potenciometrima na lijevoj strani može se podesiti JAČINA i BOJA zvuka, te BRZINA odašiljanja  Morzeovih znakova.
  • Potenciometrima na desnoj strani mogu se simulirati smetnje koje se često javljaju prilikom radio prijema telegrafije kako bi se uvježbao prijem Morzeovih znakova prilikom loših radio veza. Potenciometrima OMETAČ 1 i BOJA OMETAČA simulira se jačina i boja tona “pištajućih” smetnji, a potenciometrom OMETAČ 2 simulira se jačina brujanja (mrežno brujanje).
  • Na prednjoj ploči nalaze se LED indikacije uključenosti uređaja i prisutnosti CW tona, te utičnica za slušalice.
  • Na zadnjoj strani je zvučnik, te priključnice za linijski (audio) izlaz i telegrafska tipkala za uvježbavanje odašiljanja Morzeovih znakova.

 

 

CW SENDER bazira se na mikrokontroleru sa vanjskom memorijom. Autor uređaja prebrisao je oznake mikrokontrolera i ostalih logičkih integriranih krugova tako da ne možemo puno toga otkriti o samoj shemi sklopova, tek da se audio pojačalo bazira na poznatom integriranom krugu TBA 800.

 

 

Nakon što je zamijenjen prerezan mrežni kabao testovi su pokazali da je naš CW SENDER potpuno ispravan. Danas su popularni različiti računalni programi za učenje telegrafije, no činjenica je da sama telegrafija postaje sve manje popularna među novim radioamaterima, posebice što odašiljanje i primanje Moresovih znakova više nije sastavni dio ispita za polaganje radioamaterskih klasa. Unatoč tome postoje mnogi zagovornici očuvanja telegrafije (postizanje najvećih dometa, najmanja osjetljivost na smetnje, zauzeće najmanjeg frekvencijskog opsega, osim za radio veze upotrebljiva za izravnu svjetlosnu i zvučnu komunikaciju) baš kao što sam i ja zagovornik očuvanja ovakvih uređaja koji korisniku ipak pružaju veću razinu zabave, realniji pristup i time veću motivaciju za učenje telegrafije od nekog računalnog programa 🙂

 


 

Oglas iz časopisa “Radioamater” iz 1988. godine.

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “Uređaj za učenje telegrafije CW SENDER

  • Rudolf Bošnjak

    HITNO .kontak i informacije.

    Imam uređaj VFA L11 Suvag Lingua.

    Koliko vrijedi taj uređaj?

    Intresuje me imate li električnu šemu za njaga?

    Kad se javite slat ću fotografije.

    Pozdrav Rudolf Bošnjak

    Cell-Mobile-Viber-Whats Up: 00 387 61 241 652

    Radio Amateur Call Sign: E71RB

    E-Mail: rudolf.boschnjak@gmail.com

    IMPORTANT INFO FOR SENDERS OF ELECTRONIC MAIL TO RUDOLF BOSNJAK

    You MUST Send ” PLAIN TEXT ” e-mail only TO ME.
    My e-mail addresses appear in so many peoples’ address books that
    I have had to take extreme measures to PROTECT MY SELF FROM
    flood of commercial SPAM MESSAGES and VIRUSES.