Mini RTV prijemnik Sanyo TPM 2170


Danas je nabavljen mali crno-bijeli CRT TV prijemnik sa AM/FM radio prijemnikom, proizvod japanske tvrtke Sanyo iz 1981. godine.

 

 

Tvrtku Sanyo Electric Co., Ltd. (San’yō Denki Kabushiki-gaisha) osnovao je 1949. godine japanski izumitelj i industrijalac Toshio Iue, nakon što je pokrenuo pogon za proizvodnju električnih svjetiljki za bicikle pogonjene dinamom. Već 1952. godine tvrtka Sanyo proizvela je svoj prvi radio prijemnik, a 1954. godine i prvu perilicu rublja. Ime tvrtke na japanskom jeziku znači “tri oceana”, što se odnosi na ambiciju osnivača da svoje proizvode prodaje širom svijeta, preko Atlantskog , Tihog i Indijskog oceana i ta ambicija ostvarena je krajem 1970-tih godina. Do tada je tvrtka već proizvodila različitu potrošačku elektroniku uključujući razne kućne audio, video i RTV uređaje. Početkom 1980-tih godina bilo je pokušaja plasiranja vlastitih PC-kompatibilnih računala (MBC-550). U 1970-tim godinama Sanyo je kupio američkog proizvođača Hi-Fi opreme Fisher Electronics, te je američka podružnica dobila naziv Sanyo Fisher Company. Veliki potres 2004. godine (Chūetsu) izazvao je znatna oštećenja Sanyo pogona za proizvodnju poluvodiča zbog čega je tvrtka pretrpjela velike gubitke. U planu restrukturiranja Sanyo se orijentira na energetsko tržište te masovno proizvodi klima uređaje, solarne panele i sustave, punjive baterije, baterije za hibridne automobile i slično. Također nastavlja proizvodnju aktualne potrošačke elektronike poput kamera, projektora i mobitela. Oporavak tvrtke ipak nije uspio te je do 2010. godine rasprodana drugim korporacijama, najvećim dijelom japanskom Panasonicu koji je robnu marku Sanyo nastavio koristiti na nekim svojim proizvodima.

 

 

Sanyo TPM 2170 je minijaturni, prenosivi, baterijski, crno-bijeli CRT TV prijemnik sa televizijskim ekranom (katodna cijev – CRT) promjera 2″ (oko 5 cm). U isto kućište je ugrađen i standardni AM/FM radio prijemnik te digitalni LCD sat sa funkcijom alarma i timera. Dimenzije kućišta su cca 130x50x160 mm, a težina uređaja iznosi oko 800 grama. Napaja se istosmjernim naponom od 9 V (300 mA) preko 6 standardnih baterija, preko specijalne punjive baterije (opcionalno) ili preko mrežnog adaptera.

Minijaturni prenosivi baterijski CRT TV prijemnici masovno su se počeli proizvoditi od početka 1980-tih godina i gotovo svaki proizvođač potrošačke elektronike imao je u ponudi takve uređaje. U to vrijeme proizvođači i dobavljači kućne elektronike već su bili u višestruko isprepletenim poslovnim odnosnima pa nalazimo da je Sanyo TPM 2170 identičan modelu pod nazivom Philips/Magnavox BD 3902, a neke veće razlike nema ni između Sanyo modela TPM 2140 ili TRP-25 (nema LCD sat). I mnogi drugi modeli mini RTV prijemnika različitih proizvođača iz 1980/90-tih godina su međusobno vrlo slični po električnim i tehničkim specifikacijama, mogućnostima, gabaritima pa i dizajnom. Od sredine 1980-tih godinama već su se počeli pojavljivati prvi (japanski) džepni kolor TFT LCD televizori koji su do kraja 1990-tih već bili rašireni i cijenom pristupačni širokom tržištu potrošačke elektronike što je označilo i početak kraja masovne upotrebe CRT monitora.

 

Što je dizajn elektroničkog uređaja minijaturniji to je teži za pregledno rastavljanje i servisiranje. Da bi u potpunosti razdvojili pločice i CRT ekran trebalo bi odlemiti desetke žica kojima su međusobno povezani.   

 

Sanyo TPM 2170 konstruiran je na dvije pločice. Na jednoj pločici nalaze se sve komponente AM/FM radio prijemnika, tonski dio TV prijemnika i zajedničko izlazno audio pojačalo za zvučnik. Na drugoj pločici su TV tuneri te video stupnjevi TV prijemnika.

 

Pločica AM/FM prijemnika (µPC 1018), tonskog dijela TV prijmenika (HA 11229) i zajedničkog izlaznog audio pojačala (LA 4140).

 

Radio prijemnik se bazira na integriranom krugu µPC 1018 koji sadrži kompletni AM tuner (mješač, lokalni oscilator i MF pojačalo), te AGC kontrolu i FM MF pojačalo. Ovaj integrirani krug nalazimo u raznim japanskim prijemnicima od sredine 1970-tih do sredine 1990-tih godina. Lokalni oscilatori za AM i FM izvedeni su kao VCO tako da se promjena prijemne frekvencije vrši potenciometrom jednostavnom promjenom napona na varikap diodama. Ulazni antenski filtar za AM također se paralelno podešava varikap diodom. Detektor za AM je germanijska dioda 1S188, a kao demodulator za FM koristi se jednostavni ratio-detektor sa iste dvije diode. Kako izlazno audio pojačalo upotrijebljen je integrirani krug LA 4140.

 

VHF i UHF tuneri (u metalnim oklopima) te video dio TV prijemnika su u potpunosti tranzistorski. Za pristup ovoj pločici potrebno je demontirati CRT ekran tako da nismo išli u daljnje rastavljanje.

 

TV prijemnik je zamišljen da pokriva tadašnje uobičajene standarde moduliranja TV signala, odnosno razmaka između nosećih frekvencija slike i zvuka:

  • US – 4,5 MHz (sistem M, 525 linijski sistem)
  • EUR – 5,5 MHz (sistem B/G, 625 linijski sistem)
  • UK – 6 MHz (sistem I, 625 linijski sistem)

Osim ovih sistema, tijekom razvoja televizije u nekim zemljama su bili prihvaćeni i drugi standardi gdje je razmak između nosioca slike i tona bio 6,5 MHz, 3,5 MHz ili 11,15 MHz, također su postojali i sistemi sa 405 linija 819 linija, a bilo je i različitih kombinacija definiranja sinkronizacijskih impulsa. O TV signalima pisali smo u našim objavama vezanim uz TV test generatore slike pa ovdje nećemo ponovno raspravljati o sastavu takvih signala.

TV prijemnik ima dva ulazna tunera (VHF i UHF) kojima je pokriven opseg od 2. do 83. TV kanala (cca 48 – 890 MHz), a na izlazu se dobije TV signal sa MF slike na 38,9 MHz i MF tona na 32,9 MHz, 33,4 MHz ili 34,4 MHz ovisno o primijenjenom standardu. U detektoru se iz TV signala odvajaju signali tona, signali slike i sinkronizacijski signali. Iz tonske MF demodulacijom (FM) se dobije audio signal tona. Video signal se dovodi na CRT i on upravlja osvjetljenjem svake pojedinačne točke koje čine crno-bijelu sliku. Sinkronizacijski impulsi se dovode na horizontalne i vertikalne otklonske stupnjeve prijemnika tako da je trenutna pozicija elektronske zrake na ekranu sinkronizirana sa video signalom, odnosno informacijom o svjetlini točke na toj poziciji.

 

 

Ovdje smo htjeli na najjednostavniji mogući način prikazati princip rada crno-bijelog (monokromatskog) analognog TV prijemnika, tako da se ima osnovna podloga za detaljnije istraživanje ovog sistema o kojem su već napisane mnoge knjige i članci. Naravno da analogni TV kompozitni signal, standardi analognog TV prijenosa i CRT ekrani danas uglavnom pripadaju prošlosti i rijetko tko će se uhvatiti detaljnog izučavanja ove tehnologije. No to ne znači ona mora biti potpuno zaboravljena. Možda smo desetljećima živjeli uz analogne CRT televizore i nikad nismo imali pojma o tome kako funkcioniraju. Danas kad su takvi televizori praktično otpad, svatko ima odličnu priliku sagledati unutrašnjost tih uređaja i uz malo proučavanja i eksperimentiranja uvidjeti da to u osnovi i nisu toliko neshvatljivi elektronički uređaji.

 

Logički integrirani krug TC 4081 dio je sklopovlja budilice (TIMER SELECT) kojom se pomoću modula LCD sata uključuje alarm (BUZZER) čiji zvuk se generira pomoću malog tranzistorkog oscilatora ili se uključuje radio ili TV prijemnik (TV/RADIO).

 

Milijuni i milijuni komada CRT televizora završilo je u smeću, a da praktično nisu ni bili u potrebi. Jednostavno su ih istisnule nove tehnologije. No, specifični prikaz slike na CRT ekranu ne može zamijeniti prikaz ni na kojem drugom ekranu. Slično kao što je slučaj i sa cijevnim audio pojačalima, gdje zvuk tehnički možda nije bolji od tranzistorskih pojačala ali pruža specifičan doživljaj slušanja, tako i slika na CRT ekranu sigurno nije bolja od one na LCD ekranu, ali pruža specifičan vizualni doživljaj koji ne može emulirati ni jedan drugi ekran.

Mali zgodni kompaktni RTV prijemnik Sanyo TPM 2170 ima sasvim solidan radio prijem, a TV koji je sada potpuno bez funkcije mogao bi se jednostavno prespojiti da glumi efektni audio osciloskop za prikaz audio signala iz radio prijemnika. Time bi dobili jedan vrlo zgodan i jedinstven “gadget” za radni stol, gdje bi se uz slušanje muzike mogli na koji trenutak opustiti i uz hipnotizirajući trag raznih oblika koji na ekranu ostavlja rasplesana katodna zraka u ritmu neke muzike 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.