Vojni primopredajnik RT-20-TC6


Danas je nabavljen vojni prijenosni VHF SSB primopredajnik RT-20-TC6 slovenskog proizvođača Iskra iz 1975. godine.

Tvrtka ISKRA vuče korijene iz 1946. godine te je sve do danas prisutna na tržištu. Možemo reći da se radi o jednoj od najuspješnijih i najdugovječnijih tvrtki sa područja bivše Jugoslavije koja je preživjela procese restrukturiranja i privatizacije tijekom 1990-tih godina te otada bilježi tendenciju ponovnog rasta, razvoja i širenja na svjetska tržišta. Kroz čitavo razdoblje postojanja nudi širok spektar proizvoda iz područja elektronike, elektrotehnike, telekomunikacija, energetike, automatizacije i tome srodnih proizvodnih grana.

Vojni primopredajnik RT-20-TC6 može raditi na najviše šest kristalima kontroliranim kanalima u frekvencijskom opsegu 34 – 36,5 MHz. Vrste rada su simpleksna USB telefonija (A3J) i nemodulirana telegrafija (A1). Nominalni napon napajanja je 12,4 V (11,2-14,4 V) pri čemu je najveća potrošnja struje oko 5 A. Puna izlazna snaga predajnika je 15 W, a moguće je raditi i sa smanjenom snagom od 5 W. Najveći domet predajnika svakako ovisi o vrsti rada, upotrijebljenoj anteni, terenu i uvjetima propagacije te se teoretski kreće u rasponu 15-150 km, no praktično je primopredajnik RT-20-TC6 namijenjen za održavanje veza na udaljenostima najviše do 50 km.

Na prednjoj ploči primopredajnika smješteni su svi konektori i kontrole primopredajnika:

  • ANT. – antenski konektor 50 Ω
  • NAPAJ. – priključivanje vanjskog izvora napajanja
  • NF – dvije paralelno vezane priključnice za spajanje mikrofonsko-telefonske kombinacije, naglavnih slušalica, telegrafskog tastera, zvučnika ili slične opreme
  • SNAGA – izbor načina napajanja (akumulator spojen na donju stranu uređaja za prijenosni rad ili vanjsko napajanje preko priključnice NAPAJ. za prijevozni ili stacionarni rad) i izbor izlazne snage predajnika (puna 15 W ili smanjena 5 W):
    • AKUM. 5W – rad smanjenom snagom preko akumulatora
    • PUNJ. – uređaj isključen, vrši se punjenje akumulatora preko vanjskog izvora napajanja
    • 5W – rad smanjenom snagom preko vanjskog napajanja
    • 20W – rad punom snagom preko vanjskog napajanja
    • AKUM. Δ – rad punom snagom preko akumulatora
  • KANAL – odabir frekvencije radnog kanala
  • ± 150 Hz – fina korekcija frekvencije radnog kanala (mijenja se visina tona telefonskog ili telegrafskog signala)
  • VF POJAČ. – podešavanje osjetljivosti prijemnika
  • NF POJAČ. – uključivanje/isključivanje primopredajnika i podešavanje jačine zvuka
  • OSV. – osvjetljenje skale instrumenta za indikaciju napona napajanja ili izlazne snage predajnika
  • VRSTA RADA – izbor vrste rada i kontrola napona napajanja primopredajnika

Donju ploču primopredajnika moguće je ukloniti skidanjem dva vijka i tada se dobiva pristup do tri osigurača i priključnice za spajanje posebnog NiCd akumulatora (12,4V/7Ah) koji onda čini jedinstvenu cjelinu sa kućištem primopredajnika i omogućuje prijenosni rad.

Naš primjerak primopredajnika RT-20-TC6 došao je u kompletu sa rancem za nošenje uređaja na leđima (TNP-RT) i dugom štap antenom AT-33a koja sa pripadajućim antenskim adapterom AT-1a-20 ima ukupnu duljinu 200 cm. Osim spomenutog adaptera kojim se antena spaja izravno na primopredajnik u kompletu nalazimo antenski nosač AI-RT i antenski koaksijalni uvodnik preko kojih je antenu moguće montirani na udaljenu poziciju i povezati sa primopredajnikom preko antenskog kabla. U kompletu se također nalazi mikrofonsko-telefonska kombinacija MK-1a (priključak MK1-RT), telegrafski taster TS-1 (priključak TS1-RT) i naglavne slušalice sa priključkom 3C-100/1-RT. Komplet RT-20-TC6 može uključivati i različite druge dodatke, antene te izvore napajanja, ovisno o specifičnoj namjeni, odnosno da li se uređaj koristi kao prijenosna, prijevozna ili stacionarna radio postaja.

Primopredajnika RT-20-TC6 modularni je tranzistorski uređaj i uvelike sliči na već objavljeni Iskrin SSB primopredajnik ČUK RT 20 TS. Shematski gledano razlika je jedino u tome što RT-20-TC6 ima popunjenih svih šest kanalnih mjesta (šest kanalnih oscilatora sa pripadajućim kristalima), dodan je NF oscilator frekvencije 1 kHz za predaju nemodulirane SSB telegrafije, te je u krugu automatskog ograničenja izlazne snage dodana mogućnost ručnog ograničenja izlazne snage na 5 W. Sve ovo su tehnički vrlo jednostavni dodaci no u konačnici omogućuju redukciju izlazne snage za komunikaciju na kratkim udaljenostima čime se štedi na potrošnji struje i otežava mogućnost prisluškivanja i lociranja radio predajnika, a odašiljanje telegrafijom pak dodatno štedi potrošnju struje i omogućuje znatno veći domete veze od telefonije. Naravno, kućište uređaja i dodatna oprema prilagođeni su vojnim zahtjevima i specifikacijama, no općenito gledano vojni uređaji koji na VHF području rade SSB modulacijom bili su rijetki u sredstvima veze bivše JA tako da su se uglavnom koristili za komunikaciju s postrojbama teritorijalne obrane ili drugim državnim civilnim službama.

S obzirom da su primopredajnici RT-20-TC6 i ČUK RT 20 TS tehnički gotovo identični i međusobno kompatibilni uređaji ovdje nećemo ponavljati princip rada već samo prilažemo prilagođenu blok shemu primopredajnika  RT-20-TC6. Ispisali smo kanalne frekvencije našeg primjerka, no radne frekvencije mogu biti bilo gdje u opsegu 34 – 36,5 MHz s time da razmak između kanala mora biti najmanje 5 kHz.

Može se uočiti da se pojedini kanalni kristali za primopredajnike serije RT 20 poklapaju sa kristalima koji se koriste za CB opseg. Tehnički gledano CB i vojni RT 20 primopredajnici stoga mogu raditi sa istim kristalima no s pravne strane gledano na CB opsegu ne smijemo raditi izvan standardnih 40 kanala, a vojne frekvencije se ne smiju koristiti ni u koje građanske svrhe. No danas vjerojatno i nema više bojazni da će netko ostvarivati veze zastarjelim kristalnim CB postajama ili pak rashodovanom vojnim radio uređajima iz dva vrlo jaka razloga: standardne simpleksne radio komunikacije odavno su zamijenjene celularnim radio uređajima, a ukoliko netko još i koristi radio postaje (amateri, CB, PMR i razne javne službe) onda su to redovno moderni uređaji sa PLL kontrolom frekvencije kod kojih nitko više nema problema ni sa kristalima, ni sa brojem kanala, niti sa frekvencijskim pokrivanjem dozvoljenog radio opsega 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.